To μεγαλύτερο μέρος, το 95%, του ποσού που προρίζεται για την κάλυψη της “αντιστάθμισης” για τη βιομηχανία, δηλαδή των κεφαλαίων που διατίθενται για την κάλυψη του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα, εκταμιεύτηκε τελικώς από τον ΔΑΠΕΕΠ.
Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 95% του ποσού που έχει εγκριθεί για την αντιστάθμιση της βιομηχανίας, το οποίο βάσει της τελευταίας απόφασης του υπουργού Περιβάλλντος- Ενέργειας αντιστοιχεί στο 16,118 % των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, έναντι ποσοστού της τάξης του 11%, που είχε δοθεί τον προηγούμενο χρόνο.
Τα 200 εκατ. ευρώ, καταβάλλονται έναντι του συνολικού ποσού και αφορούν στην αντιστάθμιση του 2023
Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων εξέφρασε την ικανοποίηση της βιομηχανίας, τονίζοντας τη συμβολή του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη για την εκταμίευση της αντιστάθμισης.
Ταύτόχρονα, υπενθύμισε την καθυστέρηση στην υλοποίηση του μέτρου, την οποία απέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών, που έχει θέσει θέμα επιβολής χαρτοσήμου σε κονδύλια που αφορούν κρατική ενίσχυση. Το αποτέλεσμα ήταν να εμποδίζεται η έγκαιρη εκταμίευση ποσών, τα οποία δεδομένων των συνθηκών, είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
Είναι ενδεικτικό ότι η σχετική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας υπογράφηκε τον Φεβρουάριο, ενώ η έγκρισή της από το υπουργείο Οικονομικών και η σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγιναν τον Ιούλιο.
Ας σημειωθεί ότι η αντιστάθμιση αποτελεί μέτρο που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να μετριάσει το κόστος ρύπων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης που είναι εκτεθειμένες στο διεθνή ανταγωνισμό και να αποτρέψει την μετεγκατάστασή τους σε τρίτες χώρες, με χαλαρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία. (carbon leakage).
Πάντως, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Κομισιόν για τον υπολογισμό της αντιστάθμισης με βάση την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (AΠΑ), προκύπτει για τις επιλέξιμες βιομηχανίες (μέταλλα, χαρτί, διυλιστήρια) ένα επιπλέον ποσό, το οποίο εκιμάταται στα 30 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το ποσοστό από τα έσοδα των ρύπων που αντιστοιχεί στη βιομηχανία αναπροσαρμόζεται σχεδόν κατ’ έτος, η ΕΒΙΚΕΝ, η ‘Ενωση των Βιομηχανικών Καναταναλωτών Ενέργειας, έχει ζητήσει να οριστεί ένα σταθερό ποσοστό, 25% επί του συνόλου των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, που θα διατίθεται κάθε χρόνο για την «αντιστάθμιση». Και τούτο, γιατί τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία βρίσκεται σε μια αέναη «διαπραγμάτευση» με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για να λάβει ποσά τα οποία δικαιούται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πολύ δε περισσότερο, εφόσον οι ίδιοι κανονισμοί προβλέπουν ότι στην περίπτωση που περισσεύουν κονδύλια από την αντιστάθμιση , δηλαδή αν οι βιομηχανίες δικαιούνται μικρότερα ποσά από αυτά που τους εκχωρούνται βάσει του σταθερού ποσοστού επί των εσόδων ρύπων, τότε τα χρήματα αυτά επιστρέφουν αυτομάτως στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Πάντως, το 16,118% ως ποσοστό επί των εσόδων ρύπων, παρότι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, δεν φαίνεται να καλύπτει τα κονδύλια που δικαιούται να λάβει η βιομηχανία, σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Πολύ περισσότερο με το θέμα που ανέκυψε με το χαρτόσημο αλλά και την ανησυχία για το τι θα συμβεί με το ύψος της αντιστάθμισης για το 2024, λόγω της σημαντικής πτώσης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με το 2023.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας, έχει ήδη διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη της μέγιστης αντιστάθμισης έως το 2030, συχνά με απόδοση και άνω του 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων ή/και με στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό.