Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Forbes
Salt Bae: Η άνοδος και η πτώση του Νουσρέτ Γκιοκτσέ
Πέμπτη, 29/06/2023

Λουκέτο έβαλε, τρία χρόνια αφότου ανακηρύχθηκε "το χειρότερο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή”, το εστιατόριο Saltbae Burger του διάσημου Τούρκου χασάπη-σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ στο Μανχάταν.

Είναι αλήθεια πως το κατάστημα στη Λεωφόρο Παρκ πέρασε από πολλές περιπέτειες. Ο Γκιοκτσέ είχε την ιδέα να ανοίξει το Salt Bae Burger σε μια πόλη που πραγματικά έχει εμμονή με το να αναζητά το καλύτερο μπέργκερ. Άνοιξε στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 -λίγο πριν η πόλη μπει σε lockdown για τον Covid-19. Βρέθηκε στο στόχαστρο κατηγοριών για σεξισμό, επειδή είχε λανσάρει ένα δωρεάν χορτοφαγικό "ladies burger”, σε μέγεθος ορεκτικού, με ψωμάκια σε ροζ χρώμα, το οποίο σέρβιρε μόνο σε γυναίκες, ενώ δέχτηκε οξεία κριτική για τα "χρυσά” μιλκσέικ των 99 δολαρίων και το Gold Burger των 100 δολαρίων.

Tο κλίμα όμως για το εστιατόριο στο Μανχάταν ήταν στραβό προτού καν ανοίξει. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την αλυσίδα Saltbae Burger, αλλά και από τα εστιατόρια Nusr-Et Steakhouse, είχε βρεθεί λίγο νωρίτερα στο στόχαστρο διαφόρων κατηγοριών, που κυμαίνονταν από σεξουαλική παρενόχληση μέχρι κλοπή μισθών.

Κινηματογραφικό success story

Πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτή η… αναποδιά θα μπορούσε να αποδειχτεί ή όχι η αρχή του τέλους για την αυτοκρατορία του Νουσρέτ Γκιοκτσέ, η ζωή του οποίου θυμίζει σενάριο από… ταινία.

Το 2017, ο τουρκικής καταγωγής χασάπης έγινε διάσημος πραγματικά μέσα σε μια νύχτα, όταν ένα βίντεο που τον έδειχνε να καρυκεύει επιβλητικά μια μπριζόλα έγινε viral στο διαδίκτυο. Έκτοτε, ο 39χρονος, που μαγειρεύει φορώντας πάντα γυαλιά ηλίου και στενά λευκά μπλουζάκια, έγινε περισσότερο γνωστός με το διαδικτυακό του ψευδώνυμο "Salt Bae” και άνοιξε πάνω από 20 εστιατόρια στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εκτός από την τεράστια περιουσία του, ο Γκιοκτσέ μπορεί να καυχιέται και για το πελατολόγιό του, που περιλαμβάνει αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά και διάσημους διεθνείς ποδοσφαιριστές, όπως ο Γάλλος Κιλιάν Εμπαπέ. Πριν από λίγους μήνες, είχαν κάνει αίσθηση παγκοσμίως οι εικόνες του Γκιοκτσέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ, με τον Τούρκο σεφ να είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που τους επετράπη να μπουν στο γήπεδο μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Γαλλίας. Οι εικόνες έγιναν viral στο TikTok ενώ μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο Salt Bae φέρεται να παραβίασε τους κανόνες της FIFA όταν πόζαρε κρατώντας με το τρόπαιο, καθώς υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη λίστα με όσους επιτρέπεται να το αγγίξουν.

Ωστόσο, ο Γκιοκτσέ δεν είχε ανέκαθεν τη δυνατότητα να συναναστρέφεται παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστές και ηθοποιούς, παρά τα όσα μοιράζεται με τους 50 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram. Η πραγματικότητα είναι ότι ο "Salt Bae” ξεκίνησε από πολύ χαμηλά.

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1983, ο Γκιοκτσέ προέρχεται από μια οικογένεια με πέντε παιδιά. Ο πατέρας του, Faik Gökçe, εργαζόταν ως ανθρακωρύχος. Ο Γκιοκτσέ ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο σε ηλικία 12 ετών και να ξεκινήσει να εργάζεται ως μαθητευόμενος κρεοπώλης για να βοηθήσει τον πατέρα του στα οικονομικά της οικογένειας. "Ξυπνούσα στις έξι το πρωί, έκανα δύο ώρες διαδρομή με τρένο και 30 λεπτά με λεωφορείο. Στη συνέχεια, όλη την ημέρα στεκόμουν όρθιος και εργαζόμουν. Χωρίς ρεπό και χωρίς διακοπές”, έχει πει ο ίδιος. "Από τα 14 μου, δούλευα περισσότερες από 13 ώρες την ημέρα. Πάντα ευχόμουν να ανοίξω ένα εστιατόριο”, εξιστορούσε ο Γκιοκτσέ στο NBC το 2017.

Αφού έκανε τη στρατιωτική του θητεία στα 20, ο Γκιοκτσέ κατάφερε να πείσει μια τράπεζα να του δανείσει 2.500 λίρες για να επισκεφθεί την Αργεντινή και να μάθει περισσότερα για τη βιομηχανία κρέατος. Στην ηλικία των 27, κατάφερε να ανοίξει το πρώτο του εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι την πρώτη μέρα κέρδισε 4.500 λίρες. Με τη βοήθεια του Τούρκου επιχειρηματία Ferit Sahenk, ο Γκιοκτσέ άνοιξε υποκαταστήματα στην Άγκυρα, το Ντουμπάι και τη Ντόχα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο "Salt Bae” είναι συνιδιοκτήτης της επιτυχημένης αλυσίδας Nusr-Et, καθώς διοικεί την αυτοκρατορία μαζί με τους Τούρκους επιχειρηματίες Ferit Sahenk και Mithat Erdem. Ο Şahenk είναι πρόεδρος του Doğuş Group, ιδιοκτήτης του D.ream Group και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Τουρκία. Μάλιστα, κάποια στιγμή το Bloomberg είχε γράψει ότι η D.ream Group σκεφτόταν να πουλήσει ένα μερίδιο 20% στην Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (QΙΑ), έναντι περίπου 300 εκατ. δολ. Το deal θα αποτιμούσε την εταιρεία στο 1,5 δισ. δολ.

Όνειρο του Γκιοκτσέ ήταν πάντα να κατακτήσει μια μέρα την Αμερική και έκανε αίτηση για βίζα τρεις φορές πριν από την πρώτη του επιτυχημένη αίτηση, το 2009.

Αν και είχε ήδη γίνει γνωστός στον κλάδο των εστιατορίων, η ζωή του Γκιοκτσέ άλλαξε εν μία νυκτί το 2017, όταν μοιράστηκε ένα βίντεο που απεικόνιζε τον εαυτό του να προετοιμάζει μια μπριζόλα, ρίχνοντας αλάτι στο κρέας με το χέρι του σε σχήμα "κόμπρας”. Το βίντεο είχε πάνω από 17 εκατομμύρια προβολές, ενώ η χαρακτηριστική αυτή κίνηση αντιγράφηκε όσο λίγες στον κόσμο.

Το 2019, ο σταρ του Instagram λέγεται ότι "έριξε” 36 εκατ. λίρες για να αγοράσει το πολυτελές ξενοδοχείο Macka Palace στην Κωνσταντινούπολη, όπου, εκτός του ότι κράτησε και ένα διαμέρισμα για τον εαυτό του, άνοιξε ένα άλλο από τα εστιατόριά του. Το 2021 άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στο Λονδίνο – όπου το κόστος για μια μπριζόλα Golden Giant Tomahawk λέγεται ότι φτάνει τις 1.450 λίρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, στους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας του, το εστιατόριο στο Λονδίνο έκανε πωλήσεις 7 εκατ. λιρών - παρά το γεγονός ότι δεχόταν κάκιστες κριτικές. Και η αλήθεια είναι ότι οι κριτικές για το φαγητό στα εστιατόρια του Γκιοκτσέ δεν είναι καλές.

Ωστόσο, αυτά δεν φαίνεται να αγγίζουν τον επιχειρηματία. Μάλιστα, δεν έχει διστάσει να δημοσιεύσει έναν λογαριασμό των 161.550 ευρώ (!) από το εστιατόριό του στο Άμπου Ντάμπι, δηλώνοντας ότι "Η ποιότητα δεν είναι ποτέ ακριβή”. Παρά τα αρνητικά σχόλια που δέχεται κατά καιρούς, ακόμη και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, τραβάει τους ανθρώπους σαν μαγνήτης, με τον κόσμο να τρέχει για μια… σέλφι μαζί του.

Οι απίστευτοι τζίροι στη Μύκονο

Τον Ιούνιο του 2019, ο Γκιοκτσέ άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Μύκονο, ενώ φέρεται να συνεργάστηκε και με τους Ζαννή Φραντζέσκο και Σάμι Ιμπραήμ του Nammos. Aπό την πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας του, to steak house Nusr-et απασχόλησε την κοινή γνώμη, αφού οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επέβαλαν προσωρινό λουκέτο στο εστιατόριο για φορολογικές παραβιάσεις. Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, το εστιατόριο Nusr-et στην Μύκονο απασχόλησε κι άλλες φορές την κοινή γνώμη, αυτή την φορά για τους τζίρους εκατομμυρίων που έκανε. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία Nusret Mykonos Restaurant-Bar Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία ή Nusret Mykonos A.Ε. (της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η ολλανδική D Nusret International Holding B.V.) εμφάνιζε το 2021 κύκλο εργασιών 8.497.103,35 ευρώ και μεικτά κέρδη 4.554.450,29 ευρώ. Το 2020, ο τζίρος της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 3,06 εκατ. ευρώ, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ το 2019 στα 7,13 εκατ.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν τόσο καλά για τον Τούρκο σεφ. Η κίνηση στο εστιατόριο του Γκιοκτσέ στη Μύκονο σημειώνει πτώση που αγγίζει το 70%, αφού τα κουβέρ έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Γκιοκτσέ ποντάρει, όμως, στο νέο concept "Eating, Dancing” που έχει υιοθετήσει το εστιατόριο, συνδυάζοντας την εστίαση με την διασκέδαση, σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Εξάλλου, το 2022, ο "Salt Bae” άνοιξε και δεύτερο εστιατόριο στο "Νησί των Ανέμων”, το μπεργκεράδικο Saltbae, όπου το φθηνότερο μπέργκερ κοστίζει γύρω στα 40-45 ευρώ και το ακριβότερο 170.

Συναφείς αναρτήσεις
EΛΣΤΑΤ
Τις μεγάλες απώλειες εσόδων του φετινού καλοκαιριού περιγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων και ...
Eurostat
Πόσο ξοδεύουν οι Έλληνες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη ...
McDonalds
Τη δημιουργία οκτώ νέων εστιατορίων στην Ελλάδα προανήγγειλε ο managing director των McDonalds στη χώρα Victor Tedesco (φωτογραφία), επ' ...
Σε ποσοστό 11,7%
 Ειδικότερα, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών του εν λόγω τομέα παρουσίασε πτώση 11,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α΄ τριμήνου ...
To Wagamama στο "b.e."
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Καρακαξίδη, υπεύθυνο ανάπτυξης της αλυσίδας, που μίλησε στο b.e."συμπληρώνοντας 7 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ...
 
 
Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς ...
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι, μιλώντας σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές του ιταλικού κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά της χώρας του και υπογράμμισε: "Από την ...
Η Fidelity Investements, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, μείωσε την αξία της θέσης που έχει στην πλατφόρμα  Χ, πρώην ...
Ήττα για τον Ερντογάν όχι μόνο στη μάχη της Κωνσταντινούπολης όπου ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται, αλλά και σε άλλους μεγάλους δήμους της Τουρκίας, ...
Η Alibaba Group Holding Ltd. ματαιώνει την αρχική δημόσια προσφορά για τον βραχίονα της Cainiao logistics στο Χονγκ Κονγκ, αναβάλλοντας ένα πολυαναμενόμενο άνοιγμα ...
Η ανάλυση του ICS CERT της Kaspersky διερευνά τις τάσεις του Operational Technology (OT) στον κυβερνοχώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η ...
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί πλέον στις 12 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου ...
Από ανατολικές περιοχές
H Ουκρανία αποσύρθηκε από τα χωριά Σιέβερνε και Στέποβε κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, τα οποία είχαν καταλάβει πρόσφατα ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε εκπρόσωπος του ...
Αλλά μετά... άλλαξε γνώμη!
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε στενή συνεργάτις του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της οικογένειας και των υποστηρικτών ...
"Ντροπή για τις ΗΠΑ", λέει το Κρεμλίνο
Ο Τζο Μπάιντεν καταφέρθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν με υβριστικό τρόπο, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις «υπαρξιακές απειλές» για την ανθρωπότητα, κατά τη ...
Δημοσκόπηση
Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ...
Ιδιοκτησίας ΗΠΑ
Ένα φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία, ιδιοκτησίας ΗΠΑ, ανέφερε διπλή επίθεση με πυραύλους στον Κόλπο του Άντεν και κάλεσε για στρατιωτική βοήθεια, όπως ανακοίνωσε η ...