Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μytilineos: Μεταξύ 12 - 18 μηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου - Τα σχόλια της αγοράς
Πέμπτη, 25/04/2024

Η MYTILINEOS εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12- 18 μηνών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη.

Η κίνηση σχεδιάζεται, στα πλαίσια των νέων στρατηγικών επιλογών που δημιουργεί η έντονα διεθνοποιημένη πορεία και η αλματώδης αύξηση των μεγεθών ενώ θα διατηρηθεί η παρουσία στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ολη η ανακοίνωση

Έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους, η Mytilineos Energy & Metals έχει ξεκινήσει μία ανασκόπηση και αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς, νομικούς και φορολογικούς της συμβούλους, με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της.

Στο πλαίσιο αυτής της εκτενούς στρατηγικής ανασκόπησης, η MYTILINEOS θα αξιολογήσει διάφορες οργανικές και μη ευκαιρίες ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της (capital allocation), την βέλτιστη δομή ισολογισμού της (capital structure) και την προσφορότερη δομή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά (listing structure).

H MYTILINEOS δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην Ελληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η MYTILINEOS εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12- 18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, η MYTILINEOS παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η MYTILINEOS είναι εισηγμένη από το 1995.

Η MYTILINEOS έχει επιτύχει έναν σημαντικό μετασχηματισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται και μέσω των εσόδων και της κερδοφορίας που αυξήθηκαν πλέον σε επίπεδα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας.

H MYTILINEOS επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της. Η εν λόγω αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η MYTILINEOS θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά, παραμένοντας πλήρως ευθυγραμμισμένη, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με το μακροπρόθεσμο στρατηγικό της όραμα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αξία που δημιουργείται για τους μετόχους.

H Citigroup Global Markets Europe AG και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της MYTILINEOS στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στρατηγικών της επιλογών.

H Clifford Chance LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος.

Η Ζέπος & Γιαννόπουλος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ελληνικού δικαίου.

Η EY ενεργεί ως διεθνής φορολογικός σύμβουλος

Τι λέει η αγορά

Η Optima Bank στην πρώτη ανάγνωσή της επί των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου επισημαίνει ότι οι επιδόσεις είναι ισχυρές παρά την αδύναμη εποχικότητα, ενώ τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις της.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 1.143 εκατ. ευρώ (-16%% σε ετήσια βάση με κανονικοποιημένες τιμές ενέργειας, +3% έναντι της Optima), τα EBITDA στα 252 εκατ. ευρώ (+12% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Optima και το consensus) και τα καθαρά κέρδη στα 158 εκατ. ευρώ (+10% σε ετήσια βάση, 5% πάνω από την Optima).

Όσον αφορά τον καθαρό δανεισμό διαμορφώθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται καθαρό δανεισμό προς EBITDA στις 2,1 φορές (1,6 φορές με προσαρμογή για χρέος χωρίς αναγωγή).

Η Mytilineos επιβεβαιώνει επίσημα τη διερεύνηση πιθανής διπλής εισαγωγής στο London Stock Exchange (LSE) τους επόμενους 12-18 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική της παρουσία και με στόχο να προσφέρει αυξημένη ρευστότητα στους επενδυτές της.

Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της στρατηγικής αναθεώρησης, η εταιρεία θα διατηρήσει επίσης την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995. H τιμή στόχος είναι τα 49 ευρώ ανά μετοχή και η σύσταση είναι ‘buy’.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή από την πλευρά της επισημαίνει ότι ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α’ τριμήνου ύψους 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και πάνω από την εκτίμησή της για 148 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και πάνω από την πρόβλεψή της (236 εκατ. ευρώ).

Η υπερκάλυψη οφείλεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος συνεισέφερε EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησής της (168 εκατ. ευρώ), λόγω της ισχυρής δυναμικής των Μ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων), καθώς και της συνεισφοράς του νέου εργοστασίου ενέργειας CCGT. Ο καθαρός δανεισμός, σε προσαρμοσμένη βάση, ανήλθε σε 1,59 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του χρέους μη αναγωγής ύψους 0,6 δισ. ευρώ) με τον προσαρμοσμένο καθαρό δανεισμό προς EBITDA να διαμορφώνεται σε περίπου 1,6 φορές.

Ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, αλλά επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στην ελληνική οικονομία, με την προσδοκία να διατηρήσει την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

H Eurobank Equities επισημαίνει από την πλευρά της ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου επιβεβαιώνουν ένα ισχυρό ξεκίνημα στο έτος, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 252 εκατ. ευρώ (+12% σε ετήσια βάση, +5% έναντι των εκτιμήσεών της), παρά τα κατά 16% χαμηλότερα έσοδα λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και αλουμινίου.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση στα 158 εκατ. ευρώ και μεταφράζονται σε κέρδη ανά μετοχή σε 1,14 ευρώ. Το α’ τρίμηνο του Μυτιληναίου στηρίζει πλήρως το έτος, με τον όμιλο να βρίσκεται σε τροχιά για μια ακόμη χρονιά ρεκόρ από πλευράς κερδών.

Η Pantelakis Securities επισημαίνει ότι τα κέρδη του α’ τριμήνου ξεπερνούν ελαφρώς τις προσδοκίες και ο όμιλος πλέον ‘βλέπει’ την εισαγωγή στο LSE. Τα EBITDA του α’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 12% ελαφρώς υψηλότερα των προσδοκιών και διαμορφώθηκαν σε 252 εκατ. ευρώ, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας.

Η διοίκηση επιβεβαιώνει ότι στοχεύει σε παράλληλη εισαγωγή στο LSE. Η μετοχή παραμένει σε σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με άψογο ιστορικό σταθερά υψηλών επιπέδων ανάπτυξης, χάρη στο καθετοποιημένο και οριζοντιοποιημένο ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η τιμή στόχος είναι τα 46 ευρώ ανά μετοχή.

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ επισημαίνει ότι η Mytilineos ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο, αναφέροντας μείωση του κύκλου εργασιών κατά 16% σε ετήσια βάση σε 1,143 δισ. ευρώ, αύξηση του EBITDA κατά 12% σε ετήσια βάση σε 252 εκατ. ευρώ και αύξηση των καθαρών κερδών μετά από μειοψηφίες κατά 10% σε ετήσια βάση σε 158 εκατ. ευρώ.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Η MYTILINEOS σε κοινοπραξία με τη GE Vernova ολοκλήρωσαν την κατασκευή της νέας μονάδας προσωρινής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο ...
Η MYTILINEOS Energy & Metals μέσω της Protergia, σε συνεργασία με την Powerledger, εισάγει στην Ελλάδα λειτουργίες παρακολούθησης και εντοπισμού προέλευσης της ...
Η MYTILINEOS Energy & Metals και ο Όμιλος Καράτζη υπέγραψαν μακροπρόθεσμη διμερή συμφωνία (PPA) για την παραγωγή και απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας συνολικής ισχύος ...
Η MYTILINEOS Energy & Metals και ο Όμιλος Καράτζη υπέγραψαν μακροπρόθεσμη διμερή συμφωνία (PPA) για την παραγωγή και απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας συνολικής ισχύος 210 MW από το ...
Σας καλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Protergia για να ενημερωθείτε για το ΝΕΟ 6μηνο πρόγραμμα Value Safe για οικιακούς πελάτες. Με το ...
Η MYTILINEOS ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη ενεργοποίηση και θέση σε λειτουργία του 2ου αεριοστροβίλου στο έργο παραγωγής ενέργειας ...
Β. Μπουζάλη (MYTILINEOS)
“Η πράσινη μετάβαση δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, θα κοστίσει πολλά χρήματα και πρέπει ...
Από την S&P
Σε «ΒΒ+», ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αναβάθμισε η S&P τη Mytilineos, θέτοντας σταθερό outlook. Αξίζει να ...
MYTILINEOS
Η MYTILINEOS Energy & Metals ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία - non-recourse financing), ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ...
 
 
Η αφρικανική σκόνη που μας επισκέπτεται όλο και συχνότερα κάθε χρόνο, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα; Πρόκειται ...
Την πλήρη αναμόρφωση ή την απόρριψη των αλλαγών που προτείνει η ΡΑΑΕΥ για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου ...
Αντιρρήσεις σχεδόν για τo σύνολο των τροποποιήσεων του Κώδικα Προμήθειας που προτείνει η ΡΑΑΕΥ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού από τους στρατηγικού ...
Διαφοροποίηση προς το χειρότερο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος, οι οποίες τον Αύγουτστο του 2023 είχαν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των  2,84 δισ. ευρώ ...
Η MYTILINEOS σε κοινοπραξία με τη GE Vernova ολοκλήρωσαν την κατασκευή της νέας μονάδας προσωρινής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο στο Δουβλίνο, εντός του ...
To κόστος του Great Sea Interconnector, στο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου και κυρίως τα ποσά που θα πρέπει να καλύψουν οι καταναλωτές ...
Mε ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Bulgargaz, η οποία συσσωρεύει μεγάλες ζημιές από τη σύμβαση προμήθειας αερίου ...
Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου από την 1η Μαΐου 2024 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 ...
Μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, τα γνωστά ΡΡΑ, συνολικής ισχύος 950 MW υπογράφηκαν το 2023 στην Ελλάδα, πράγμα που την κατατάσσει στην ...
Με ζημιές έκλεισε η χρήση του  2023 για την εταιρία διανομής φυσικού αερίου enaon ΕDA, όπως έχει μετονομαστεί η ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά την ...
Ένας νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔEH, έρχεται να προστεθεί στην ...
Tη σημαντική μείωση που κατέγραψαν οι οικιακοί λογαριασμοί ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου το δεύτερο εξάμηνο του 2023 υπογραμμίζει η έκθεση της Eurostat, που ...