Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάνω από 4 δις.ευρώ οι στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας
Τρίτη, 07/02/2023

Μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν σε καύσιμα νέας τεχνολογίας συνθέτουν το προφίλ των ενεργειακών έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,3 δισ. ευρώ που έχουν έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις τα τελευταία 3 1/2 χρόνια,  Πρόκειται για 13 έργα, τα οποία εντάχθηκαν στο σχετικό καθεστώς μετά τον Ιούλιο του 2019, με τη πλωτή μονάδα αποθήκευσης (FSRU) της Μότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους και τον υβριδικό σταθμό της Τέρνα  στο Αμάρι να αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη λίστα.

Μέχρι σήμερα στις στρατηγικές επενδύσεις έχουν ενταχθεί 52 έργα διαφόρων κατηγοριών, συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 65% εντάχθηκε τα τελευταία 3 1/2 χρόνια με πρότζεκτ αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ  και τον τομέα της ενέργειας να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο , με συνολικό προϋπολογισμό 4,385 δισ. ευρώ..

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εξάλλου έχουν ενεργοποιηθεί έργα, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, που είχαν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και παρέμεναν ανενεργά.

Το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων προσφέρει ταχύτερες αδειοδοτικές διαδικασίες και ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Mε βάση το μέγεθός τους, οι “ενεργειακές” στρατηγικές επενδύσεις, που έχουν ενταχθεί στη σχετική λίστα, είναι:

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Φωτοβολταϊκά Πάρκα Συνολικής Ισχύος 1,5GW, συνολικού προϋπολογισμού 884,14 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.480,23MW και συνολικής παραγόμενης ενέργειας 2.146.333,50ΜKh. Το έργο θα υλοποιηθεί σε γήπεδα ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Σερρών, Γρεβενών, Ημαθίας, Βοιωτίας, Κιλκίς, Καστοριάς, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ανάπτυξη 18 ΑΣΠΗΕ Συνολικής Ισχύος 360 MW στο Δήμο Καρύστου, Εύβοιας, προϋπολογισμού 585,4 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία δεκαοχτώ (18) αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 360 MW στο νότιο τμήμα της νήσου Εύβοιας καθώς και στα συνοδά αυτών έργα που αποτελούν απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων. Τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χλμ. περίπου το οποίο θα ξεκινά από το σημείο «Ευαγγελισμός-Κόμητον» στην ανατολική πλευρά της τέως Κοινότητας Καφηρέως και θα καταλήγει στην Αττική και συγκεκριμένα στο ΚΥΤ Λαυρίου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.: Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW, συνολικού προϋπολογισμού 488,88 εκατ. ευρώ. Αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Οι ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το έργο αποτελείται από οκτώ (8) αιολικά πάρκα (εκ των οποίων τέσσερα χωροθετούνται στην Κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια) και από 112 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2MW εκάστη, ενώ προβλέπεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του σε πέντε (5) έτη και η διάρκεια λειτουργίας του σε είκοσι (20) έτη.

ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ: Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW, προϋπολογισμού 421,61 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση  τριάντα επτά (37) Φωτοβολταϊκών Πάρκων, συνολικής ισχύος 830 MWp και ονομαστικής παραγόμενης ενέργειας: (περίπου) 1.293.154 MWh ετησίως. Οι σταθμοί πρόκειται να τοποθετηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας.

ΕΝΙΠΕΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ: Φωτοβολταϊκός Σταθμός 700 MW, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 350.000.000 ευρώ, 1.100 θέσεων εργασίας  κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και 38 νέων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιων Μονάδων Εργασίας) κατά την λειτουργία της επένδυσης.

ΔΙΩΡΥΓΑ GAS: Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), προϋπολογισμού 339,6 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού Εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ/LiquifiedNatruralGas-LNG) με Αγκυροβολημένη (πλωτή) Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FloatingStorageRegasificationUnit-FSRU) και διασύνδεση αυτού, μέσω χερσαίου αγωγού, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.: Υβριδικό έργο φράγματος ποταμών (Αμαρίου), προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ.  Το έργο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο υβριδικό σταθμό που αξιοποιεί την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών και τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας και αποθήκευσης (αντλησοταμίευσης), με σκοπό την παροχή στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας της τάξης των 226,56 GWh. Το Υποέργο Α, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής παραγωγής 78ΜW, θα αποτελείται από δύο (2) Αιολικά Πάρκα (Α/Π: Α.Σ.Π.Η.Ε – Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης. Το Υποέργο Β, ονομαστικής δυναμικότητας 75MW, αφορά Σύστημα άντλησης-ελεγχόμενης παραγωγής (ΣΕΠΑΕ–Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας) που αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του φράγματος (υφιστάμενο έργο) των Ποταμών Αμαρίου των Δημοτικών Ενοτήτων Αρκαδίου και Συβρίτου, των Δήμων Ρεθύμνης και Αμαρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, της Περιφέρειας Κρήτης.

Bluesky300 IKE: Κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Ισχύος 200 MW και μονάδας Αποθήκευσης ηλεκτρικής Ενέργειας 100 MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και μετατροπή σε Πράσινο Υδρογόνο με Ηλεκτρολύτη Ονομαστικής Ισχύος 50MW, προϋπολογισμού 226,4 εκατ. ευρώ. Η επενδυτική πρόταση αφορά την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200MW, μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και την εγκατάσταση μονάδος για την παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου με ηλεκτρολύτη, δυναμικότητας 50MW. Ο ηλιακός σταθμός θα παράγει συνολικά 388GWh ενέργειας κατ’ έτος και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Consortium A.E.: Κατασκευή και Λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου Ισχύος 284 MW, συνολικού προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ. Η επένδυση στον κλάδο των ΑΠΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών Ενέργειας 284MW στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας (Δομοκός & Φάρσαλα).

ΚΑΡΑΤΖΗ ΑΕ: Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 362,75 MW. Το επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 184,49 εκατ. ευρώ αφορά στην εγκατάσταση και τη λειτουργία 52 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών (Φ/Σ), με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 362,75 MWp σε διάφορες εκτάσεις στη Λάρισα (42 Φ/Σ) και στο Κιλκίς (10 Φ/Σ). Τα Φ/Β πάρκα θα παράγουν συνολικά 539 GWh ενέργειας κατ’ έτος.

Κοινοπραξία Notias -East PV και ΣΙΑ: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Φωτοβολταϊκών και Αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW, προϋπολογισμού 165,6 εκατ. ευρώ. Η επένδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει την Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών και Αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW σε Π.Ε. της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Βοιωτία).

QAIR ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε: Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού (ΦΒ) Σταθμού ισχύος 250,00443 MWp, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία  Φωτοβολταϊκού (ΦΒ) Σταθμού συνολικής ισχύος 250,00443 MWp, στη θέση «Καλλιθέα», της Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου, του Δήμου Φαρσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

`ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ: Δημιουργία 5 Αιολικών Ισχύος 120,3 MW, προϋπολογισμού 121,28 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη πέντε (5) Αιολικών Πάρκων στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Συναφείς αναρτήσεις
Διϋπουργική
Το πράσινο φως για 8 στρατηγικές επενδύσεις. συνολικού ύψους  1.1 δισ.  ευρώ, που συμβάλλουν στη δημιουργία 3.300 θέσεων εργασίας, ...
 
 
Η HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε.  ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2024, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €338 εκατ. ...
Προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», με στόχο έως τις 21 Ιουνίου να έχουν ...
Το 59%  των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας κάλυψε τον Απρίλιο το ρωσικό αέριο - αγωγού από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, ...
Σημαντικό επιχειρηματικό ρίσκο  αποτελεί για τις βιομηχανίες η προμήθεια  ηλεκτρισμού μέσω  μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ιδιαίτερα όταν αφορούν στην κάλυψη ενέργειας ...
Στο στόχο της enaon EDA, πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών που πλέον ανήκει στην Italgas, να φθάσει ως το τέλος του 2025 στο επίπεδο των ...
Kαινοτόμες λύσεις για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της λειτουργίας του προωθεί ο ΔΕΣΦΑ μέσω του  δesfa+ Innovation Center, του ειδικού ...
Την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη έως την Ουκρανία προωθεί ...
Mεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου στο 6,3%  για τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου προτείνει για την περίοδο 2024-2025 η ...
Το  κινητό τηλέφωνο του καταναλωτή ρεύματος για τη μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού θέτει ως προϋπόθεση ο ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει στην όλη  ...
Περιορισμένο μέχρι στιγμής εμφανίζεται το ενδιαφέρον για τα δύο προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, που κανονικά λήγουν την Τετάρτη 15 ...
Κερδίζουν έδαφος τα βραχυπρόθεσμα ΡΡΑ, διάρκειας 1 ως 5 ετών, σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού, δηλαδή τα κλασικά ΡΡΑ ...
Ποσό 120 εκατ. ευρώ, από επιστροφή ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2021-23, εξακολουθεί να αναμένει η βιομηχανία, καθώς μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μόνον  ...