Aνοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά και παρότι τα επίπεδα στα οποίο διαμορφώνονται δεν θυμίζουν τις αιχμές της ενεργειακής κρίσης, εν τούτοις φαίνεται ότι οι τιμές έχουν εγκαταλείψει τη χαμηλή ζώνη των 23-28 ευρώ του Φεβρουαρίου και κινούναι αργά αλλά σταθερά σε κλίμακες κοντά στα 35 ευρώ/Mwh
Oυσιαστικά έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2023. Χθες η τιμή αναφοράς για την Ευρώπη, το συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα, έκλεισε στα 34,85 ευρώ/MWh και στα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο 2025 έφθασε στα 40 και στα 41 ευρώ/MWh αντίστοιχα, τιμή σχεδόν διπλάσια από το χαμηλό 2 ετών, τα 23,4 ευρώ/MWh που είχαν καταγραφεί στις 23 Φεβρουαρίου 2024.
Βέβαια, όλοι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές του αερίου θα ανέβαιναν την περίοδο αυτή, καθώς συμπίπτει με το χρονικό διάστημα αναπλήρωσης των αποθηκών αερίου της Ευρώπης, και η ζήτηση αυξάνεται. Παρότι η Ευρώπη έκλεισε τη χειμερινή σαιζόν 2023-24 με τις αποθήκες αερίου σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι απαιτήσεις της αναπλήρωσης παραμένουν υψηλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kyos στις 28/5 η πληρότητα των υπόγειων αποθηκών στην Ευρώπη ανερχόταν στο 69,3% και των τερματικών υγροποιημένου αερίου στο 50,7%. Στην Ελλάδα, το τέρμιναλ της Ρεβυθούσας ήταν γεμάτο κατά 37,7%.
Η υποχρέωση της ΕΕ για πλήρωση των αποθηκών στο 90% του δυναμικού τους ως τον Νοέμβριο παραμένει, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές για αποθεματοποίηση αερίου πρέπει να συνεχιστούν. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο στόχος του 90% θα έχει επιτευχθεί.
Ωστόσο την περίοδο αυτή, δεν αποθεματοποιούν μόνον οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Ασιάτες αγοραστές και μάλιστα σε ρυθμούς ταχύτερους, απ’ ότι στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επαναληφθούν και φέτος οι ήπιες συνθήκες του περυσινού χειμώνα, ενώ τα νέα μέτρα που φαίνεται έτοιμη να λάβει η Ευρώπη για την περαιτέρω μείωση των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία έχουν αρχίσει να θορυβούν την αγορά. Ηδη έχουν αρχίσει να λαμβάνται μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού υγροποιημένου αερίου (LNG), μέσω της απαγόρευσης της επανεξαγωγής τους σε τρίτες χώρες από ευρωπαϊκά λιμάνια.
Από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αναμένεται να κριθούν πολλά όσον αφορά στο πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει στο μέλλον η ΕΕ όσον αφορά στις εισαγωγές ρωσικού αερίου, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει κάποια απαγόρευση. Η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά όχι στο φυσικό αέριο, πέραν του πρόσφατου μέτρου για τις επανεξαγωγές LNG.
Όλοι οι παράγοντες αυτοί ωστόσο διαμορφώνουν συνθήκες νευρικότητας στην αγορά, ανεβάζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση του ηλεκτρισμού.