Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα 195 εκατ. ευρώ το β' 3μηνο
Alpha Bank: Αναθεωρεί τον στόχο για τα κέρδη
Τετάρτη, 09/08/2023

Σε ανοδική αναθεώρηση της καθοδήγησης για κέρδη και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τρέχουσας χρήσης προχώρησε η διοίκηση της Alpha Bank ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Β τριμήνου.

Ειδικότερα τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 2,2 δισ. ευρώ (περίπου 2,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο guidance) και η σχέση κόστους προς έσοδα θα διαμορφωθεί κάτω του 45%.

Το κόστος πιστωτικού κινδύνου θα ανέλθει σε περίπου 80 μονάδες βάσεις ( σ.σ. ο προηγούμενος στόχος ήταν για επίδοση χαμηλότερη των 85 μ.β.) και η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων μετά από φόρους θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αισθητά υψηλότερα του 11%, όπως ανέφερε ο CEO του ομίλου Βασίλης Ψάλτης. Τα κέρδη ανά μετοχή θα υπερβούν τα 0,29 ευρώ και ο CET1 θα διαμορφωθεί σε περίπου 14% (13,5% η προηγούμενη εκτίμηση).

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 13,2% το Β τρίμηνο και σε 12,2% στο εξάμηνο με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται σε 0,15 ευρώ. Για το 2025 το RoTE αναμένεται να ξεπεράσει το 12%, ενώ η κερδοφορία ανά μετοχή θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό άνω του 20%.

Ο όμιλος παρήγαγε οργανικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό του μειώθηκε σε 32,5 δισ. ευρώ από 33,9 δισ. στις 31 Μαρτίου λόγω μιας συνθετικής τιτλοποίησης και της ολοκλήρωσης συναλλαγών για NPEs. Θα μειωθεί περαιτέρω ( κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ) λόγω μιας ακόμη συνθετικής τιτλοποίησης.

Αναλυτικά:

Υψηλή καθαρή κερδοφορία ύψους 191,4 εκατ. ευρώ (προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 195 εκατ. ευρώ), πέτυχε η Alpha Bank το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: 

Ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) με βάση τα Προσαρμοσμένα1 Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκε σε 13,1%.

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με τους Κεφαλαιακούς Δείκτες να ξεπερνούν τους στόχους της Διοίκησης. Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), διαμορφώθηκε σε 13,4%, ενισχυμένος κατά 109 μονάδες βάσης (μ.β.) το β’ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της θετικής συνεισφοράς κατά 71 μ.β. από την οργανική κερδοφορία του τριμήνου, κατά 56 μ.β. από την ολοκλήρωση δύο συναλλαγών ΜΕΑ και μίας συνθετικής τιτλοποίησης, καθώς και λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs), ο Δείκτης FL CET1, διαμορφώθηκε σε 13,6%. Ο αντίστοιχος Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18%.

Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων αυξήθηκε κατά €0,4 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε €31,5 δισ., υψηλότερο κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προοπτικές για ισχυρή πιστωτική επέκταση μεσοπρόθεσμα.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €1,6 δισ. σε τριμηνιαία βάση, και ανήλθαν σε €51,8 δισ. κυρίως από επιχειρήσεις. Τα υπό Διαχείριση Περιουσιακά Στοιχεία αυξήθηκαν κατά €0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση, αντιπροσωπεύοντας το 25% των εγχώριων καταθέσεων της Τράπεζας, με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta) να βρίσκεται σε συμφωνία με τον κλάδο.

Περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού λόγω της ολοκλήρωσης των συναλλαγών ΜΕΑ «Sky» και «Hermes», συνολικής λογιστικής αξίας περίπου €3 δισ., τα οποία ήταν καταχωρημένα στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση». Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 7,6%, αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και την επαναφορά ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων σε ενήμερη κατάσταση που έχει ήδη δρομολογηθεί. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα του Ομίλου ανήλθαν σε €3 δισ., εκ των οποίων ποσοστό 85% αφορά σε ΜΕΑ με εξασφαλίσεις, κυρίως Ιδιωτών. Ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 40%.

Η έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) τον Ιούνιο 2023, ύψους €500 εκατ., διάρκειας 6 ετών και δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, με ονομαστικό επιτόκιο 6,875%, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης της Τράπεζας, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή της θέση. Ο δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) διαμορφώνεται σε 24,34% συνυπολογιζόμενης της έκδοσης, επιτυγχάνοντας ήδη πλεόνασμα 4,4% ή €0,6 δισ. σε σχέση με τον μη δεσμευτικό στόχο που είχε τεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το β’ τρίμηνο 2023, τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 21% σε τριμηνιαία βάση και 65% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Το Καθαρό Έσοδο Τόκων συνέχισε να ενισχύεται, μολονότι με μειωμένο ρυθμό +3% για το β’ τρίμηνο σε επαναλαμβανόμενη βάση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εσόδων χορηγήσεων και χρεογράφων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία αντιστάθμισαν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,3%. Το Καθαρό Έσοδο Τόκων για το α’ εξάμηνο του έτους ενισχύθηκε κατά 48,5% σε ετήσια βάση.

Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε €97,1 εκατ., αυξημένα κατά 10,5% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης των προμηθειών χορηγήσεων καθώς και της θετικής συνεισφοράς από την αύξηση των προμηθειών Πιστωτικών Καρτών και Πληρωμών, λόγω της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Το α’ εξάμηνο, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 10,7%, σε συγκρίσιμη βάση, λαμβανομένης υπόψη της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών.

Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα αυξήθηκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €240,4 εκατ. ως αποτέλεσμα της αύξησης του φόρου ακίνητης περιουσίας, των ασφαλίστρων καθώς και λόγω υψηλότερων επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής. Το α’ εξάμηνο, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 0,9%3 σε ετήσια βάση.

Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 7,5% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των Καθαρών Εσόδων από Τόκους και της βελτιωμένης επίδοσης στα έσοδα από προμήθειες. Το α’ εξάμηνο 2023, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ενισχύθηκε κατά +78,6%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κύριων εσόδων από τραπεζικές εργασίες (+30,5% σε ετήσια βάση) και της βελτίωσης του κόστους (-2,6% σε ετήσια βάση), υποστηρίζοντας τις προοπτικές για το 2023.

Το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 76 μ.β. το β’ τρίμηνο, λαμβανομένων υπόψη των ζημιών απομείωσης ύψους €60,7 εκατ. καθώς και των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων ύψους €12,8 εκατ., επίδοση καλύτερη από τον στόχο που είχε τεθεί για το 2023, αντανακλώντας την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ.

Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους, τα οποία ανήλθαν σε €195 εκατ. το β’ τρίμηνο 2023, είναι τα Καθαρά κέρδη / (Ζημιές) μετά τον φόρο εισοδήματος ύψους €191 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων: α) των μη επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων ύψους €12 εκατ., β) της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ ύψους €5 εκατ. και γ) των σχετιζόμενων με τα παραπάνω φόρων, ύψους €3 εκατ.

Βασίλης Ψάλτης: Σε σταθερή τροχιά για την καταβολή μερισμάτων

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, επιτύχαμε σημαντική πρόοδο ως προς την υλοποίηση των στόχων μας και, με εφαλτήριο τις ισχυρές λειτουργικές μας επιδόσεις, καταγράψαμε Προσαρμοσμένα Κέρδη ύψους €357 εκατ., αυξημένα κατά 78% σε ετήσια βάση και κατά 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους», επισημαίνει ο CEO της τράπεζας.

«Η ενίσχυση των Καθαρών Εσόδων από Τόκους συνεχίζει να κυριαρχεί στην εικόνα, καθώς η δυναμική από τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύεται περαιτέρω από την απόδοση της εμπορικής μας πολιτικής. Αναπτύσσουμε το ενεργητικό μας με τρόπο βιώσιμο, διατηρώντας παράλληλα πειθαρχημένη προσέγγιση στην τιμολόγηση, ενώ το ισχυρό μας δίκτυο επιτρέπει να ενισχύουμε το παθητικό μας ακολουθώντας μετριοπαθή τιμολόγηση.

Τα Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες διαμορφώνονται ανοδικά, ως απόρροια της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων μας και της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των επενδυτικών προϊόντων. Η συγκράτηση των εξόδων συνεχίζεται, καθώς οι προσπάθειές μας για αύξηση της αποδοτικότητας βελτιώνουν περαιτέρω τις λειτουργικές μας επιδόσεις, με τον Δείκτη Εξόδων προς Έσοδα να διαμορφώνεται στο 44%, το χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε καταγράψει από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του ισολογισμού μας, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων κατά €1 δισ. μέσω ενός συνδυασμού ισχυρής οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων και μίας σειράς συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν σε ιδανικό χρόνο. Ειδικότερα, σε συνέχεια της πρώτης μας έκδοσης AT1 τον Φεβρουάριο, ολοκληρώσαμε με επιτυχία δύο συναλλαγές-ορόσημα για τη διαχείριση των ΜΕΑ (Projects Sky και Hermes) και μία συνθετική τιτλοποίηση που ισχυροποίησε περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Συμπληρωματικά, η έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €500 εκατ. ισχυροποίησε περαιτέρω τα αποθέματα MREL, επιβεβαιώνοντας την οξυδέρκεια που χαρακτηρίζει την παρουσία μας στην αγορά ομολόγων καθώς και την αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας να διευρύνουμε και να διαφοροποιούμε συνεχώς τη χρηματοδοτική μας βάση.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Την υψηλότερη κερδοφορία (RoTE 14,3%) τριμήνου για το 2023 πέτυχε η Alpha Bank κατά το Δ ́ τρίμηνο, ωθώντας τη ...
Με στόχο τη διάδοση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού και την ανάπτυξη οικονομικών δεξιοτήτων σε παιδιά και εφήβους, η Alpha Bank ...
Υπουργείο Ανάπτυξης
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 250.000 ευρώ στην ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ για παράνομη επιβάρυνση δανειολήπτη στεγαστικού δανείου επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ...
Στάση αναμονής στην αγορά
Κοντά στα 2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές και κίνηση της αγοράς στις 1183 μονάδες, με την μετοχή της Alpha ...
  Όλα τα βλέμματα στην μετοχή της Άλφα στη συνεδρίαση της Τρίτη και βεβαίως στον τραπεζικό κλάδο μετά τις τελευταίες ...
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο +7% άνοιξε η μετοχή της Άλφα με κίνηση στο 1,3535 ευρώ, καθώς ήρθη σήμερα η αναστολή διαπραγμάτευσης. Σε κέρδη ...
Deal ύψους 1 δις ευρώ
Προσφορά για την εξαγορά του 9% των μετοχών της Alpha Bank κατέθεσε ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit. Πρόκειται για το ...
Ο σκληρός ανταγωνιμσός με την Κίνα κλιδωνίζει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank. Σύμφωνα ...
Alpha Bank
Στις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν από την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά ...
 
 
Άνοιξε την Τρίτη το πρωί το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ομολόγου από τη Eurobank. Οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης για το κουπόνι ...
Η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ...
H NBG Pay, πρωτοπόρος εταιρεία τεχνολογιών και υπηρεσιών πληρωμής, δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν το παλιό τερματικό POS τους, με ένα ...
Την υψηλότερη κερδοφορία (RoTE 14,3%) τριμήνου για το 2023 πέτυχε η Alpha Bank κατά το Δ ́ τρίμηνο, ωθώντας τη συνολική κερδοφορία του έτους ...
Ένα εκατομμύριο πελάτες αριθμεί πλέον στην Ελλάδα η Revolut, η διεθνής εφαρμογή χρηματοοικονομικών με περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως. Πρόκειται για σημαντικό ...
Ισχυρή επίδοση με καθαρά κέρδη δωδεκαμήνου 2023 στα €103 εκατ. έναντι €42,4 εκατ. τo 2022 ανακοίνωσε η Optima καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 143%. Ο δείκτης βασικών ...
Πάνω από 2 δισ. στα νοικοκυριά
Μεγάλη μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και των τραπεζικών δανείων καταγράφει τον Ιανουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος.  Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία ...
H κυρία Ισμήνη Παπακυρίλλου
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB υποδέχθηκε τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο, κα. Ισμήνη Παπακυρίλλου, η οποία ανέλαβε επισήμως καθήκοντα χθες Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Ο Πρόεδρος ...
Η Optima bank εμπλουτίζει τις επιλογές πληρωμών που έχουν οι πελάτες της στη διάθεσή τους. Με την προσθήκη νέων λειτουργιών, χαρακτηριστικά των οποίων ...
Προχωρά και σε επαναγορά ομολογιών
Εντολή σε έξι επενδυτικούς οίκους για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Subordinated Tier 2, καθώς και την επαναγορά ομολόγου 400 εκατ. ευρώ λήξεως τον ...
Υπουργείο Ανάπτυξης
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 250.000 ευρώ στην ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ για παράνομη επιβάρυνση δανειολήπτη στεγαστικού δανείου επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, μετά από εξέταση σχετικής ...
Τον Οκτώβριο
Αναστροφή της εικόνας του Σεπτεμβρίου καταγράφουν τα στοιχεία της Tράπεζας της Ελλάδος. Στον τομέα των καταθέσεων καταγράφεται μείωση κατά 2.143 εκατ. ευρώ, τον ...