Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλάζει το λιανεμπόριο
H Ιdeal εξαγοράζει τα Attica
Τετάρτη, 21/06/2023

Μια νέα σημαντική εξαγορά ανακοίνωσε η Ideal Holdings καθώς αποκτά το 100% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει τα attica stores.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι των attica θα αποκτήσουν συμμετοχή στην Ideal Holdings λαμβάνοντας το 17% περίπου των μετοχών της, επενδύοντας 35 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ideal με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ενώ θα διατεθεί και πακέτο ιδίων μετοχών στα 4,15 ευρώ (τρέχουσα τιμή 4,9 ευρώ).

Το τίμημα για την εξαγορά των attica stores φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα attica stores έχουν μια ισχυρή ομάδα μετόχων στους οποίους περιλαμβάνονται οι εφοπλιστές Παναγιώτης και Θανάσης Λασκαρίδης, ο όμιλος Τσάκου, το Ίδρυμα Ωνάση, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Γιάννης Σαραντίτης και οι Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης και Αλέξης Σγουμπόπουλος.

Τα attica stores βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Εχουν ήδη επεκτείνει τον 3ο και 4ο όροφο της ναυαρχίδας τους, το attica στο City Link, προσθέτοντας 4.000 τ.μ. επιφάνεια πωλήσεων. Την επόμενη τριετία, από φέτος έως και το 2025, θα ακολουθήσουν επενδύσεις για ανακαινίσεις όλων των πολυκαταστημάτων του δικτύου attica. Μετά, θα πάρουν σειρά οι επενδύσεις στο Ελληνικό, στο Vouliagmenis Mall και στη Marina Galleria, σε συνέχεια του προσυμφώνου που έχει υπογραφεί με τη Lamda Develοpment.

Η επίσημη ανακοίνωση

H Ideal Holdings διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών της με μια νέα επένδυση ύψους €100 εκατ., για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited («ΚΤ»), η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. («attica»). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.


Με πίστη στην επιχειρηματική και επενδυτική της στρατηγική, η Ideal Holdings επενδύει σε δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ισχυρό μάνατζμεντ, κυρίαρχη θέση στην αγορά, υγιή ισολογισμό, ισχυρές ταμειακές ροές και προοπτικές ανάπτυξης. Η attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski).

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η attica διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε Κύκλο Εργασιών €190 εκατ., EBITDA €19,3 εκατ., ΚΠΦ €12,4 εκατ. και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό. Το 1ο τετράμηνο του 2023, είχε Κύκλο Εργασιών €58,9 εκατ. έναντι €49,4 εκατ. το 2022, EBITDA €4,84 εκατ. έναντι €1,14 εκατ. το 2022, ΚΠΦ €2,5 εκατ. έναντι ΚΠΦ -0,98 εκατ. το 2022 (όλα τα μεγέθη χωρίς την επίδραση του IFRS 16).

Η Ideal Ηoldings, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία -άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικονομίας της Ελλάδας.

Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €100 εκατ. και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό €65 εκατ. και από ίδια κεφάλαια €35 εκατ. Συγκεκριμένα, η Ideal θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την Ideal τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της Ideal Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Με αυτή τη συμφωνία, η Ideal Holdings μεγαλώνει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους, με αποτέλεσμα το τελικό μετοχικό σχήμα της, εκτός από τους ιδρυτές των attica να περιλαμβάνει και γνωστά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η παρούσα διοίκηση της attica, που συνέβαλε στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της εταιρείας, στην ανάδειξή της ως πρωτοπόρου στον κλάδο της και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand, θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διοικητική ομάδα της Ideal.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικά Πολυκαταστήματα κ. Δημοσθένης Μπούμης σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που γινόμαστε μέρος αυτού του επιτυχημένου ομίλου και κυρίως διότι γνωρίζουμε την επενδυτική του φιλοσοφία και τον στόχο του να δημιουργεί υπεραξίες. Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία μας και με τη συμπαράσταση των μετόχων μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξία στους μετόχους μας και θα προχωρήσουμε ταχύτερα στα επόμενα επενδυτικά μας βήματα. Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεχίζουμε να έχουμε το attica στην κορυφή της προτίμησης καταναλωτών, προμηθευτών και εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος της Ideal Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση της attica και να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας. Η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την Ideal Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα €400 εκατ. σε Κύκλο Εργασιών και τα €50 εκατ. σε EBITDA. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

Η Δικηγορική Εταιρεία Potamitis Vekris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος για την attica και η Δικηγορική εταιρεία Souriadakis Tsibris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της Ideal Holdings.

Η επίσημη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο
Η «IDEAL HOLDINGS Α.Ε.» (“IDEAL”) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 20ή Ιουνίου 2023 υπεγράφη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (Share Purchase Agreement), μέσω της οποίας η IDEAL συμφώνησε να εξαγοράσει, αντί συνολικού τιμήματος € 100.000.000 το 100% των μετοχών της κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία KT Golden Retail Venture LTD («ΚΤ»), η οποία συμμετέχει με ποσοστό 100% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας «ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής: “attica”).

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα γίνει με Ίδια Κεφάλαια ποσού €35 εκατ. και τραπεζικό δανεισμό ποσού €65 εκατ. με έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής και ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης της εξαγοράς, συμφωνήθηκε όπως οι έμμεσοι/απώτεροι μέτοχοι και ελέγχοντες της εταιρείας ΚΤ, όπως συμμετάσχουν σε: (α) αγορά των 592.000 ιδίων μετοχών που κατέχει η IDEAL στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή και (β) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της IDEAL με καταβολή μετρητών και με έκδοση 7.869.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας € 0,40 και με τιμή διάθεσης €4,15 ανά μετοχή, που θα πραγματοποιήσει η IDEAL, υπέρ αυτών, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της, ώστε να καταστούν μέτοχοι της IDEAL με ποσοστό που θα ανέρχεται περίπου στο 17,63% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μετά την ανωτέρω αύξηση.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο της IDEAL συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τις 20 Ιουλίου 2023.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της IDEAL και της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η ανωτέρω ενημέρωση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάχρηση αγοράς.

Επιπλέον η IDEAL έχει προβεί σε σύνταξη Πληροφοριακού Σημειώματος, για τους σκοπούς της εξαγοράς, το οποίο θα δημοσιευτεί με την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Χ.Α. και της Εταιρείας και το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί με νεότερη ανακοίνωση της Εταιρείας.

Σχετικοί όροι:
Attica
Ideal
Συναφείς αναρτήσεις
Δύο μέρες πριν από την γ.σ.
Oικονομικό έλεγχο της MIG ζητεί η πλευρά του Μάριου Ηλιόπουλου. Όπως έγινε γνωστό, από την MIG, δύο μέρες πριν ...
Βελτίωση προσφορών
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των τριών ...
Λιμάνι Ηγουμενίτσας
  Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) ανακοινώνει ότι εννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την ...
Aγορές
Αύριο, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του πρώτου ελληνικού 10ετούς τίτλου, έπειτα από εννέα ...
Minoan
Oι Μινωικές Γραμμές ανακοινώνουν ότι, σήμερα 11/06/2018 ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την ATTICA η οποία προέβλεπε τη διάθεση του ...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Επίθεση στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών (επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου) Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την κατάσταση της ελληνικής ...
Βιβλίο Γ. Παπακωνσταντίνου
Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχωρά στο βιβλίο του με τίτλο «Game Over – Η αλήθεια για την κρίση» ...
Roadshows από τις διοικήσεις, αλλάζει το κλίμα στο Χ.Α.
Το μήνυμα που πέρασε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις προς τις διοικήσεις των τραπεζών ...
Ευθύνες Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου
Στοιχεία για μια μυστική συνάντηση που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο, με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους -μεταξύ ...
 
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 5045/2023, περί ανακοίνωσης των επωνυμιών των επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μεγαλύτερο από ...
Ακρίβεια
«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα «πρόστιμα ρίχνουν τις τιμές» των βασικών προϊόντων και ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας αποδίδουν, καταρρέει με ...
Ήπια υποχώρηση εμφάνισαν οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο μετά την ανάκαμψη που είχαν εμφανίσει τον μήνα που είχε προηγηθεί. Ειδικότερα, ...
Το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) θέτει προς διαβούλευση τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του νόμου 4177/2013 (ΦΕΚ Α’173/2013) που αφορούν σε ρυθμίσεις ...
Κώστας Σκρέκας
Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Dixons South – East Europe Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ηλεκτρικών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών» ...
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρευρέθηκε στο 14ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα της ακρίβειας καθώς ...
Στοιχεία Ιουλίου
Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος ...
Εντυπωσιακή πτώση στο έλλειμμα
Mε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία,  ενώ «γλυκόπικρη γεύση» αφήνουν oι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρησεων. Παρόλες τις ...
Καλάθι νοικοκυριού και σχολικά
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ ...
Ξεκινούν 10 Ιουλίου και λήγουν 31 Αυγούστου
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τα μέλη του, ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου ...
Τον Οκτώβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 8% και σε σύγκριση με ...
Στο 6,5% των λειτουργικών εξόδων το ενεργειακό
Ο Όμιλος FOURLIS το εννεάμηνο του 2022 παρουσίασε πωλήσεις € 352,5 εκατ. έναντι € 316,5 εκατ., αυξημένες κατά 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ...