Σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Σεπτεμβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ανακοινώσουν οι εταιρίες προμήθειας για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμή ενδείξεις από την πορεία των τιμών στη χονδρική αγορά αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου TTF για τις παραδόσεις Οκτωβρίου, καθώς και τις τιμές των ρύπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή χονδρικής στο χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου ως 24 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 119,17 ευρώ/MWh, τιμή αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή χονδρικής του Αυγούστου των 129, 83 ευρώ/MWh. Μάλιστα, η μέση τιμή του Αυγούστου ήταν μειωμένη κατά 4,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, που μέχρι στιγμής ήταν ο πιο ακριβός μήνας για το 2024 με μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στα 135,54 ευρώ/MWh, μετά την απότομη εκτίναξη από τα 98,69 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή του Ιουνίου (1-30/6/24).
Ωστόσο, η τελική τιμή χρέωσης ενέργειας που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών στη χονδρική αγορά τις επόμενες ημέρες ως το τέλος του μήνα.
‘Ηδη σήμερα, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) υποχωρεί στα 99,21 ευρώ/MWh, κατά 12,37% χαμηλότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή (113,22 ευρώ/MWh) της πρoηγούμενης ημέρας. Φαίνεται πως καθοριστικό ρόλο στη πτώση της τιμής παίζουν οι εισαγωγές ρεύματος, οι οποίες φθάνουν στο 19,64% του όγκου συναλλαγών. Σε αντίστοιχα διψήφια ποσοστά έχουν κινηθεί οι εισαγωγές αρκετές ημέρες του φετινού Σεπτεμβρίου, ενώ η παραγωγή από τις ΑΠΕ, παρά την αθρόα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι σχετικά περιορισμένη, με τη συνεισφορά τους σήμερα στο ενεργειακό μείγμα να μην ξεπερνά το 28,15%. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου με 41,71%, με τα υδροηλεκτρικά να περιορίζονται στο 3,39% και ο λιγνίτης στο 2,53%
Οι απότομες αυξομειώσεις των τιμών από την μία ημέρα στην άλλη ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του φετινού Σεπτεμβρίου. Μεγάλες ήταν και οι αποκλίσεις, ειδικά στις αρχές του μήνα, μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής εντός της ίδιας ημέρας, με την πρώτη να φθάνει στις 4 Σεπτεμβρίου στα 942 ευρώ/MWh λόγω των πολύ ακριβών προσφορών από τα υδροηλεκτρικά και την ελάχιστη να καταγράφεται μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, στα 0,04 ευρώ/MWh στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο όγκος των συναλλαγών, δεδομένης και της πτώσης της θερμοκρασίας από τα υψηλά του καλοκαιριού, βαίνει σχεδόν σταθερά μειούμενος και σήμερα περιορίζεται κατά 1,68%, περίπου στις 310 GWh στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου πρόσφατα δήλωσε ότι αν χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί θα χορηγηθεί και πάλι επιδότηση στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών, όπως έγινε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η επιδότηση για τον τρέχοντα μήνα ήταν 1,4 λεπτά/KWh για καταναλώσεις ως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, έναντι επιδότησης 1,6 λεπτών/KWh, τον Αύγουστο.
Η επιδότηση αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή στα πράσινα και τα κίτρινα και όχι στα σταθερά.
Αρκετές εταιρίες προμήθειας τον Σεπτέμβριο μείωσαν τα τιμολόγιά τους , με τη ΔΕΗ που είναι ο κυρίαρχος παίκτης και “δίνει τον τόνο” στη λιανική αγορά Χαμηλής Τάσης που περιλαμβάνει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, να μειώνει τη χρέωση στα πράσινα τιμολόγια κατά 2,8%.
Ωστόσο, εναπόκειται στην εμπορική πολιτική κάθε παρόχου η διαμόρφωση της μηνιαίας χρέωσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Οι περισσότερες εταιρίες προμήθειας τον Αύγουστο προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις τιμές τους, παρά το απότομο άλμα της χονδρικής τον Ιούλιο. Στην τάση αυτή πρωτοστάτησαν μάλιστα, οι μεγάλοι ιδιωτικοί καθετοποιημένοι όμιλοι, όπως η Metlen και η ‘Ηρων, που ανακοίνωσαν - και προ της σχετικής προθεσμίας- ότι θα διατηρήσουν σταθερά, στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Ιουλίου, τα τιμολόγιά τους στη λιανική.
Τέλος, ΄όσον αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, το TTF αυξήθηκε χθες κατά 5,055% για να φθάσει στα 36,185 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο κοντά στο οποίο κινήθηκε τις περισσότερες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή του CO2 κυμαίνεται στα 64,16 ευρώ/τόνο.