Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το UN Global Compact Network Greece σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής
 για τη γυναικεία ηγεσία
Τρίτη, 05/03/2024

Το UN Global Compact Network Greece συμμετείχε ενεργά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα «Επενδύοντας στη Γυναικεία Ηγεσία», το οποίο αντηχεί την επικέντρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών. H ισότητα των φύλων εντάσσεται στις στρατηγικές προτεραιότητες του UN Global Compact Network Greece, καθώς, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και διαπερνά όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της γυναικείας ηγεσίας είναι κρίσιμη, όχι μόνο για ηθικούς αλλά και επιχειρηματικούς λόγους που συνδέονται με την μακροπρόθεσμη επίδοση και παραγωγικότητα.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα. Η κ. Μαρία Αντωνίου Βασιλείου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και η κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ανέδειξαν τη σημαντικότητα του ζητήματος και η κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών τοποθετήθηκε επί του θέματος, ενώ, εκ μέρους του UN Global Compact Network Greece γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις έδωσαν ένα δυναμικό παρών στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, η κ. Ιουλία Τσέτη Πρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece, Πρόεδρος και CEO των UNI-PHARMA & InterMed, Γ.Γ. του ΣΕΒ και Επίτιμη Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Έχουν περάσει μόνο 72 χρόνια από το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν και ταυτόχρονα και παράλληλα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις είδαμε ότι περισσότερες από το 50% των επιχειρήσεων έχουν γυναίκες επικεφαλής σε λιγότερο από το 1/3 των διευθύνσεών τους. Όταν καλυτερεύσουμε τους δείκτες, όπως ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στη δια βίου μάθηση, ενισχύσουμε την έρευνα και τις βιοεπιστήμες με καταρτισμένες επιστήμονες και δώσουμε δίκαιες μισθολογικές αμοιβές, θα μπορούμε να πούμε ότι αρχίζουμε να ανοίγουμε το δρόμο, για ένα πιο ισότιμο εργασιακό και αξιοκρατικό περιβάλλον».

Από την πλευράς της, η κ. Σόφη Δασκαλάκη – Μυτιληναίου, Αντιπρόεδρος ΔΣ του φορέα και Επικεφαλής για θέματα Ισότητας Φύλων & Ειδική Σύμβουλος CEO και Πρόεδρος της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης του Δ.Σ της MYTILINEOS κατά την τοποθέτηση της υπογράμμισε ότι «Με την υιοθέτηση στρατηγικών που προωθούν τη γυναικεία ηγεσία και την ισότητα, οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία μιας πιο ισότιμης και ευημερούσας κοινωνίας».

Η κ. Ευτυχία Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της QUEST Holdings, ανέφερε ότι «Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και αρχίζει να ενσωματώνεται σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, η συμμετοχή των γυναικών σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντική,  τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Είναι σημαντικό η κοινωνία, το σχολείο και η οικογένεια να προωθήσουν συνειδητά την ισότητα των ευκαιριών, την πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους και την ενίσχυση της καθοδήγησης και στήριξης των κοριτσιών, που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν καριέρα στις θετικές επιστήμες. Επομένως η Γυναικεία Ηγεσία, μπορεί και πρέπει να δώσει το παρόν στον τομέα της Τεχνολογίας και των STE(ι)M. Η εμπλοκή της σε αυτούς τους τομείς είναι ουσιώδης σημασίας, όχι μόνο για τις ηγετικές της δεξιότητες, την ισχυρή της παρουσία και την αποτελεσματική της διοίκηση, αλλά και για την σημασία που έχει στην εξέλιξη των κοινωνιών. Τα στερεότυπα της ανδρικής κυριαρχίας σιγά σιγά φθίνουν  και κάθε άτομο ανεξαρτήτως φύλου, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φτάσει στην κορυφή των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, με βάση τις ικανότητές του, και όχι το φύλο του. Μόνον έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη, καινοτόμο και πολυμορφική κοινωνία».

Τέλος, το UN Global Compact Network Greece χαιρετίζει πρωτοβουλίες που προωθούν το διάλογο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνενώνουν δυνάμεις για την επίτευξη της ισότητας των φύλων. Μέσω των συνεργιών  μεγιστοποιείται ο θετικός αντίκτυπος και ανοίγεται ο δρόμος για ένα συμπεριληπτικό μέλλον.

Ομιλία Ιουλίας Τσέτη στη Βουλή

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την επένδυση στη Γυναικεία Ηγεσία σ’ αυτόν τον εμβληματικό και ιστορικό χώρο.

Η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο βιολογικών φύλων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και κυρίως σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις υπογραμμίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Αποτελεί πρωτίστως αλλαγή κουλτούρας και οικοδομεί μία συμπεριφορά που αναδεικνύει τις ικανότητες και τις δεξιότητες χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργώντας δεξαμενές ταλέντου ισότιμα από άντρες και γυναίκες, σεβόμενοι την εκάστοτε προσωπικότητα ξεχωριστά.

Έχουν περάσει μόνο 72 χρόνια από το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν και ταυτόχρονα και παράλληλα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις είδαμε ότι περισσότερες από το 50% των επιχειρήσεων έχουν γυναίκες επικεφαλής σε λιγότερο από το 1/3 των διευθύνσεών τους.

Κυρίες και κύριοι, η πραγματική ισότητα στη χώρα, θα έρθει μόνο όταν πάψουμε να γιορτάζουμε τις ημέρες αυτές, ως κάτι ξεχωριστό- διότι οι γυναίκες δεν αποτελούν πλέον προστατευόμενο είδος- και επιτέλους να αντιμετωπίσουμε όλους τους ανθρώπους απόλυτα ισότιμα, με βάση την αξία και το έργο τους.

Μια επιχείρηση, ένας δημόσιος οργανισμός και μία κοινωνία μπορεί να προοδεύσει μόνο, όταν ενστερνίζεται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη όχι απλά ως υποχρέωση, αλλά ως βασικό συστατικό και αγαθό δημιουργικότητας και ισότιμης αντιμετώπισης των φύλων, βάση της αξίας, της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων τους.

Μέσα από τους πολλαπλούς μου εργασιακούς και θεσμικούς ρόλους, εκτιμώ, ότι μπορώ να εντοπίσω το χάσμα τις ισότητας των φύλων σε κάθε του έκφανση και το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει με βεβαιότητα, είναι ότι η ενσωμάτωση της πλήρους ισότητας στην κουλτούρα όλων των επιχειρήσεων έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τους ανθρώπους. Προσφέρει διαφορετικές οπτικές και χρήσιμο υλικό στην καθημερινότητα και στην εργασία, και ευνοεί σημαντικά την παραγωγικότητα.

Όταν μόλις 4 στις 10 επιχειρήσεις επιλέγουν επικεφαλής γυναίκες, όταν η έρευνα του ΣΕΒ ανέδειξε την ανισότητα φύλων και στην εργασία με το  56% των επιχειρήσεων να απασχολούν λιγότερες γυναίκες από τον εθνικό μέσο όρο, με προβληματίζει προσωπικά για τις ρίζες του προβλήματος που θεωρώ ότι είναι τόσο θεσμικές, όσο και νοοτροπίας και ασυνείδητης προκατάληψης (unconscious bias).

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ακολουθεί την Ευρώπη όσον αφορά τις τάσεις της ισότητας των φύλων, ενώ καταγράφονται μερικοί πολύ θετικοί δείκτες. Έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών αποφοίτων πανεπιστημίου- στην πραγματικότητα έχουμε περισσότερες γυναίκες απόφοιτες πανεπιστημίου από άντρες- και έχουμε μια πολύ ικανοποιητική νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

Όταν καλυτερεύσουμε τους δείκτες αυτούς, όπως ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στη δια βίου μάθηση, ενισχύσουμε την έρευνα και τις βιοεπιστήμες με καταρτισμένες επιστήμονες και δώσουμε δίκαιες μισθολογικές αμοιβές, θα μπορούμε να πούμε ότι αρχίζουμε να ανοίγουμε το δρόμο, για ένα πιο ισότιμο εργασιακό και αξιοκρατικό περιβάλλον.

Φυσικά, οι επερχόμενες ευρωπαϊκές Οδηγίες θέτουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ενσωμάτωση των προβλέψεων σε ζητήματα ισότητας κυρίως των αμοιβών, ωστόσο στη χώρας μας, οι εργαζόμενες γυναίκες λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και αντιμετωπίζουν ακόμα πληθώρα στερεοτύπων.

Γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή κατ’ αρχάς της νοοτροπίας μας. Να αντιληφθούμε ότι οι γυναίκες μπορούν να βρεθούν σε θέσεις ευθύνης με επιτυχία και να τις αντιμετωπίζουμε ισότιμα ως επαγγελματίες χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν όλους τους άλλους ρόλους που έχουν να διαδραματίσουν στην καθημερινότητα.

Σας το αναφέρω ως Ιδιοκτήτρια 4 φαρμακοβιομηχανιών με 700 και πλέον εργαζομένους. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του Ομίλου μας, αποτελείται από 70% γυναίκες και το ποσοστό γυναικών της Ανώτατης Διοίκησης αγγίζει το 65%.

Μπορούμε όμως όλες οι επιχειρήσεις της χώρας να αποδεχθούμε μία υψηλά καταρτισμένη γυναίκα σε υψηλόβαθμη θέση να ηγηθεί χωρίς να την κρίνουμε;

Μπορούμε να ενδυναμώσουμε και να κατευθύνουμε τις γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστημονική έρευνα; Διότι εν έτη 2024 δε θα έπρεπε οι ποσοστώσεις της γυναικείας εκπροσώπησης να μας απασχολούν, θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί αυτά τα ζητήματα.

Επίκεντρο τόσο των επιχειρήσεων, όσο και της κοινωνίας, θα έπρεπε να ήταν η συνεχής ανάδειξη της προσωπικότητας, της μοναδικότητας και των δεξιοτήτων του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου.

Τα στερεότυπα όμως και οι διακρίσεις έχουν εμφιλοχωρήσει απόλυτα στο εσωτερικό πολλών επιχειρήσεων και στο πεδίο αυτό, θα πρέπει να δοθεί μία ουσιαστική μάχη. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε κυρίως απέναντι στον εαυτό μας, είναι: «Μπορούμε πραγματικά να μειώσουμε τα στερεότυπα σε κάποιους χώρους εργασίας;» Θα σας απαντήσω, ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Να σας θυμίσω κλείνοντας, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών του 2023, ανέφερε πώς η ισότητα ανδρών - γυναικών γίνεται ολοένα και πιο μακρινός στόχος, εκτιμώντας, ότι στην καλύτερη περίπτωση θα επιτευχθεί «σε 300 χρόνια».

Είναι στο χέρι μας, να μην βγει αληθινή αυτή η ρήση, αλλά να αντιμετωπίσουμε την ισότητα των φύλων, ιδίως σε υψηλόβαθμες θέσεις ως βασική αξία και ως ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι στο χέρι μας και στον καθημερινό μας αγώνα, να καταργήσουμε και οφείλουμε να καταργήσουμε τις διακρίσεις!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Συναφείς αναρτήσεις
Την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σε δύο μήνες ανακοίνωσε από το βήμα του ...
Ιουλία Τσέτη στα Ηνωμένα Έθνη, για την Ισότητα των Φύλων
Για την εργασιακή πραγματικότητα των Γυναικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, την αληθινή κατάκτηση της ισότητας των δύο ...
Η Ιουλία Τσέτη, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Την δική της πρόταση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία συνδέεται με τη διατήρηση όσο το δυνατόν ...
 
 
Το 10ο επετειακό, εορταστικό και γενέθλιο Athens Bike Festival Powered by ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην Ελλάδα, φιλοξένησε ...
Στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΤΑΔ στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ ...
Πρόστιμα ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (τρεις στο Ηράκλειο και τρεις στο Ρέθυμνο) έπειτα ...
Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, ...
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Visa, σχετικά με τις προτιμήσεις ...
Οι δύο τελευταίοι όροφοι και το rooftop bar του ξενοδοχείου COCO-MAT, στην περιοχή Μακρυγιάννη σφραγίστηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Τουρισμού. Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε, αφού το Εφετείο απέρριψε ...
Σύμβαση προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Σούδας και της Στυλίδας και τη ...
Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας ...
Με έμπευση από το motto «Non ministrari sed ministrare» και με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεκαπέντε μαθητές δημιούργησαν την ...
Η Επιτροπή Ακινήτων του ΣΑΕ|Ε και η Ομάδα Εργασίας Golden Visa, έχοντας μελετήσει την Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ...
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει, σε συνέχεια και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ...
Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισφραγίζοντας ...