Στα προ της ενεργειακής κρίσης επίπεδα επέστρεψαν τα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος τον Μάρτιο, με δύο από τα “πράσινα¨τιμιλόγια να διατίθενται κάτω από τα 10 σεντς/KWh και να κυμαίνονται ως και 42 % χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΡΑΑΕΥ.
Πλέον το ερώτημα είναι αν η τάση αυτή, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πτώση της τιμής του αερίου, θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες. Οι προθεσμιακές τιμές του ηλεκτρισμού δείχνουν να ενισχύονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήδη έχουν φθάσει στα 100 ευρώ/MWh , ενώ ελαφρά ανοδικά κινείται και το φυσικό αέριο, καθώς σταδιακά η Ευρώπη εισέρχεται στην περίοδο της αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις υπόγειες αποθήκες. Ξεκινά πάντως τη διαδικασία αυτή από σχετικά υψηλό επίπεδο, καθώς οι υπόγειες αποθήκες είναι γεμάτες στο 60,8% του δυναμικού τους και τα τερματικά υγροποιημένου αερίου (LNG) στο 54,7%, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών για τις 8 Μαρτίου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. το τερματικό της Ρεβυθούσας ήταν γεμάτο στο 49,1% της χωρητικότητάς του.
Μέχρι στιγμής, η πτώση της τιμής του ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τι περιορισμένες αποκλίσεις τιμών ανάμεσα στα τιμολόγια των προμηθευτών και την ακόμα πιο μικρή διαφορά στο ύψος του τελικού λογαριασμού ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής, κρατούν σε μάλλον περιορισμένο επίπεδο την κινητικότητα των πελατών από τον ένα πάροχο στον άλλο, πράγμα που αποτυπώνεται στα σχεδόν σταθερά μερίδια των προμηθευτών στη λιανική και κυρίως στους πελάτες στην Χαμηλή Τάση, που τροφοδοτεί την πλειονότητα, νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα στη Μέση και την Υψηλή Τάση οι διαφορές από μήνα σε μήνα είναι σημαντικές, με τη ΔΕΗ να έχει χάσει πλέον τα πρωτεία στους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες , οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση.
Εν τω μεταξύ για σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 71,89 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 24% σε σχέση με τα επίπεδα της Κυριακής. Ωστόσο, το ύψος της αύξησης δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς παραδοσιακά οι τιμές ανεβαίνουν την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, μετά την επίσης “παραδοσιακή” πτώση του Σαββατοκύριακου, όταν οι πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές.
Οι ΑΠΕ κυριαρχούν στο σημερινό μείγμα προσφοράς με μερίδιο 56,3%, ενώ η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου υποχωρεί στο 25,3% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 10,4%, τα υδροηλεκτρικά με 4,2% και ο λιγνίτης με μόλις 0,2%.
Το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα κινείται πλέον στο εύρος ζώνης των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο τεράστια είναι η απόσταση από τις ακραίες τιμές, τόσο στα χαμηλά με την Πορτογαλία και την Ισπανία να διαμορφώνουν για σήμερα μέση τιμή στα 14,63 ευρώ/MWh, η οποία μάλιστα είναι αυξημένη κατά 2.624,4% (!) σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας, όσο και από τις υψηλές, όπως τα 142,12 ευρώ της Ιρλανδίας.
Οι ακραία χαμηλές τιμές συνήθως είναι το αποτέλεσμα υπερπαραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, Κυριακή 10/3, στην εγχώρια χονδρική αγορά για ορισμένες ώρες της ημέρας οι τιμές διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Στις 2.00 μμ η μέση τιμή υποχωρούσε στα 2,23 ευρώ/MWh, ενώ στις 1.00 μμε η τιμή διαμορφωνόταν στα 5,12 ευρώ/MWh, στις 11.00 π.μ, στα 9,91 ευρώ/MWh στις 12.00 στα 10,86 ευρώ/MWh. Hταν οι ώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, αιολικών και φωτοβολταϊκών, με τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να φτάνει στο 70-72% του μείγματος προσφοράς. Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε τελικά χθες στα 57,84% (-25%).
Για σήμερα, η χαμηλότερη μέση τιμή στην Αγορά διαμορφώνεται στα 51,47 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 100,03 ευρώ/MWh, με τον όγκο των συναλλαγών να αναμένεται αυξημένος κατά 18% σε σχέση με χθες, στις 315,11 GWh