Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια Ασίας-Ειρηνικού την Τρίτη, λαμβάνοντας τη σκυτάλη του ράλι από τη Wall Street που έκλεισε εχθές κοντά στα υψηλά ημέρας εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω σήμα αργότερα αυτήν την εβδομάδα για μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο.
Με την ατζέντα των οικονομικών στοιχείων σε όλες τις μεγάλες οικονομίες να είναι "φτωχή” την τρέχουσα εβδομάδα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της Fed που θα δημοσιοποιηθούν αύριο και κυρίως στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν σηματοδοτήσει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι πιθανή μια χαλάρωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εγείροντας ελπίδες ότι σε παρόμοιο τόνο θα κινηθούν και οι ομιλίες του Πάουελ και άλλων αξιωματούχων κατά την ετήσια σύνοδο των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών και άλλων υπευθύνων χάραξης πολιτικής στο Τζάκσον Χολ.
Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αυστραλίας, όπου η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 4,35% παρότι επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός παραμένει "πάνω από τον στόχο” και "αποδεικνύεται επίμονος”.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της εξέτασαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, αλλά τελικά αποφάσισαν να τα διατηρήσουν αμετάβλητα καθώς η ροή των δεδομένων "δεν ήταν επαρκής για να δικαιολογήσει αλλαγή της νομισματικής πολιτικής”. Προειδοποίησε, πάντως, ότι είναι "απίθανο” να μειωθούν τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα και ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική για μια "παρατεταμένη περίοδο" προκειμένου να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, οι αγορές αντέδρασαν συγκρατημένα στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να διατηρήσει την Τρίτη τα επιτόκιά της αμετάβλητα.
Πρωταγωνιστής στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας, ο οποίος σκαρφάλωσε κατά 2%, στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των μετοχών κοινής ωφέλειας και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ ο Topix κέρδισε 1%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi επίσης ενισχύθηκε κατά 0,83%, ενώ ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 1%.
Κέρδη σημείωσε και ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας, μετά την ανακοίνωσε των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 0,52%, και ο δείκτης CSI 300 στην ηπειρωτική Κίνα χάνει 0,73%.