Σε εξαγωγές ηλιακής ενέργειας σε βάρος της τσέπης του Ελληνα καταναλωτή οδηγεί η υπερπροσφορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ενώ πολλαπλασιάζονται και οι άλλες “παρενέργειες” στο σύστημα , όπως οι μηδενικές τιμές, περικοπές, αστάθεια συστήματος κλπ.
Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Ανδρέα Πετροπουλέα, Energy Management Director της Elpedison , την 25η Μαρτίου, κλασικό παράδειγμα αγοράς με υπερπροσφορά ενέργειας και χαμηλή ζήτηση, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν συνολικά 1.300.000 για μεγαβατώρες που εξήχθησαν σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.. Τη συγκεκριμένη ημέρα, που χρησιμοποιήθηκε ως αναφορά για την ανάλυση , η χώρα εξήγαγε 7.700 MWh, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, για τον οποίο το κόστος για τα φωτοβολταϊκά είναι 117 ευρώ/MWh .
Το στέλεχος της Elpedison, μιλώντας σε συνέδριο, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν 1.300.000 ευρώ σε μία ημέρα για να επιδοτήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στο εξωτερικό. Ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η κατάσταση αυτή, που σε λίγο καιρό θα είναι μη αναστρέψιμη, όπως είπε, καθώς το αποτέλεσμα των εξαγωγών είναι αρνητικό και δεν επιφέρει αξία για τη χώρα. “Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην κατευθύνεται αυτή η ενέργεια στο εξωτερικό”, είπε, προτείνοντας παράλληλα να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαλόγου για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σήμερα και τα πρόσθετα ΑΠΕ, ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά, που χρειάζονται.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και για τις μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, τα PPAs, αναφερόμενος κυρίως στους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι δύο πλευρές όταν υπογράφουν τα συμβόλαια αυτά. Για παράδειγμα συμβολαιοποιείται μία σταθερή τιμή και ο αγοραστής μπορεί να πληρώσει ακριβότερα για την ενέργεια σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Επισήμανε την έλλειψη ευελιξίας των συμβολαίων αυτών για μία μακρά χρονική περίοδο, κατά την οποία μπορεί να αλλάξουν οι μελλοντικές λειτουργικές ανάγκες, να υπάρξουν ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, να γίνουν απρόβλεπτες κανονιστικές αλλαγές κλπ. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποτυχίας τήρησης του συμβολαίου (π.χ σε περίπτωση χρεοκοπίας), με τον αγοραστή και τον πωλητή να αναλαμβάνουν σημαντικό ρίσκο και να κινδυνεύουν να εμπλακούν σε νομικές περιπέτειες. «Πληθωρίζουμε την τιμή της μεγαβατώρας με αυτά που κάνουμε» δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, οι μηδενικές τιμές στην εγχώρια αγορά για κάποιες ώρες της ημέρας έχουν γίνει πια καθημερινότητα, που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Σήμερα, είναι η πέμπτη στη σειρά ημέρα που η ελάχιστη οριακή τιμή, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για ορισμένες ώρες, μηδενίζεται. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και χθες (Κυριακή, 31/3). Την Πέμπτη 28/3 η ελάχιστη οριακή τιμή ήταν 0,02 ευρώ/MWh, την Παρασκευή 29/3 ήταν 0,02 ευρώ/MWh και το Σάββατο (30/3) 0,01 ευρώ/Mwh.
Σήμερα, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 38,53 ευρώ/MWh, μία από τις χαμηλότερες τιμές ακόμα σε σχέση με την προ της ενεργειακής κρίσης περίοδο, παρότι είναι αυξημένη κατά 16% σε σύγκριση με τα επίπεδα της Κυριακής
Στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με ποσοστό 51,2% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 20,8%, το φυσικό αέριο με 10,9%, η παραγωγή από λιγνίτη με 8,2% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ με 4,7%. Οι εξαγωγές περιορίζονται στο 4,9%. Ο όγκος των συναλλαγών έχει περιοριστεί στις 255,80 GWh, αν και βέβαια σε σχέση με την Κυριακή έχει αυξηθεί.