Nέα προθεσμία ως τις 14 Αυγούστου για την αναθεώρηση στης απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) σχετικά με την ανάκτηση των εσόδων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου (Great Sea Interconnector) έδωσε ο ΑΔΜΗΕ, ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές διεργασίες και επαφές για να μην τιναχθεί το έργο στον αέρα.
Αρχικά ο ΑΔΜΗΕ είχε διαμηνύσει πως αν η ΡΑΕΚ δεν άλλαζε την απόφασή της ως τις 30 Ιουλίου, τότε το έργο θα σταματούσε. Οπως είναι γνωστό, η κυπριακή Αρχή απέρριψε το αίτημα του ελληνικού Διαχειριστή να ξεκινήσει η ανάκτηση εσόδων για το έργο από την 1/1/25, δηλαδή κατά την κατασκευαστική περίοδο, ορίζοντας τα έσοδα αυτά να ανακτηθούν από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του καλωδίου.
Ηδη ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε στη ΡΑΕΚ το αίτημα για την αναθεώρηση της απόφασής, ενώ στις 11 Ιουλίου, ο Διαχειριστής θα παραδώσει επίσημα και θα παρουσιάσει στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Παπαναστασίου τη πλήρη μελέτη κόστους - οφέλους για το έργο. Η μελέτη όπως έχει ανακοινωθεί από τη Λευκωσία, θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητο οίκο και με βάση τα τελικά συμπεράσματα, γύρω στα μέσα Αυγούστου θα ληφθεί και η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρότζεκτ.
Οι προθεσμίες που δίνει ο ΑΔΜΗΕ συνδέονται άμεσα με το καλώδιο που ήδη κατασκευάζει η γαλλική εταιρία Nexans και τις πληρωμές που πρέπει να καταβληθούν. Ο Διαχειριστής ενημέρωσε γραπτώς ότι αν η απόφαση δεν αλλάξει ως τις 14 Αυγούστου, τότε δεν θα δώσει το Full Notice to Proceed στη Nexans και θα σταματήσει η κατασκευή του καλωδίου. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η διορία για τη`Nexans - οσον αφορά στη χρονοθυρίδα κατασκευής του συγκεκριμένου καλωδίου- λήγει στο τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, τα οικονομικά στοιχεία του business plan του έργου, δείχνουν αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που η ΡΑΕΚ επιμείνει στην απόφασή της.
Το όλο ζήτημα απασχολεί πλέον τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, αλλά και την ΕΕ, που έχει εγκρίνει την επιδότηση της διασύνδεσης με ποσό της τάξης των 670 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή πλευρά, από τότε που ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε promoter του έργου, αντικαθιστώντας τον Euroasia Interconnector του Κύπριου επιχειρηματία Νάσου Κτωρίδη, έχει επιδείξει μία αμφίθυμη στάση και μία προσέγγιση επαναδιαπραγμάτευσης όρων. Μέχρι και η συμμετοχή της Κύπρου με τα 100 εκατ. ευρώ, για την οποία είχαν υπάρξει δεσμεύσεις στο παρελθόν, έχει τεθεί στο τραπέζι.
‘Ετσι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, με τις διαπραγματεύσεις, εν να εισέρχονται πλέον στην πιο σκληρή και κρίσιμη φάση. Κυπριακά δημοσιεύματα, πάντως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών στην πρόσφατη απόφασή της ΡΑΕΚ , αλλά όχι στο σύνολο όπως ζητά ο ΑΔΜΗΕ, αφήνοντας μάλιστα και ανοικτή τη πιθανότητα να υπάρξει αίτημα από την Λευκωσία να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του κόστους χρηματοδότησης η ελληνική πλευρά.
Ετσι το τοπίο παραμένει θολό. Τέλος, αύριο Τρίτη 9 Ιουλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη που έχει ζητήσει η Κομισιόν, με στελέχη της ΕΕ, της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, του ΑΔΜΗΕ, των δύο Ρυθμιστικών Αρχών, ενώ ενδέχεται να συμμετάσχει και η Nexans