Kαθυστερεί όπως όλα δείχνουν η μονάδα ΣΗΘΥΑ που αναμένεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία, καθώς ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιός θα αναλάβει το έξτρα κόστος για την κάλυψη της διαφοράς στην τιμή, καθώς η θερμική ενέργεια που θα παράγει η νέα μονάδα σε συνδυασμό με το κόστος απόσβεσης για τη ΔΕΗ, αναμένεται να είναι ακριβότερη.
Η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ σήμερα η τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία γίνεται μέσω λιγνιτικών μονάδων.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλές : Aπό την αύξηση των τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ως την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή κάποιον φορέα όπως ο ΔΑΠΕΕΠ,ή από τα προγράμματα ενίσχυσης της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν έχει καταλήξει ακόμα σε απόφαση για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα η νομοθετική ρύθμιση, που θα έλυνε το πρόβλημα και θα άνοιγε το δρόμο στη ΔΕΗ για να κατασκευάσει τη μονάδα, να καθυστερεί. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η διάταξη μάλλον δεν θα συμπεριληφθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει το ΥΠΕΝ στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και ότι θα κατατεθεί σε άλλο νομοθετικό πακέτο, που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο.
Η ΔΕΗ προκειμένου να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ ζητεί από το ΥΠΕΝ να διευθετηθεί το ζήτημα της λειτουργικής ενίσχυσης, που θα περιλαμβάνει και το κόστος απόσβεσης του έργου.
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ, ηλεκτρικής ισχύος 105,34 MW και θερμικής τουλάχιστον 65 MW πρόκειται να εγκατασταθεί στον παλαιό λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, που πλέον έχει κλείσει. Στόχος είναι να τροφοδοτεί τη τηλεθέρμανση στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.
Ας σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε αναδείξει ως προσωρινό ανάδοχο το σχήμα Ακτωρ-Ηλέκτωρ έχει ματαιωθεί και η ΔΕΗ διεκδικεί πρώτα να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης και μετά να γίνει ο νέος διαγωνισμός. Η μονάδα θα αποζημιώνεται από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας των δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, με την οποία θα συμβληθεί η ΔΕΗ.
‘Ηδη η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ έχουν συμφωνήσει ότι η αμοιβή της ΔΕΗ θα καθορίζεται από μία μαθηματική φόρμουλα, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και το κόστος του φυσικού αερίου TTF.
Σήμερα οι αμοιβές που καταβάλλουν οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης στους ισάριθμους δήμους κυμαίνονται στα 60 ευρώ/MWh