Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Οι πληροφορίες κάνουν ήδη για κείμενο που γράφουν και σβήνουν Βερολίνο - Αθήνα
Πως φτάσαμε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα - Παίζει παράταση του προγράμματος - Έκτακτο Eurogroup
«Το επόμενο τριήμερο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να οριστικοποιηθεί συμφωνία και να υποβληθεί στη συνάντηση, η κατάσταση δείχνει πως τώρα είναι η ώρα να βρεθεί συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Παρασκευή, 19/06/2015

Έκτακτη συνάντηση των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μετά το ναυάγιο στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. «Αποφάσισα να συγκαλέσω Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Δευτέρα 22α Ιουνίου στις 19:00. Είναι η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Δεδομένου του αποτελέσματος του Eurogroup, είναι ώρα να συζητηθεί επειγόντως η κατάσταση με την Ελλάδα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» είχαν αναφέρει νωρίτερα αξιωματούχοι στο Reuters. Διπλωμάτης από τη γαλλική πλευρά που επικαλείται το ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως μέχρι τότε πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία, ώστε να υποβληθεί στους ηγέτες. «Το επόμενο τριήμερο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να οριστικοποιηθεί συμφωνία και να υποβληθεί στη συνάντηση, η κατάσταση δείχνει πως τώρα είναι η ώρα να βρεθεί συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Έκτακτο Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Έκτακτο Eurogroup για να προετοιμαστεί η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα την Δευτέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης. Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Την ίδια εκτίμηση για Eurogroup τη Δευτέρα έκανε και ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο αυστριακός υπουργός Χενς Γεργκ Σέλινγκ προειδοποίησε πως το Eurogroup δεν μπορεί να δώσει άλλο έδαφος στις ελληνικές προτάσεις.

Τα σενάρια της παράτασης

Η πίεση προς την Αθήνα γίνεται ασφυκτική και οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί για τελευταία φορά είτε να δεχθεί τις προτάσεις των δανειστών, είτε να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με εναλλακτικές προτάσεις στα σημεία που διαφωνεί υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα είναι αξιόπιστες και πλήρως κοστολογημένες.

Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για σκέψεις να υπάρξει παράταση ολίγων μηνών για την Ελλάδα, ωστόσο, το σενάριο αυτό ενέχει πολλά ερωτήματα ενώ θα μπορούσε να είναι καταστροφικό καθώς ενισχύει την αβεβαιότητα σε μια οικονομία που βρίσκεται στην... εντατική.

Τελευταία... ζαριά τη Δευτέρα με σενάρια παράτασης

Μια παράταση θα πρέπει να δοθεί με συγκεκριμένους όρους. Ποιοι θα ήταν αυτοί; Μέτρα τώρα και αργότερα, ίσως το φθινόπωρο η μεγάλη συμφωνία με όρους πολύ σκληρότερους αφού η χώρα θα ήταν σε ακόμη πιο δεινή θέση;

Επίσης, μείζον ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα δίνονταν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο; Θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό αλλά και στις πληρωμές των δανειστών;

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup στο τραπέζι έπεσε το σενάριο της παράτασης υπό το φόβο μιας εμπλοκής.

Μέσω twitter ο Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. «Είναι ώρα να συζητήσουμε επειγόντως στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά

Μέσω twitter ο Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. «Είναι ώρα να συζητήσουμε επειγόντως στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά

Το σχέδιο προβλέπει παράταση ως το τέλος του έτους του τρέχοντος προγράμματος, για ακόμη έξι μήνες δηλαδή, με τη χώρα να λαμβάνει έμμεση χρηματοδότηση μέσω των 10,9 δισ. του ΤΧΣ για τις τράπεζες, τα οποία επιστράφηκαν στους δανειστές πριν λίγο καιρό.

Το σχέδιο που πάντως διαψεύστηκε άμεσα, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές να ελέγχουν τη ρευστότητα στην Ελλάδα και να πιέζουν κατά το δοκούν.

Μαξίμου: Θετική εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής

Ως «θετική εξέλιξη» στο δρόμο προς τη συμφωνία με τους θεσμούς κρίνει το Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, μετά το νέο αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Eurogroup.

«Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Τι έγινε στο Eurogroup

Χωρίς καμία απόφαση για το ελληνικό ζήτημα και με «ισχυρό σήμα» προς τη χώρα μας να αξιοποιήσει τον ελάχιστο χρόνο που απομένει για να καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης το κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και κάλεσε την χώρα να αδράξει την «τελευταία ευκαιρία». Αιχμηρή η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, λέγοντας πως «υπάρχει ανάγκη να γίνει διάλογος με ενήλικες στην αίθουσα».

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup ΓερούνΝτάισελμπλουμ δήλωσε ότι εκτιμήθηκε η κατάσταση, αλλά «δυστυχώς πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις» και «δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει».

Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου υπάρχουν δύο είδη ευελιξίας: Μία για τροποποίηση των στόχων μετά από εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και, δεύτερον, αντικατάσταση μέτρων με άλλα που θα προταθούν από την Ελλάδα, εφόσον αυτά αξιολογηθούν από τους Θεσμούς και κριθούν ικανοποιητικά.

Οι θεσμοί, προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, χρησιμοποίησαν τα δύο αυτά είδη ευελιξίας , αλλά λίγα μέτρα της ελληνικής πλευράς κρίθηκαν ότι είναι ικανοποιητικά και οι διαβουλεύσεις δεν προχώρησαν.

Στείλαμε ισχυρό σήμα να υπάρξουν νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα πιθανό να υπάρξει συμφωνία, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας και κάλεσε την χώρα να αδράξει αυτήν την «τελευταία ευκαιρία».

To τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας είπε ο Επίτροπος απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική πλευρά να κινηθεί με εποικοδομητικό πνεύμα και με ευελιξία.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη την κατάσταση, σημειώνοντας ότι «φθάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε -και μάλιστα επανειλημμένα- σε αναμονή ελληνικών και αξιόπιστων προτάσεων από την ελληνική πλευρά.

Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ οι Θεσμοί έκαναν «πολύ λογικές προτάσεις» και δήλωσε εν αναμονή προτάσεων από την ελληνική πλευρά να είναι αξιόπιστες και να μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα μέτρα.

«Ήμασταν πάντα ευέλικτοι, και θα συνεχίσουμε να είμαστε» είπε η κ. Λαγκάρντ και περιέγραψε τα τέσσερα χαρακτηριστικά κάθε προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ: Βιωσιμότητα χρέους, υλοποίηση μέτρων, χρηματοδότηση του προγράμματος, ευελιξία των θεσμών.

«Χρειάζεται διάλογος, και αυτό που λείπει τώρα είναι ο διάλογος. Για να γίνει διάλογος, χρειάζεται να υπάρχουν ενήλικες στην αίθουσα» είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι οι επόμενες ημέρες θα αξιοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές για να επανέλθουν με προτάσεις που ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια, κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και δόθηκε ισχυρό σήμα στην ελληνική πλευρά να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Βαρουφάκης

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο τουEurogroup, ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ολόκληρη την τοποθέτησή του στο Eurogroup, όπου έκανε λόγο για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όχι όμως και περισσότερες περικοπές. «Για παράδειγμα, πρέπει να κάνουμε προσαρμογές προς την κατεύθυνση μίας νέας κουλτούρας πληρωμής φόρων, όχι προς μία αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που ενισχύει το κίνητρο εξαπάτησης και οδηγεί τους νομοταγείς πολίτες σε μεγαλύτερη φτώχεια», είπε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει βιώσιμο, μέσω της εξάλειψης της απλήρωτης εργασίας, της ελαχιστοποίησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας προς τους θεσμούς περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, εκτεταμένο, αλλά και βελτιωμένο, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2015-2025, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής και τελωνειακής αρχής υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Κοινοβουλίου, ένα δημοσιονομικό συμβούλιο που επιβλέπει τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (με μέριμνα για προστασία της μεσαίας τάξης), καθώς και μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση (αξιολόγηση προσωπικού, μείωση μη μισθολογικού κόστους, εκσυγχρονισμός και ενοποίηση μισθοδοσιών).

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, όπου συμφωνήθηκε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μαζί με έναν οδικό χάρτη. Η συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, φιλελευθεροποίηση του τομέα των κατασκευών και του χονδρικού εμπορίου, αλλαγές στην αγορά των μίντια, εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την έμφαση να δίνεται στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους των ταμείων και την εξυγίανσή τους.

Όπως εξήγησε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πρόταση είναι απλή, αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής και τους κάλεσε να φανταστούν την ανακοίνωση εντός των επομένων ημερών μίας συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει τρία μέρη:

Βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες το αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του Δημοσίου.

Εξορθολογισμό  του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.

Ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία και το οποίο θα αντλεί πόρους από το πρόγραμμα Γιούνκερ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλους εταίρους που θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας.

Βερολίνο: Διαπραγμάτευση μέχρι το τελευταίο λεπτό

H Γερμανία θα διαπραγματεύεται με την Ελλάδα μέχρι το τελευταίο λεπτό δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Α. Μέρκελ, Π. Αλτμάιερ, μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος θεωρεί είναι ακόμη εφικτή μια συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Υπογράμμισε πως όλα τα κράτη – μέλη θέλουν να διατηρηθεί η ενότητα ευρώ αλλά η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει λογικές μεταρρυθμίσεις.

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός ...
Κυρίαρχη η ακρίβεια
Πρόβα προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε αυτή τη φορά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε, ...
Με όριο για το 2023
Επιβολή ενός μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας σε δύο επίπεδα για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες απέναντι στις ...
Απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση Τσίπρα
«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες ...
Ενέργεια-Πίεση για μείωση της κατανάλωσης
Με μέτρα προσωρινά και στοχευμένα υπέρ των πιο ευάλωτων αποφάσισαν, τελικά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την ...
 
 
Ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΕΒ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής ...
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...