Ποσό της τάξης των 130 εκατ. ευρώ υπέρ του ήδη προβληματικού Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει ο ΔΑΠΕΕΠ από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, ένα ποσό που προκύπτει από τις εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ για τα έτη 2019 και 2020 και αφορά στην χρέωση μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (χρέωσης υπέρ ΑΠΕ) σε εμπορικές επιχειρήσεις που δεν το δικαιούνταν.
Πρόκειται για μία υπόθεση παρεμφερή με την ιστορία των “35 KVA”, δηλαδή μικρών επιχειρήσεων που είχαν λάβει κρατική επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης χωρίς να την δικαιούνται.
Για την είσπραξη του αναδρομικού ΕΤΜΕΑΡ, το σχέδιο είναι ο ΔΑΠΕΕΠ είναι να απευθυνθεί στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, οι οποίοι μετά θα πρέπει να το διεκδικήσουν από τους πελάτες τους. Θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί στην υπόθεση των “35 KVA”, την οφειλή τελικώς κάλυψαν οι φορολογούμενοι, μέσω του κρατικού προϋπολογισμό.
Ας σημειωθεί δε ότι το αναδρομικό ΕΤΜΕΑΡ δεν κλείνει με τα 130 εκατ. ευρώ καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις και για τα επόμενα χρόνια, με τα εκτιμώμενα ποσά ανά έτος να υπολογίζονται μεταξύ 65 και 80 εκατ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση, τα 130 εκατ. ευρώ των εκκαθαρίσεων για τα έτη 2019 και 2020 επιμερίζονται σε 65 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο .
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΑΠΕΕΠ ετοιμάζεται να στείλει επιστολές στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, με την οφειλή που αντιστοιχεί στον καθένα. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές ο ΔΑΠΕΕΠ θα απευθυνθεί στους προμηθευτές με βάση το υφιστάμενο πελατολόγιό τους, πράγμα που σημαίνει ότι ένας προμηθευτής μπορεί να κληθεί να καταβάλει ποσά για πελάτες, που ενδεχομένως να είχαν άλλο πάροχο το 2019 ή/και το 2020 ! Μετά ο προμηθευτής θα πρέπει να βρει τον πελάτη και να του ζητήσει να πληρώσει ….
Πρόκειται για ένα σχέδιο, που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού.
Τα αναδρομικά υπέρ του ΕΛΑΠΕ διεκδικούνται σε μία περίοδο που ο Ειδικός Λογαριασμός “τρέχει” με λογιστικό έλλειμμα, το οποίο στο τέλος του χρόνου αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη, ο οποίος παράλληλα ζητεί από το τέλος Ιουνίου να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ στα 24 ευρώ/MWh από 19 ευρώ/MWh, όπως ισχύει σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι το 2019, με υπουργική απόφαση το ΕΤΜΕΑΡ είχε μειωθεί στα 19 ευρώ από από 24 ευρώ/MWh τότε. Σύμφωνα με την απόφαση, η μείωση αυτή αφορούσε στη δεκαετία 2019-2028 με δικαιούχους τους βιομηχανικούς καταναλωτές καθώς και τους καταναλωτές με Ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας (Grand-fathering). Η εν λόγω ρήτρα τεκμαίρεται για καταναλωτές οι οποίοι είχαν ενεργή παροχή ως πελάτες Υψηλής και Μέσης Τάσης ή ήταν καταναλωτές αγροτικής χρήσης την 30.06.2014 και διατηρούν συνεχώς ενεργή την παροχή τους μέχρι να καταστούν δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.
Στις κατηγορίες αυτές συγκαταλέγονται βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ. αλλά προφανώς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ και τους υπολογισμούς του ΔΑΠΕΕΠ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι μικρότεροι εμπορικοί πελάτες, για τους οποίους ανέκυψε το θέμα του αναδρομικού ΕΤΜΕΑΡ.