Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταιγιστικό παρασκήνιο
Ο "τζογαδόρος", η Σύνοδος Κορυφής και ο αμερικανικός παράγοντας
Το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο σημερινό Eurogroup, το οποίο κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.
Πέμπτη, 18/06/2015

Τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας αναμένεται να εκδηλωθεί από Αθήνα και Βρυξέλλες μέσα στην εβδομάδα, καθώς νέες προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στη διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως θετική και εποικοδομητική την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι μια νέα συμβιβαστική πρόταση, ενώ ο κ. Γιούνκερ φέρεται να εκτιμά ότι μια συμφωνία είναι εφικτή ως το τέλος του μηνός

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο σημερινό Eurogroup, το οποίο κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Θεωρείται πιθανόν ότι το Eurogroup θα προσπαθήσει να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να απευθύνει πρόσκληση στους θεσμούς και την κυβέρνηση να τις επιταχύνουν. Στην κυβέρνηση πάντως δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο, εν όψει του αδιεξόδου, να συζητηθεί στη συνεδρίαση παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για διάστημα δύο μηνών μετά την εκπνοή του τέλος Ιουνίου.

Στην κυβέρνηση ασκούνται πάντως μεγάλες πιέσεις από τους εταίρους αλλά και τις ΗΠΑ, να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για συμβιβασμό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε χθες στην Αθήνα την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, η οποία είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους. Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση, η κ. Σλοτ επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Ομπάμα για μία σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει επειγόντως έναν "ρεαλιστικό συμβιβασμό" με τους πιστωτές της - και τόνισε ότι η αποτυχία της επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσα δυσπραγία στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Λιού

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου προχώρησε σε νέα παρέμβαση για το θέμα. «Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ προειδοποίησε ότι "εξωτερικά σοκ" μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

Πάντως χθες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, άφησε για μια ακόμα φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους, ζητώντας «πολιτικές αποφάσεις» με τις ηγεσίες της Ευρώπης και «όχι συνεννόηση με τους τεχνοκράτες που επιμένουν» σε περικοπές στις συντάξεις.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «εάν η Ευρώπη επιμένει σ’ αυτήν την ακατανόητη επιμονή, η πολιτική ηγεσία επιμένει, πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, αλλά έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.

Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός απέρριψε την προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι εάν προκύψει έντιμος συμβιβασμός και βιώσιμη συμφωνία, «η ελληνική κυβέρνηση, που εκλέχτηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό, θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει αυτή τη συμφωνία και να τη φέρει εις πέρας», ενώ σε αντίθετη περίπτωση, «εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε ένα μεγάλο “όχι” στη συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν δεσμεύθηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να αποκατασταθούν οι διαταραγμένες σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν, που έχουν φθάσει στο «ναδίρ» ενώ επισήμανε, πως «ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ένας Ευρωπαίος που θέλει ένα αποτέλεσμα». Ο κ. Φάιμαν έθεσε χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να επέλθει συμφωνία μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 25 και 26 Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός κατέβαλλε πάντως χθες προσπάθεια να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη γιατί επιμένει στο να μην υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρει ότι στόχος του είναι να αποκατασταθεί ένας διαδεδομένος μύθος προς τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο, ότι πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων, ενώ αποδίδει το υψηλό ποσοστό συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα στη μείωση του ΑΕΠ και όχι στην αύξηση της δαπάνης.

Βloomberg

Σε νέο του δημοσίευμά το Bloomberg, χαρακτηρίζει τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόμπλε ως δύο αντιπάλους για τους οποίους η ελληνική κρίση είναι θέμα... προσωπικό.

Όπως σημειώνει, οι Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίζονται αντίθετες οικονομικές απόψεις. Και θα βρεθούν αντιμέτωποι face to face σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Το πώς θα τελειώσει αυτή η μεταξύ τους μάχη, θα διαμορφώσει και το μέλλον της Ευρώπης.

Το πρακτορείο κάνει μία κινηματογραφική περιγραφή των ημερών που προηγήθηκαν του «επεισοδιακού» Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο...

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σπρώχνει το γραφείο του και τρέχει στο παράθυρο που έχει θέα στην πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά της Αθήνας. Ντυμένος από πάνω έως κάτω στα μαύρα, μοιάζει περισσότερο με έναν hit man από ταινία του Ταραντίνο παρά με υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Αυτό το ανοιξιάτικο απόγευμα, ο οικονομολόγος θέλει να προκαλέσει μάχη...

Μονομαχία

Ο Βαρουφάκης πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και άλλους 17 υπουργούς που απαρτίζουν το Eurogroup. Πιέζουν την Ελλάδα να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να ιδιωτικοποιήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της, και να συλλέξει περισσότερους φόρους από τους πολίτες της, σε αντάλλαγμα την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια διάσωσης. Αλλά η μαχητική αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι θα δώσει τέλος στη λιτότητα, έτσι εξαρτάται από τον Βαρουφάκη να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για να λάβει την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Καθώς ο Βαρουφάκης μιλά καθισμένος στον καναπέ του σχετικά με τις δυνάμεις που δρουν σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο του έπους του χρέους της Ελλάδας, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στον Σόιμπλε. Ο ίδιος επικρίνει το πρόγραμμα λιτότητας ως μία παρωδία που βύθισε την Ελλάδα στην δική της εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, με ένα ποσοστό ανεργίας στο 25% και μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο από το 2010. Και αυτός αρνείται να τιμωρήσει τους απλούς ανθρώπους με πιο οδυνηρές περικοπές και να αφήσει τους μεγιστάνες της ναυτιλίας και τους τραπεζίτες αλώβητους.

Αντ 'αυτού, ο Βαρουφάκης θέλει μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, που να στηρίζεται στην τόνωση της οικονομίας. Έχει ετοιμάσει μια λίστα αλλαγών για την Ελλάδα τις οποίες μπορεί να αντέξει, όπως ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 1% έως 2%, αντί του 4,5% που επεδίωκαν οι πιστωτές της. «Η Ελλάδα έχει σοβαρή ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό », λέει ο 54χρονος νευρώδης και πεισματάρης Βαρουφάκης. «Το να περιμένουμε από μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο, όταν δεν υπάρχει καμία πίστωση και καμία επένδυση, να παράγει ένα τέτοιο πλεόνασμα, είναι τρέλα. Είναι σκέτη τρέλα. Είναι σαν να μας καταδικάζουν σε θάνατο».

"Τζογαδόρος"

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Βαρουφάκης είναι τελικά αυτός που έχει βρεθεί χτυπημένος. Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας στη Ρίγα, ο Σόιμπλε και το υπόλοιπο του Eurogroup απέρριψαν την πρότασή του. Αρκετοί υπουργοί εξοργίστηκαν τόσο από το πείσμα του Βαρουφάκη, που σύμφωνα με παρόντες, άρχισαν να τον βρίζουν: «Τζογαδόρος», «ερασιτέχνης», «μας τρώει τον χρόνο».

Ο 72χρονος Σόιμπλε δεν λέει τίποτα. Δεν χρειάζεται: Είναι ο πιο ισχυρός υπουργός στο τραπέζι, χάρη στην οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Το κατακόκκινο πρόσωπό του είναι μία απαθής μάσκα που δεν προδίδει κανένα ίχνος χαιρεκακίας απέναντι στον αντίπαλό του. Έχει υιοθετήσει από καιρό μια σκληρή γραμμή όσον αφορά την αδυναμία της Αθήνας να καθαρίσει τη σπάταλη πολιτική των θεσμικών της οργάνων. Το 2012, μίλησε για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε μια συνομιλία με τον Timothy Geithner.

Την εβδομάδα πριν από την συνάντηση στη Ρίγα, ο Σόιμπλε μίλησε αυστηρά για τη σημασία των χωρών να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. «Στην Ευρώπη, έχουμε καλούς λόγους να μην παράσχουμε οικονομική βοήθεια χωρίς να ζητάμε κάτι σε αντάλλαγμα», είπε σε ένα συμπόσιο στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. «Και εμείς δεν την παρέχουμε, αν μια χώρα δεν τη χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τον εαυτό της.» (Ο Σόιμπλε αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για αυτό το άρθρο.)

Η βροντή στη Ρίγα μοιάζει με μία επίπονη ήττα για τον Βαρουφάκη, παρόλο που ο ίδιος αρνείται ότι προσβλήθηκε. «Οι συνάδελφοι υπουργοί ποτέ, δεν απευθύνθηκαν προς εμένα με αυτές τις εκφράσεις αλλά με σεβασμό», έγραψε εβδομάδες αργότερα στο blog του. Εν πάση περιπτώσει, στις 27 Απριλίου, ο Τσίπρας διορίζει τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλάβει τις καθημερινές διαπραγματεύσεις με το Eurogroup και τους πιστωτές της Ελλάδας. Αλλά ο Τσίπρας δεν απέλυσε τον παλιό του φίλο και δάσκαλό του στα οικονομικά. Τον μετατόπισε σε έναν εποπτικό ρόλο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Ο Βαρουφάκης έχει επιζήσει για να πολεμήσει μια άλλη μέρα...

 

 

Συναφείς αναρτήσεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Tην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνδυασμό με πρόβλεψη για χρηματοδοτική στήριξη τόσο των ευρωπαϊκών ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός ...
Κυρίαρχη η ακρίβεια
Πρόβα προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε αυτή τη φορά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε, ...
Με όριο για το 2023
Επιβολή ενός μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας σε δύο επίπεδα για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες απέναντι στις ...
Απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση Τσίπρα
«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες ...
 
 
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...