Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αν και οι Ελληνικές προτάσεις για πρώτη φορά αποτελούν βάση συζήτησης
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Δεν πάμε σήμερα για συμφωνία
Οι Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερουν Ντάισελμπλουμ έκαναν μεν δεκτή την ελληνική πρόταση «ως βάση συζήτησης», αλλά δεν βλέπουν συμφωνία.
Δευτέρα, 22/06/2015

Η αρχική αισιοδοξία που συνόδεψε την υποδοχή της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, μάλλον προσγειώθηκε απότομα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των «θεσμών». Οι Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερουν Ντάισελμπλουμ έκαναν μεν δεκτή την ελληνική πρόταση «ως βάση συζήτησης», αλλά δεν βλέπουν συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί το απόγευμα. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης πάντως αξιολογούσουν  ως ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο αυτό, δεδομένου ότι έως σήμερα η πλευρά των δανειστών υποστήριζε ότι η μόνη πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι αυτή των θεσμών. Κατόπιν αυτών παραδέχονται ότι δεν αναμένεται συμφωνία απόψε, αλλά ένα θετικό πολιτικό σήμα από την εκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Το κλίμα αυτό και η αναβολή των προσδοκιών για επίτευξη συμφων΄.ιας σήμερα προκύπτει και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών οι οποίοι προσερχόμενοι στο Eurogroup δήλωσαν:

Σόιμπλε: Δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει κάτι νέο. Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τη διάσκεψη κορυφής. Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Χωρίς μια προετοιμασία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα»

Ντάισελμπλουμ: Αδύνατο να έχουμε τελική εκτίμηση για τις νέες ελληνικές προτάσεις. Ηρθαν πολύ αργά. Οι θεσμοί θα αποφανθούν για τις προτάσεις. Θα δούμε αν οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν βάση για συζήτηση

Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Στουμπ: «Εχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα»

Αυστριακός Σέλινγκ: «Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι καλά κοστολογημένες. Δεν είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να φτάσουμε σε συμφωνία. Τα πράγματα έπρεπε να λειτουργήσουν πιο επαγγελματικά. Δεν γίνεται να στέλνεις τα έγγραφα στις 2 τα ξημερώματα και να ζητάς συμφωνία το πρωί. Είναι δεδομένο ότι στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας» ενώ στο τέλος των δηλώσεών του είπε με μια δόση χιούμορ «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει τα έξοδα για να επαναληφθεί η συνάντησή μας. Δεν μπορείς να στέλνεις προτάσεις στις 2 τη νύχτα και μετά να περιμένεις αποφάσεις μέχρι το μεσημέρι. Υπάρχουν προφανώς τεράστια προβλήματα επικοινωνίας στην ελληνική κυβέρνηση».

Ιρλανδός Νούναν: «Εχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα, δεν έχει γίνει κάποια προετοιμασία και βλέπω νέα συνάντηση την Πέμπτη.

Σλοβάκος Καζίμιρ: O Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ τόνισε στις δηλώσεις του ότι ακόμα δεν έχει δει τη νέα ελληνική πρόταση για τη συμφωνία ενώ διατύπωσε την άποψη πως μια απλή παράταση θα ήταν μια πλαστική χειρουργική επέμβαση και όχι η λύση. «Ισως χρειαστεί να βρεθούμε ξανά σύντομα», κατέληξε στις δηλώσεις του ενώ λίγο αργότερα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ανέφερε «Ας κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να συμφωνήσουμε».

O Ισπανός ΥΠΟΙΚ Ντε Γκίντος: Υπήρξαν διαφορετικές εκδόσεις της νέας ελληνικής πρότασης, απαιτείται τεχνική εργασία για να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία δεν έχει γίνει. Οι προσδοκίες του για σήμερα είναι μικρές. Υπάρχει όλο και λιγότερο χρόνος για να έρθουμε σε συμφωνία, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος.

Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί: Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ευρώπη. Η συμφωνία είναι δυνατή και επιθυμητή. Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένει ακόμη δουλειά να γίνει.

Εβαλντ Νοβότνι: Με δηλώσεις του το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι τόνισε θα επαναξεταστεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις σημερινές (22/6) συνομιλίες.

Χορστ Σεεχόφερ (επικεφαλής του CSU αδελφού κόμματος της Μέρκελ): Εφτασε η ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βάζει κάτι ουσιαστικό στο τραπέζι.

Ο δημοσιογράφος, εξάλλου,  των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ανέφερε πριν λίγο ότι η απαισιοδοξία των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών για την έκβαση της συμφωνίας, πηγάζει από τις διαφορετικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης χθες, οι οποίες δεν αποκλείεται να «τορπιλίσουν» τη σημερινή συνάντηση.

Tι προτείνουμε

Mε όπλο την αύξηση των εισπρακτικών μέτρων κατά 900 εκατ. ευρώ,επιχειρεί η Ελλάδα να [εισει τους δανειστές πως, μετά το θρίλερ των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, ήρθε η ώρα για συμφωνία. Η μέρα της κρίσης έφτασε, η στιγμή της αλήθειας έρχεται και πλέον είναι θέμα λίγων ωρών να διαπιστωθεί εάν Ελλάδα και δανειστές μπορούν να φτάσουν στην πολυπόθητη συμφωνία που θα ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία και θα αποτρέψει το ελληνικό ατύχημα, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση - που εστάλη ήδη στους δανειστές και την οποία θα παρουσιάσει στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Bαρουφάκης- προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, τις πρόωρες συνταξοδοτήσεις, καθώς και στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.

Μετά από ένα καυτό σαββατοκύριακο γεμάτο ζυμώσεις, διαβουλεύσεις και επαφές, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε σε μεγάλη αναμόρφωση των ελληνικών προτάσεων, με στόχο να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση φαίνεται πως έχει εκμηδενίσει την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ που χώριζε Αθήνα και θεσμούς στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Η διαφορά του 0,5% του ΑΕΠ συνέχιζε να προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, ακόμη και μετά τη συμφωνία για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017). Στην πρώτη γραμμή των εισπρακτικών μέτρων βρίσκονται οι ευρείες μετατάξεις προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που θα αρχίσει να επιβάλλεται σε όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη άνω των 500.000 ευρώ το 2014.

Στη βελτιωμένη ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η μεγαλύτερη μείωση των αμυντικών δαπανών. Η μείωση των συντάξεων παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται, πλην της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ζητά να ισχύσει η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016, ενώ οι δανειστές επιμένουν από 1/7/2015, ζητώντας να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι πόρτες για 120.000 υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα προ-συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:

1) Διατηρείται το καθεστώς των τριών συντελεστών ΦΠΑ, με έναν υπερμειωμένο 6%, έναν μεσαίο 13% και τον υψηλό 23% (έναντι 6,5%, 13% και 23% σήμερα).

Η ελληνική πρόταση προβλέπει σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, με στόχο την είσπραξη εσόδων 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές.

Ταυτόχρονα η Αθήνα δίνει μάχη η ΔΕΗ να παραμείνει στο 13%, ενώ η εστίαση φαίνεται πως τελικώς οδηγείται στο 23%.

2) Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% σε περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ (έναντι επιβολής σε εταιρείες με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ελληνική πρόταση) για το 2014.

Στόχος του μέτρου είναι η είσπραξη εσόδων πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, 650 εκατ. ευρώ το 2015 και 650 εκατ. ευρώ το 2016.

3) Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% από τη φετινή χρήση.

Το μέτρο αφορά περισσότερες από 14.900 επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο 450 εκατ. ευρώ το 2016.

4) Κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 30.00 ευρώ ετησίως

Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένονται έσοδα ύψους 220 εκατ. ευρώ για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ για το 2016.

5) Επιβολή φόρου στην τηλεοπτική διαφήμιση με στόχο να προκύψουν έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ για το 2015 και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για το 2016.

6) Επιβολή φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο.

Από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται έσοδα 35 ύψους εκατ. ευρώ για το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το 2016.

7) Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%  για Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.

Από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται έσοδα ύψους 47 εκατ. ευρώ για το 2015 και ακόμη 47 εκατ. ευρώ το 2016.

8) Περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες για το 2016.

9) Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων.

Από το εν λόγω μέτρο προβλέπονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ για το 2015 και ακόμη τόσα για το 2016.

10) Τεχνικός έλεγχος για όσα οχήματα δεν πέρασαν ΚΤΕΟ. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 122 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.

11) Οφειλές από ανασφάλιστα οχήματα.

Υπολογίζονται έσοδα 51 εκατ. ευρώ για το 2015 και 40 εκατ. ευρώ για το 2016.

12) Περιορισμός στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Υπολογίζεται εξοικονόμηση δαπανών ύψους 71 εκατ. ευρώ για το 2016.

13) Επιστροφές από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Εξοικονομούνται 140 εκατ. ευρώ το 2015 και 140 εκατ. ευρώ το 2016.

14) Πάταξη λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Στόχος είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 75 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016.

15) Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Προβλέπονται έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2016.

16) Πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.

Προβλέπονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2015 και 700 εκατ. ευρώ το 2016.

17) Περιορισμός των τριγωνικών συναλλαγών.

Υπολογίζονται έσοδα ύψους 24 εκατ. ευρώ το 2015.

18) Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες.

Προβλέπονται έσοδα 340 εκατ. ευρώ για το 2015.

19) Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπολογίζονται έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.

20) Εφαρμογή κανόνων της Ε.Ε. για το περιβάλλον και την γεωργία.

Προβλέπονται έσοδα ύψους 276 εκατ. ευρώ το 2015.

Συναφείς αναρτήσεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Tην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνδυασμό με πρόβλεψη για χρηματοδοτική στήριξη τόσο των ευρωπαϊκών ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός ...
Κυρίαρχη η ακρίβεια
Πρόβα προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε αυτή τη φορά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε, ...
Με όριο για το 2023
Επιβολή ενός μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας σε δύο επίπεδα για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες απέναντι στις ...
Απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση Τσίπρα
«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες ...
 
 
Ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΕΒ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής ...
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...