Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Oι τράπεζες θ' ανοίξουν τη Δευτέρα;
Πως φτάσαμε στο δημοψήφισμα
Δημοψήφισμα, λοιπόν. Αυτό προέκυψε από το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζε περί τις 5 ώρες.
Παρασκευή, 26/06/2015

Τι έγραφε το businessenergy,gr από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής:

Όλα μοιάζουν να βρίσκονται πάλι στον αέρα. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα, όπου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου. Μάλιστα, οι καταστάσεις δείχνουν τόσο επείγουσες που ζητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά να επιστρέψει τάχιστα από το Μαυροβούνιο που βερίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, στην Αθήνα. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ποντάρουν στο σενάριο του να μην υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, σύμφωνα πάντα με ορισμένες πηγές, το να υπάρξει άμεσα ενημέρωση του Ελληνικού λαού, είτε μέσω διαγγέλματος, είτε μέσω συζήτησης στη Βουλή, ενώ ενημερωμένος είναι ήδη από την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος. Η κρισμότητα της κατάστασης είναι μεγάλη, καθώς η εικόνα στο κάδρο είναι μεγάλη, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς που κρίνουν απορίας άξια τη στάση που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή ηγεσία. Δολοφονικές επιθέσεις στην Αλγερία, χτύπημα των Τζιχαντιστών στη Γαλλία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αναρωτήθηκε για το πόσο Ευρωπαίοι είναι οι ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής χθες, με αφορμή το μεταναστευτικό. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιάζουσα προσοχή και όχι να ανοίγουν νέα μέτωπα. Δεν αποκλείεται, η κυβέρνηση να επωφελείται της περίστασης προκειμένου να πιέσει για να πάρει κάτι περισσότερο κατά τις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πάντως, ότι η Μέρκελ δήλωσε πως δεν υπάρχει plan b, ενώ ζήτησε συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα, που σημαίνει ότι ανησυχεί, όπως και οι Αμερικανοί για το απρόβλεπτον της υπόθεσης που θα μπορούσε να πάρει η μη επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές της. Ακόμα και ο Σόιμπλε νωρίτερα την Παρασκευή, αφού "στόλισε" για μία ακόμα φορά την χώρα μας, είπε ότι ανησυχεί για το ευρώ. Μένει να φανεί, καθώς η συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο στις 15.00 (σ.σ. ώρα Βρυξελλών) θα κρίνει το μέλλον της χώρας, αν θα υπάρχει μία επώδινη συμφωνία ή μία ασύνταχτη χρεοκοπία, όπως ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.

Reuters

Πάντως, ξένε μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για παράταση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά με χρηματοδότηση της χώρας, ως τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα επόμενα βήματα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εφόσον υπάρξει παράταση του προγράμματος για πέντε μήνες, περιγράφει σημείωμα που δόθηκε στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και το οποίο παρουσιάζει το Reuters. Σύμφωνα με αυτό, το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι 16,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 10,9 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο του 2015 είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της οποίας 12 δισ. βοήθειας θα μπορούσαν να δοθούν από τον EFSF» αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο σημείωμα. Γίνεται επίσης λόγος και για τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Τα χρήματα αυτά, συνεχίζει το Reuters, θα δίνονταν σε τέσσερις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιεί η Αθήνα. Η πρώτη δόση θα μπορούσε να είναι αυτή του 1,8 δισ. ευρώ απο τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και η οποία θα δινόταν άμεσα, ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ (1,6 δισ. ευρώ) στις 30 Ιουίου.

Για την εκταμίευση βέβαια απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά και από τα κοινοβούλια των χωρων-μελών της Ευρωζώνης που εμπλέκονται. Η δεύτερη δόση των 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να δοθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Όμως και αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους (3,5 δισ. ευρώ). Άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα εκταμιεύονταν στις αρχές Αυγούστου, κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, και η τελευταία δόση του 1,5 δισ., ευρώ τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, τα χρήματα του ΔΝΤ (3,5 δισ. ευρώ) θα δίνονταν και αυτά τον Οκτώβριο, εφόσον υλοποιούνταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθετοι όροι: η Εΰρωζώνη να μπορούσε να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά και το ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

WSJ

Στην χθεσινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το πως θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα,αν και όταν υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους παροχής βοήθειας γράφει η WSJ. Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στους υπουργούς, και το οποίο έχει δει η Wall Street Journal, μια τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειάζοντανσυνολικά 15,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. Ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. Ευρώ τον Αύγουστο.

Κρίσιμης σημασίας είναι ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρχονταν πριν τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα κοινοβούλια των οποίων έχουν συνδέσει τα δάνεια διάσωσης που θα εγκρίνουν αυτά, με τα δάνεια του ΔΝΤ.

Οι διαφορές στα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα βοήθεια περιορίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά ως προς το πώς θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην άντληση νέων εσόδων από την φορολόγηση των επιχειρήσεων και τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ οι πιστωτές πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις και τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και αύξηση στην φορολογία επί των πωλήσεων. Oι υπουργοί Οικονομικών, που έλαβαν χθες δυο προτάσεις -μια από την Ελλάδα και μια των πιστωτών- είπαν πως θα συνεδριάσουν εκ νέου το Σάββατο, ευελπιστώντας να κλείσουν μια τελική συμφωνία

Η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ

Νέα συνάντηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιήθηκε πριν απο λίγο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η νέα τριμερής έγινε γνωστή πριν λίγο και σύμφωνα με πληροφορίες είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών, έγινε τελικά στα γραφεία της γαλλικής και όχι της γερμανικής αντιπροσωπείας, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά, ενώ είχε στόχο την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους των δανειστών.

Από ελληνικές κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδο. Στην κυβέρνηση προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τη στάση των δανειστών, μετά από τις δραματικές διαβουλεύσεις του προηγούμενου διημέρου σε επίπεδο κορυφής με τους Θεσμούς.

Η επιμονή του ΔΝΤ στην πιο «σκληρή» εκδοχή μίας συμφωνίας, η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε μία καθαρή απόφαση, αλλά και το βαρύ κλίμα που δημιούργησε ο Σόιμπλε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς και η πίεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, έχουν θορυβήσει την ελληνική πλευρά για τους πραγματικούς σχεδιασμούς μίας μερίδας των δανειστών.

«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η αίσθηση ευθύνης, έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι το «θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για μία βιώσιμη λύση». Υπογράμμιζαν δε ότι υπήρξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, πολλά πισωγυρίσματα των δανειστών, ιδίως στην περιπτώσεις που η κυβέρνηση παρουσίαζε ισοδύναμα μέτρα τα οποία απέρριπταν μάλλον με μονότονη ευκολία οι απέναντι και κυρίως το ΔΝΤ.

Εκτιμούσαν δε ότι παρότι «δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές και ότι οι διαφωνίες έχουν μειωθεί πολύ», την ίδια ώρα «κάποιοι δείχνουν να μην θέλουν συμφωνία». Εκτίμηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών ειναι ότι πραγματικός στόχος ορισμένων κύκλων στους δανειστές είναι η πολιτική ταπείνωση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνηση και υπό αυτή την έννοια ήταν αρκετά «κουμπωμένοι» για τις περαιτέρω διεργασίες και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης. Μάλιστα επισήμαιναν με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν το Eurogroup της Πέμπτης από τη μια μεριά να καλεί την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί το νέο, «σκληρό» κείμενο των Θεσμών και από την άλλη να... υπόσχεται ότι θα εξετάσει και τις ελληνικές προτάσεις.

Η σημερινή μέρα θα είναι κρίσιμη: τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν διαβουλεύσεις και η ελληνική πλευρά αναμένει το Σάββατο νέο κείμενο από τους θεσμούς, ευελπιστώντας ότι θα έχει πραγματικά ενσωματώσει τις ελληνικές προτάσεις, όπως τις παρουσίασε η αντιπροσωπεία το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το Σάββατο τη «σκυτάλη» θα πάρει το Eurogroup, που θα έχει μάλλον την πιο κρίσιμη συνεδρίαση. Εάν υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει όμως ρύθμιση για το χρέος και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει στη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου, έχοντας τη βεβαιότητα οτι θα εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ελληνική πρόταση

Με νέες υποχωρήσεις, που οδηγούν σε αρκετές συγκλίσεις με τους θεσμούς σε θέματα όπως ο εισπρακτικός στόχος για τον ΦΠΑ, η εταιρική φορολόγηση, αλλά και η φορολόγηση της ναυτιλίας κατατέθηκε χθες η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, αλλά δεν συζητήθηκε τελικά στο Eurogroup, και παραπέμπεται στα τεχνικά κλιμάκια ώστε με την πρόταση της τρόικας να ενσωματωθούν σε ενιαίο κείμενο.

Πάντως, παραμένουν αποκλίσεις σε ζητήματα σχετικά με τον ΦΠΑ στον τουρισμό, τον ΦΠΑ στα νησιά και τις αμυντικές δαπάνες. Στο ασφαλιστικό διάφορες εντοπίζονται στο ΕΚΑΣ, στην αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, αλλά και στο χρόνο έναρξης μείωσης των πρόωρων συντάξεων.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ να ανέλθουν στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι 0,74% που ήταν η αρχική της πρόταση. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία θα μείνουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και στον υπερμειωμένο του 6% θα υπάγονται φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και τα θέατρα. Πάντως, στο τελευταίο αυτό κείμενο της η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, υπαναχωρώντας από την αρχική της θέση.

Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υιοθετεί μερικώς την πρόταση των θεσμών για αύξηση της φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων (tonnage tax), αλλά δεν δέχεται την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη ναυτιλία και μιλά για εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου φορολογίας για τον εμπορικό στόλο.

Στο ασφαλιστικό η Ελλάδα αποδέχεται εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, αλλά για την πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) θέλει να ισχύσει μετά την 31 Οκτωβρίου 2015 και όχι από την 1η Ιουλίου 2015 όπως ζητούν οι θεσμοί.

Για το ΕΚΑΣ η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, όταν η νέα πρόταση των θεσμών προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 με άμεση ωστόσο ισχύ για το 20% των πιο εύπορων δικαιούχων του επιδόματος (θα το χάσουν άμεσα οι 2 στους 10 δικαιούχους).

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (κύρια και επικουρική σύνταξη) η κυβέρνηση προτείνει αύξηση κατά 1% από το 4% στο 5%, όταν οι θεσμοί προτείνουν αύξηση από το 4% στο 6%.

Στα εργασιακά η ελληνική πλευρά επιμένει στη διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο. 103 του Νόμου 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν να μην γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες η ελληνική πρόταση επιμένει στη μείωσή τους κατά 200 εκατ. ευρώ και όχι κατά 400 εκατ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί.

Στις αποκρατικοποιήσεις η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015. Δεσμεύεται δε να προχωρήσει τις εκκρεμείς δράσεις που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των ΟΛΠ , ΟΛΘ, αλλά και του Ελληνικού.

Σχετικοί όροι:
WSJ
Συναφείς αναρτήσεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ...
Με τους 12 άθλους του Ηρακλή παρομοιάζει ο αρθρογράφος του Reuters Ούγκο Ντίξον, τα όσα καταφέρνει - και φιλοδοξεί να ολοκληρώσει - ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
Ανάκαμψη της τιμής από τα χαμηλότερα επίπεδα
Το Φυσικό Αέριο συγκέντρωνε διεθνείς προσφορές για να παγιώσει τις πρόσφατες απώλειες γύρω στα 2,17 $, σημειώνοντας αύξηση 0,65% ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός ...
Κυρίαρχη η ακρίβεια
Πρόβα προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε αυτή τη φορά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε, ...
Με όριο για το 2023
Επιβολή ενός μοντέλου τιμολόγησης της ενέργειας σε δύο επίπεδα για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες απέναντι στις ...
 
 
Ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΕΒ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής ...
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...