Συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος των ενεργοβόρων βιομηχανιών προβλέπει το σχέδιο μηχανισμού που κατέθεσε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά τις εκλογές και λίγο πριν τη λήξη της θητείας του και την ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Το ελληνικό σχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει επιδότηση της τάξης των 50 ευρώ/MWh του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρισμού για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας με βάση κριτήρια, διαμορφωμένα κατά τρόπο που να είναι συμβατά με τους προσωρινούς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η χαλάρωση των κανονισμών για της κρατικές ενισχύσεις αποτελεί έκτακτο μέτρο που έχουν αποφασίσει οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πολλές χώρες έχουν ήδη κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, με διάφορα σχήματα. Για παράδειγμα η Γερμανία χορηγεί την επιδότηση όταν η τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα 130 ευρώ/MWh.
Ο ελληνικός μηχανισμός επιδότησης ακολουθεί τον αλγόριθμο που προβλέπει η Επιτροπή στις αποφάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για την επιδότηση του λογαριασμού είναι τη μείωση του EBITDA των βιομηχανιών το 2023 τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με το 2021. Ορίζεται επίσης ότι οι ωφελούμενες βιομηχανίες πρέπει να είναι έντασης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το ελληνικό σχέδιο έχει συμπεριλάβει επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του χάλυβα, του αλουμινίου και του χαρτιού.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν στους ωφελούμενους του σχήματος περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που συνάπτουν διμερή μακροχρόνια (άνω των 12 μηνών) συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού (ΡΡΑ). Ο κ. Σκρέκας, στο παρελθόν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι βιομηχανίες με συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών ή αυτές που θα συνάψουν PPA δεν θα λαμβάνουν επιδότηση.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η εξαίρεση αυτή δεν έχει τελικώς περιληφθεί στο κείμενο που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Κύκλοι της βιομηχανίας υπογραμμίζουν πάντωςότι ακόμα και αν η Κομισιόν εγκρίνει ταχύτατα το μέτρο, η εφαρμογή του απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, οπότε το όλο θέμα έχει εκ των πραγμάτων παραπεμφθεί στην επόμενη κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιδότηση της τιμής του ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες είχε αναφερθεί ο κ. Σκρέκας για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, όταν είχε ανακοινώσει τις επιδοτήσεις Μαρτίου στους λογαριασμούς ρεύματος για τις άλλες κατηγορίες καταναλωτών. Τότε είχε δηλώσει ότι το σχέδιο θα υποβαλλόταν σύντομα στη Κομισιόνκαι είχε μιλήσει για το ποσό των 50 ευρώ/MWh. Είχε επίσης διευκρινίσει ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ, στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Το ζήτημα είναι ότι το ελληνικό αίτημα κατατέθηκε σε μία περίοδο που η Κομισιόν ζητά την επιστροφή στην “κανονικότητα” και διαμηνύει στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών το τέλος των επιδομάτων.