Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα επίμαχα σημεία της διαφωνίας - Το χαρτί των FT - Ο Τσίπρας ενημέρωσε Παυλόπουλο
Χωρίς συμφωνία σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο - Οι ελπίδες
Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Πέμπτη, 25/06/2015

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την Ελληνική κυβέρνηση να ξαναβάζει στο τραπέζι, βελτιωμένη, νέα δική της πρόταση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ενημέρωση Παυλόπουλου

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πριν λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εφικτά σημεία συμφωνίας

Οπως αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος οι θεσμοί συντάσσουν έγγραφο με εφικτά σημεία συμφωνίας (feasibility blueprint). Με το έγγραφο θα ξεκινήσει τη συνεδριάση του το Eurogroup στις 2.30 το μεσημέρι. Ωστόσο, το κείμενο αυτό δεν έχει λάβει πράσινο φως από Αθήνα. Μάλιστα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστριάς κ. Σέλινγκ έχει καταθέσει δική της πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Και οι θεσμοί έστειλαν τις δικές τους προτάσεις τους στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το μεσημέρι της Πέμπτης το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.

Νωρίτερα οι Financial Times, έγραφαν ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία στη συνάντηση με τους δανειστές, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το δικό τους σχέδιο. Μάλιστα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Peter Spiegel, σχολιάζει χαρακτηριστικά: Η ώρα του «take it or leave it» πλησιάζει.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα  κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Στο τραπέζι παρέμεναν διαφωνίες για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπήρχε σύγκλιση ούτε για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει από τους δανειστές δέσμευση για την ρύθμιση του χρέους, καθώς αυτή η δέσμευση θεωρείται από την Αθήνα ακρογωνιαίος λίθος για να αποδεχθεί μία συμφωνία, που περιέχει και σκληρά μέτρα.

Που συμφωνούν που διαφωνούν

Η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη πάντως, ανέρχεται σε πρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ που ζητούν εκείνοι (ενώ παράλληλα απορρίπτουν ως αμφιβόλου αποδόσεως και μια σειρά μέτρων για εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση) και συγκεκριμένα:

- 700 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ: 

Η ελληνική πρόταση φέρνει στα κρατικά ταμεία 680 εκατ. φέτος και 1,360 δισ. το 2016, δηλαδή συνολικά 2 δισ. ευρώ. Οι δανειστές ζητούν μέτρα για έσοδα 900 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. το 2016, δηλαδή συνολικά 2,7 δσ. ευρώ (ή συνολικά 700 εκατ. ευρώ επιπλέον).

Πώς θα βγουν αυτά;

α) Η πρόταση των δανειστών απαιτεί και αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση 23%. Η κυβέρνηση λέει πως δίνει μάχη να το αποφύγει, αλλά στο ελληνικό κείμενο η εστίαση δεν κατανομαζόταν ρητώς στα αγαθά και υπηρεσίες που θα μείνουν στο 13%. Μάλιστα έλεγε πως  «θα υπάρξει ένας μειωμένος συντελεστής 13%, όπου θα υπάγεται μια περιορισμένη (limited) ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, catering και τα ξενοδοχεία. Θα υπάρξει επίσης ένας υπερμειωμένος συντελεστής 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία». Άρα είτε η κυβέρνηση εξ αρχής δεν εξαιρούσε την εστίαση, είτε υπήρχε μία «ασάφεια» που οι θεσμοί θέλησαν να τη λύσουν ...επιβάλλοντας οι ίδιοι  το μέτρο. Από τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση υπολογίζονται 200 εκατ. ετησίως ή 300 στον ενάμισι χρόνο έως το τέλος του 2016.

β) οι δανειστές ζητούν ΦΠΑ 13% μόνον για να τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και 23% όλα τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση αντιθέτως θέλει να κάνει διάκριση σε «βασικά» και «μη βασικά», που θα τα ορίσει η ίδια. Με βάση την πρόταση των δανειστών, στο 13% θα μείνει μόνον το νωπό κρέας, τα χύμα όσπρια και τα νωπά λαχανικά. Όλα τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα  θα μεταφερθούν στο 23%, δηλαδή και το λάδι και το γάλα ακόμα.

γ) αυξήσεις 45% του ΦΠΑ στα νησιά: σε αυτό συμφωνούν και τα δύο μέρη, που προτείνουν κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μόνον και «κοστίζει» 347 εκατ. ευρώ το χρόνο (δηλαδή 520 εκατ. ευρώ έως τέλους του 2016).

Οι δανειστές απορρίπτουν όμως την πρόταση για να θεσπιστούν ειδικές φοροαπαλλαγές για τους νησιώτες, προκειμένου να μην τους επιστραφούν περι τα 50-100 εκατ. ευρώ το χρόνο (ή περίπου 75-200 εκατ. έως τέλος του 2016) όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση.

-  Πρόσθετοι φόροι 1 δισ. ευρώ έως το 2016:

Σε τουλάχιστον 300 εκατ. επιπλέον για φέτος και άλλα 700 για το 2016 αντιστοιχούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως:

α) Εισφορά Αλληλεγγύης: Το ΔΝΤ ζητά αύξησή της (με κατάργηση της έκπτωσης του 30%) όχι μόνον για τους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους με εισόδημα από 12.000-30.000 ευρώ, που είναι και πολλαπλάσιοι στον αριθμό.  

β)  Διπλάσια προκαταβολή φόρου: Το ΔΝΤ ζητά αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες. Επιπλέον ζητά και αύξηση της προκαταβολής από το 80% στο 100% για τις Ανώνυμες Εταιρίες.

γ) Φορολογία επιχειρήσεων: το ΔΝΤ ζητά μικρότερη αύξηση του  συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά η διαφορά είναι μάλλον ανεπαίσθητη μέσα στο τσουνάμι των επιβαρύνσεων που έρχεται. Από το 26% που είναι σήμερα, το ΔΝΤ προτείνει ο συντελεστής φορολογίας να ανέβει στο 28% και όχι στο 29% που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

δ) Κατάργηση φοροαπαλλαγών για αγρότες: το ΔΝΤ ζητά να φορολογούνται χωρίς καμία έκπτωση τα αγροτικά καύσιμα και οι επιδοτήσεις.

ε) για την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με έσοδα 2,65 δισ. υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται γραπτώς ότι θα αυξήσει και τους συντελεστές, αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

- Περικοπές δαπανών 600 εκατ. ευρώ:

α) Αμυντικές δαπάνες:  το ΔΝΤ ζητά διπλάσια μείωση των αμυντικών δαπανών κα εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατά 400 εκατ. ευρώ αντί για 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο.

β) κατάργηση του ΕΚΑΣ και αντικατάσταση του στα τέλη του 2017 από το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα. Από τα περίπου 750 εκατ. ευρώ που κοστίζει στον κρατικό πρϋπολογισμό το ΕΚΑΣ, τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει (σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση των δανειστών) να διατεθούν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 200 εκατ. ευρώ.

- Συντάξεις και Εισφορές

Οι θεσμοί ζητούν:

α) Παρακράτηση εισφοράς «υπέρ Υγείας» στις συντάξεις 6% αντί 5% που πρότεινε η κυβέρνηση

β) Κατάργηση πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου και σταδιακά έως το 2022 αντί από 1ης Οκτωβρίου και έως το 2015 που πρότεινε η κυβέρνηση.

γ) Να μην εξαιρούνται από σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62) όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρά μόνον οι εργαζόμενοι με βαρέα και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες.

δ) Ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κόστος για τις αποφάσεις αποφάσεις που βγάζουν άκυρες τις προηγούμενες μειώσεις στις συντάξεις.

ε) διατήρηση της μείωσης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αντί αύξησής τους που πρότεινε η κυβέρνηση.

Δημοσίευμα

Εν τω μεταξύ, η ηλεκτρονική έκδοση της εδημερίδας Το Βήμα αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές πιαθνότητες να κλείσει η συμφωνία, παρά τα ήξεις - αφίξεις του Europgroup. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ελλάδα και πιστωτές συγκλίνουν σε πολλά και πως λίγες είναι οι διαγφορές που τους χωρίζουν. Το μόνο που θέλει η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις που έχει κάνει είναι μία δήλωση για το χρέος, την οποία, όπωςόλα δείχνουν, θα την πάρει. Θα είναι περισσότερο επεξηγηματική από τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 κι έτσι ο πρωθυπουργός, ερχόμενος στην Ελλάδα, θα μπορούσε να την "πουλήσει" επικοινωνιακά και στους βουλευτές του, αλλά και στην κοινωνία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Το Βήμα:

"Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο επόμενο διήμερο μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες. Κοινοτικές πηγές, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν ότι «μικρές διαφορές» χωρίζουν πλέον την Ελλάδα με τους πιστωτές της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό αποτυπώνεται στον πίνακα των προαπαιτούμενων πράξεων που είδε το φως της δημοσιότητας και αποτελεί το κείμενο συζήτησης στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οπως προκύπτει από αυτό, έχουν γίνει αποδεκτές πολλές προτάσεις της ελληνικής πλευράς όπως να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, να υπάρξουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ, να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έστω κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αντί τριών που ζητούσε η κυβέρνηση, να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ για τρία ακόμα χρόνια, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το κείμενο γράφτηκε από κοινού από τους εκπροσώπους των θεσμών και την ελληνική αντιπροσωπεία με ίδιαίτερα ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από ελληνικής πλευρά στις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις συμμετείχαν εκτός από τα τεχνικά κλιμάκια με επικεφαλής τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αποχώρησε κάποια στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι σύμβουλοι των υπουργών.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται ότι τους επισκέφθηκε το πρωί πριν πάει στο 13ο όροφο του κτιρίου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, όπου συνεδρίασε στις 10 η ώρα, για τρίτη φορά σε ένα 24ωρο, η «τετραμερής» με τους επικεφαλής των θεσμών Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μπενουά Κερέ, ο οποίος βισκότον στο «πόδι» του Μάριο Ντάγκι.
Η ελληνική ομάδα, περιγράφεται ως «συμπαγής», που «συμπεριφέρονταν ως κυψέλη» και «συναποφάσιζε». Το γενονός αυτό μάλιστα επισημαίνεται ότι τους έκανε να μοιράζονται την υπευθυνότητα (share responsibility), κανείς να μην αναλαμβάνει μόνος του την ευθύνη, στοιχείο που επέτρεπε σε κάθe μέλος ξεχωριστά και σε όλη την ομάδα να κρατάei σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται συμφωνία από το Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά μια σκληρή ανακοίνωση. Τη σκυτάλη θα πάρει η Σύνοδος Κορυφής απ΄όπου προβλέπεται κάποια στιγμή να βγει «λευκός καπνός».
Καθοριστικής σημασίας για την ελληνική πλευρά αποτελεί η συμφωνία ή καλύτερα η διατύπωση για το χρέος. Και τούτο διότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να το παρουσιάσει ως αντάλλαγμα για τις υποχωρήσεις που έκανε. Ομως δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.
Οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης να αποδωθούν στην Ελλάδα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ύψους 1,9 δισ. ευρώ, δεν καρποφόρησαν, κυρίως εξαιτίας «του χειρισμού του θέματος».
Ετσι τώρα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αναφορά, «μιας παραγράφου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για το ελληνικό χρέος, στη οποία θα περιγράφεται οι δεσμεύσεις των ευρωπαίων με πιο σαφή και πιο πειστικό τρόπο από τις υποσχέσεις που δόθηκαν τον Νοέμβριο του 2012. Οτι, δηλαδή, εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα θα εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων".
 

Συναφείς αναρτήσεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ...
Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει, σήμερα και αύριο, ...
Τι είπε ο ΓΓ Kristian Ruby στις Βρυξέλλες
Ο γενικός γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby, παρουσίασε μια σκληρή εικόνα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για να ...
Βρυξέλλες - Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποκαλύψει τη στρατηγική της για την οικονομική ασφάλεια, η οποία θα περιγράφει τους κινδύνους ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Tην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνδυασμό με πρόβλεψη για χρηματοδοτική στήριξη τόσο των ευρωπαϊκών ...
Βρυξέλλες-Αγορά εργασίας
O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, κατά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
 
 
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...