Ήταν επόμενο ότι θα ερχόταν αυτή η ώρα. Το σερί ανόδου του Dow καθοδηγήθηκε κυρίως από τις προσδοκίες ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει τελικά την ύφεση, όπως και από τα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα β΄τριμήνου.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης έχασε τη δυναμική του, την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους μετά από 13 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο δείκτης των 30 κορυφαίων blue chip υποχώρησε 237,40 μονάδες ή 0,67%, στις 35.282,72 μονάδες, παρασυρόμενος από τη μετοχή της Honeywell -υποχώρησε περισσότερο από 5% καθώς τα έσοδα ήταν μικρότερα του αναμενομένου. Η άνοδος δε, της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου πάνω από το 4% δεν βοήθησε το επενδυτικό κλίμα. Ο Dow Jones εάν κατέγραφε κέρδη και για 14η συνεδρίαση, τότε θα επαναλάμβανε το ρεκόρ που είχε επιτύχει το 1897. Τότε ο Dow είχε μόλις 12 μετοχές, οι οποίες αυξήθηκαν σε 30 το 1928.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,64% στις 4.537,41 μονάδες. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δείκτης ξεπέρασε το επίπεδο των 4.600 μονάδων για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2022. Ο Νasdaq σημείωσε επίσης πτώση 0,55% στις 14.050,11 μονάδες, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κερδη σε βασικές τεχνολογικές μετοχές, όπως Microsoft και Apple.
Τη μετοχή της να ενισχύεται 4,4% είδε η Meta Platforms στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων και της ισχυρής καθοδήγησης που έδωσε. Τα αποτελέσματα της εταιρείας υποοστηρίχθηκαν από την ανάκαμψη των διαφημιστικών εσόδων. Τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έδειξαν επίσης ότι αυξήθηκε κατά 2,4% στο δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 2%.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν, με τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 2,6% στο δεύτερο τρίμηνο. Πρόκεται για ποσοστό χαμηλότερο από το 3,2% που είχαν προβλέψει αναλυτές και το 4,1% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.