To ράλι στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού αναζωπυρώνεται σήμερα , με την μέγιστη οριακή τιμή της ημέρας να εκτοξεύεται στα 850 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο υψηλότερο και από την εποχή της ενεργειακής κρίσης και τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 219,28 ευρώ/MWh, κατά 72,69% υψηλότερα, από τα επίπεδα της Κυριακής, οπότε η κατανάλωση ήταν πιο περιορισμένη.
Αυτή τη φορά η αιτία για τη μεγάλη αύξηση των τιμών δεν ήταν η Ουγγαρία και το όλο αφήγημα με τα δίκτυα. ‘Ηταν η περιορισμένη παραγωγή από τις ΑΠΕ, κυρίως από τα αιολικά, καθώς οι άνεμοι υποχωρούν σήμερα αλλά και από τα φωτοβολταϊκά, που σε συνθήκες καύσωνα, η απόδοσή του υποχωρεί. Ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι υψηλές θερμοκρασίες στα Βαλκάνια, με σχεδόν όλες τις αγορές της περιοχής να διαμορφώνουν τιμές παρεμφερείς με αυτές της εγχώριας αγοράς. Πάντως ο όγκος των συναλλαγών, στις 455.731,27 MWh, μπορεί να είναι αυξημένος κατά 11,83% σε σχέση με χθες, αλλά σαφώς υπολείπεται από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας,
Για άλλη μία φορά, το τρέχον μοντέλο ηλεκτρισμού με την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ΑΠΕ χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη των άλλων απαιτούμενων υποδομών (αποθήκευση, δίκτυα κλπ) , έδειξε ότι είναι πολύ ευάλωτο στην όποια κρίση, ακόμα και στη ζέστη, που είναι αναμενόμενη για την εποχή αυτή. ‘Οσο για τις απαιτούμενες υποδομές, πρέπει να σημειωθεί ότι και αυτές αποτελούν εξαιρετικά δαπανηρές επενδύσεις, τις οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιβαρύνουν διαρκώς τον πολίτη, είτε ως καταναλωτή, είτε ως φορολογούμενο.
Με τα σημερινά δεδομένα, όοο θα διαρκεί ο καύσωνας στη ΝΑ Ευρώπη και οι αγορές θα παραμένουν συζευγμένες, οι τιμές στη χονδρική αγορά θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σημερινό όγκο συναλλαγών δεν ξεπερνά το 25,85%, επειδή οι βοριάδες υποχωρούν, μειώνοντας την συνεισφορά των αιολικών, ενώ τα φωτοβολταϊκά υποαποδίδουν. Ο λιγνίτης με κόστος γύρω στα 200 ευρώ/MWh, ;όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, συμμετέχει στο σημερινό μίγμα σε ποσοστό 9%, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν το 43,20%, οι εισαγωγές το 10,98% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα οποία οδηγούν στις αιχμές των τιμών , όταν βραδυάζει, κατά τις 8-9 το βράδυ, μετέχουν κατά 6,18%.
Οι εξαγωγές, που τις προηγούμενες ημέρες ήταν υψηλότερες των εισαγωγών, υποχώρησαν στο 6,21% του όγκου συναλλαγών.
Ας σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου (TTF) έκλεισε την Παρασκευή (19/7) στα 31,730 ευρώ/ MWh, τιμή που δεν δικαιολογεί τα υψηλά της τρέχουσας περιόδου.
Η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ήταν 131 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο οπότε κυμάνθηκε μεταξύ 60 και 100 ευρώ.
Στις γειτονικές χώρες, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 229,24 ευρώ/MWh, στην Αλβανία και στο Κόσοβο έφθασε στα 236,58 ευρώ/MWh, ενώ στη Σερβία υποχωρεί στα 144,1 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία στα 120,45 ευρώ/MWh. Καθώς στην Αυστρία η μέση τιμή αυξήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και έφθασε στα 89,72 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 91,23 ευρώ/MWh, προκύπτει ότι έχει αποκατασταθεί η σύνδεση Αυστρίας - Ουγγαρίας και οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης έχουν αρχίσει να συντονίζονται.
Το ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στην εγχώρια αγορά. Την Πέμτπη (18/7) και την Παρασκευή οι εγχώριες τιμές υποχώρησαν λόγω της αποσύζευξης από την αγορά της Βουλγαρίας. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί μόνιμη λύση, όπως μόνιμη λύση του προβλήματος δεν αποτελεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και η έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο.