“Κόκκινη κάρτα” στην πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για ενεργοποίηση του ειδικού μηχανισμού αντιστάθμισης των αυξήσεων των τιμών χονδρικής του ηλεκτρισμού φαίνεται ότι βγάζει η Eυρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. Βέβαια ακόμα τίποτα δεν είναι οριστικό, καθώς η αρνητική απάντηση ήταν προφορική και η Κομισιόν δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό της μετά τις ευρωεκλογές, άλλωστε δεν έχουν οριστεί οι Επίτροποι. Ομως η πρώτη αυτή αντίδραση δείχνει ότι το ελληνικό αίτημα, το οποίο δεν έχει ακόμα κατατεθεί επισήμως, αλλά διατυπώθηκε σαν πρόταση, μάλλον δεν θα βρει ανταπόκριση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης επικαλείται το επιχείρημα ότι η διατήρηση των υψηλών τιμών στη χονδρική αγορά για τουλάχιστον τρεις μήνες δικαιολογεί την ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για τις περιπτώσεις περιφερειακής ενεργειακής κρίσης. Η άνοδος των τιμών ξεκίνησε τον Ιούλιο, σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν και τον Αύγουστο και σε περίπτωση που το φαινόμενο συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, τότε ο υπουργός θεωρεί ότι από τον Οκτώβριο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ο έκτακτος μηχανισμός, που δεν θα είναι άλλος από ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, όταν παρακρατούνταν τα «υπερέσοδα» των ηλεκτροπαραγωγών για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
Την αρνητική προδιάθεση με την οποία αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες την ελληνική επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο υπουργός, Θόδωρος . Σκυλακάκης σε δηλώσεις του χθες στο Mega, λέγοντας ότι (η πρόταση) θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει πως εφόσον μια περιφερειακή κρίση διατηρηθεί για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε μπορεί να υπάρξει παρέμβαση με βάση του ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Ας σημειωθεί πάντως ότι, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη δυτική Ευρώπη, στις χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον Ιούλιο και μετά παρατηρούνται πολύ υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά, καθώς οι αγορές των χωρών αυτών καλύπτουν τη ζήτηση ηλεκτρισμού από την Ουκρανία, σημαντικό μέρος των υποδομών της οποίας έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Δεδομένου πάντως ότι η Κομισιόν -και μέχρι να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους οι νέοι Επίτροποι- υπολειτουργεί μετά τις Ευρωεκλογές, το ΥΠΕΝ δεν αποκλείεται να προχωρήσει από μόνο του στην εφαρμογή κάποιου είδους μηχανισμού, αν η χονδρική αγορά συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και το το φθινόπωρο
‘Αλλωστε, το υπουργείο ήδη εφαρμόζει ένα μηχανισμό επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος των οικιακών καταναλωτών. Με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών τουλάχιστον για τρεις μήνες. Ήδη τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπολογίζονται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ και από αυτό τον “κουμπαρά”θα χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το ΥΠΕΝ.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 1,4 λεπτά/KWh (έναντι 1,6 λεπτών/KWh τον Αύγουστο) και το κόστος της ενίσχυσης του Σεπτεμβρίου φθάνει στα 20,8 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο έκτακτος φόρος στου ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο που επιβλήθηκε για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων προσθέτει επιπλέον κόστος 20 ευρώ/MWh στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού.
Οι εταιρίες εκτιμούν πως για να σπάσει ο κύκλος αυτός, έκτακτος φόρος -υψηλές τιμές χονδρικής- επιδοτήσεις, θα πρέπει να προωθηθούν τα δωδεκάμηνα σταθερά τιμολόγια στη λιανική αγορά και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος για τους παραγωγούς, ο οποίος θα περιέχει και όρο clawback για τις περιόδους , κατά τις οποίες τα κέρδη των παραγωγών θα θεωρούνται υπερβολικά.