Tην εισαγωγή του Virtual Net Metering, από ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού σε ιδιώτες πελάτες, προτείνει η Τέρνα Ενεργειακή, ζητώντας ουσιαστικά μία συνολική αναμόρφωση του τρόπου που εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της ΕΕ
To εικονικό net metering αποτελεί επί της ουσίας μία οικονομική συναλλαγή, καθώς συμψηφίζεται η αξία της ενέργειας και όχι η χρεωστέα ενέργεια (ενεργειακός συμψηφισμός).
Η εισήγηση της ΤΕΡΝΑ κατατέθηκε στη διαβούλευση της ΡΑΕ για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να διορθωθεί μία ρύθμιση που ζημίωνε σημαντικά τους προμηθευτές με πελάτες net metering.
Πρόκειται για το τρόπο που το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο υπολογίζει για τους προμηθευτές την καταλογιζόμενη ενέργεια, όσον αφορά στους πελάτες με Νet Metering. Ο ισχύων κανονισμός δεν λαμβάνει υπόψη την εγχεόμενη ενέργεια του αυτοπαραγωγού κατά τις περιόδους εκκαθάρισης, όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από την απορροφούμενη ενέργεια. Η ενέργεια αυτή μετράται από τον ΔΕΔΔΗΕ και λαμβάνεται υπόψη από τον προμηθευτή, απομειώνοντας την τελική χρεωθείσα ενέργεια προς τον αυτοπαραγωγό.
Οπως αναφέρει η ΤΕΡΝΑ, η πρωτοβουλία της ΡΑΕ διορθώνει ένα προφανές σφάλμα του κανονισμού. Χαιρετίζει μάλιστα την απόφαση της Αρχής να προτείνει την αναδρομική διορθωτική εκκαθάριση για παρελθούσες περιόδους εκκαθάρισης.
Η εταιρία θεωρεί ότι η άμεση διόρθωση του σφάλματος και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2021 έως και σήμερα είναι καθοριστικής σημασίας και μπορεί να εκτελεστεί άμεσα, καθώς δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση σε άλλους συμμετέχοντες, ούτε δημιουργεί ελλείμματα στους υπολογαριασμούς της αγοράς.
Μόνον όμως η διόρθωση αυτή δεν αρκεί για να αποζημιωθούν πλήρως οι προμηθευτές με πελάτες net metering, επισημαίνει η εταιρία στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ και θέτει θέμα συνολικής επανεξέτασης του υφισταμένου πλαισίου που αφορά στον ενεργειακό συμψηφισμό.
Όπως υποστηρίζει η εταιρία, ο ενεργειακός συμψηφισμός, επιμερίζει με ανορθολογικό τρόπο τα επιμέρους κόστη, αφού η αξία της ενέργειας μεταβάλλεται σημαντικά ανά περίοδο εκκαθάρισης, επιβαρύνοντας τους προμηθευτές, και εν τέλει το σύνολο των άλλων καταναλωτών που δεν μετέχουν σε καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού, με το κόστος της πολιτικής που «επιδοτεί» την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής.
Εν όψει της αυξητικής τάσης των πελατών που εντάσσονται στον μηχανισμό του ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και του σχεδιασμού που τοποθετεί τον ενεργειακό συμψηφισμό στο επίκεντρο της εθνικής και της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής, είναι επιτακτική η ανάγκη να διευθετηθούν άμεσα, με ορθολογικό, σαφή και οριστικό τρόπο, ανεπίτρεπτες και διογκούμενες στρεβλώσεις οι οποίες –σε αντίθετη περίπτωση– θα είναι ακόμη δυσκολότερο να αρθούν στο μέλλον.
Η ΤΕΡΝΑ θεωρεί ότι το σχήμα του ισχύοντος ελληνικού net metering ζημιώνει τους προμηθευτές, δεν βοηθά στη διαχείριση των αποκλίσεων μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας στην αγορά και δεν προάγει το ρόλο του ενεργού καταναλωτή, όπως επιδιώκουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ο αυτοπαραγωγός δεν συμμετέχει στην αγορά, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα μέσω του προμηθευτή του, αφού ο τελευταίος δεν μπορεί να διαχειριστεί την περίσσεια της παραγόμενης ενέργειας του μικρού Φ/Β Στέγης.
Τέλος, την υπηρεσία αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσε να την παρέχει και ένας φορέας σωρευτικής εκπροσώπησης προς τον καταναλωτή, ταυτόχρονα με τη διαχείριση των αποκλίσεων της παραγόμενης ενέργειας από τον σταθμό ΑΠΕ, προάγοντας το ρόλο του ενεργού πελάτη στις νέες αγορές.