Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άνοιξαν τα 'βιβλία" για Εθνική και Eurobank
Xάνει τη μία στήριξη μετά την άλλη το Χρηματιστήριο
Είναι προφανές ότι το ταμπλό δείχνει πως οι ξένοι θέλουν να μπουν όσο γίνεται φθηνότερα στις αυξήσεις.
Πέμπτη, 12/11/2015

Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών σε Εθνική και Eurobank και στο Χρηματιστήριο οι πωλητές έχουν στήσει πάρτι. Ο γενικός δείκτης χάνει τη στήριξη και των 665 μονάδων, με την Alpha να υποχωρεί περίπου 5%, στα 0,076 ευρώ, η Εθνική πάνω από 6%, στα 0,42 ευρώ, η Eurobank 7,7%, στα 0,024 ευρώ και η Πειραιώς αμετάβλητη στα 0,045 ευρώ. Είναι προφανές ότι το ταμπλό δείχνει πως οι ξένοι θέλουν να μπουν όσο γίνεται φθηνότερα στις αυξήσεις. Και η κυβέρνηση τους κάνει τη χάρη, όσο δεν κλείνει τη συμφωνία με τους δανειστές για να κλείσουν στη συνέχεια και τα βιβλία προσφορών.

Άνοιξε και η Εθνική Τράπεζα το βιβλίο προσφορών με στόχο την άντληση 1,6 δισ ευρώ από ιδιώτες επενδυτές του εξωτερικού στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η προγραμματισμένη έκτακτη ΓΣ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου 2015, θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, την έκδοση των Νέων Μετοχών και τους όρους της εν λόγω έκδοσης.

Η Διεθνής Προσφορά, η οποία αποτελεί μέρος του Σχεδίου Κεφαλαιακών Ενεργειών της Τράπεζας, επιδιώκει να αντλήσει συνολικά ποσό ύψους €1.600 εκατομμυρίων, με την επιφύλαξη ενδεχόμενης αύξησης του ως άνω ποσού σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης. To οριστικό ύψος της Διεθνούς Προσφοράς θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της ζήτησης στην αγορά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει σε άντληση ποσού ύψους τουλάχιστον €600 εκατομμυρίων.

Εκτός από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για τους θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος, η ΕΤΕ, χωρίς τη βοήθεια των αναδόχων, αναμένει να ξεκινήσει, με την επιφύλαξη της σχετικής έγκρισης από την προγραμματισμένη ΕΓΣ και της λήψης όλων των λοιπών απαραίτητων εγκρίσεων, την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, η οποία θα λάβει χώρα μετά τον προσδιορισμό της τιμής διάθεσης της Διεθνούς Προσφοράς.

Εκτός αν αυξηθεί το μέγεθος της Διεθνούς Προσφοράς σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, ποσό έως €160 εκατομμύρια που αντιστοιχεί σε Νέες Μετοχές, που θα πωληθούν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Προσφοράς, μπορεί να διατεθεί από την Τράπεζα μέσω της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς σε τιμή για κάθε Νέα Μετοχή ίση με την τιμή που προσδιορίστηκε από τη Διεθνή Προσφορά.

Αν το ύψος της Διεθνούς Προσφοράς αυξηθεί, το μέγιστο ποσό που θα διατεθεί για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά δεν θα υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού της Διεθνούς Προσφοράς. Αν το τελικό ύψος της Διεθνούς Προσφοράς είναι χαμηλότερο από €1.600 εκατομμύρια, Νέες Μετοχές της Διεθνούς Προσφοράς θα διατεθούν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, χωρίς όμως η συνολική διάθεση για το άθροισμα της Διεθνούς Προσφοράς και της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς να υπερβαίνει τα €1.600 εκατομμύρια.

Η ΕΤΕ σκοπεύει να διεξαγάγει τη Διεθνή Προσφορά στο πλαίσιο της συνολικής υλοποίησης του Σχεδίου Κεφαλαιακών Ενεργειών της (Capital Plan), που αποβλέπει στην άντληση επαρκών κεφαλαίων για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος, υπό το βασικό και δυσμενές σενάριο, που αναδείχθηκε από την πρόσφατη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment), η οποία διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Η Τράπεζα έχει υποβάλει το Σχέδιο Κεφαλαιακών Ενεργειών στον ΕΕΜ. Το Σχέδιο Κεφαλαιακών Ενεργειών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ενεργειών, τη Διεθνή Προσφορά, την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και τις Προσφορές προς τους Κατόχους Τίτλων, που αποσκοπούν στην άντληση ποσού επαρκούς τουλάχιστον για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος υπό το βασικό σενάριο (περίπου €1.576 εκατομμύρια). Τυχόν κεφάλαιο που θα αντληθεί μέσω των Μέτρων Άντλησης Ιδιωτικών Κεφαλαίων πέραν του ποσού του κεφαλαιακού ελλείμματος υπό το βασικό σενάριο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος υπό το δυσμενές σενάριο (περίπου €3.026 εκατομμύρια).

Οι Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co International plc. ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners). Οι COMMERZBANK, Keefe, Bruyette & Woods (εταιρεία του Ομίλου Stifel), NBG Securities A.E. και Nomura International plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners). Οι BNP Paribas και HSBC Bank plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές (Co-Bookrunners) για τη Διεθνή Προσφορά.

Εurobank

Αρχίζει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με την τράπεζα να ανακοινώνει ότι άνοιξε το βιβλίο προσφορών με τους ιδιώτες βασικούς μετόχους να αναλαμβάνουν τη δέσμευση ότι θα επενδύσουν από 353 εκατ. έως 584 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση η Euroibank αναφέρει ότι έλαβε:

(i) δεσμεύσεις κάλυψης από ορισμένους θεσμικούς επενδυτές ανερχόμενες συνολικά σε περίπου €353 εκ., ποσό το οποίο ορισμένοι από αυτούς δικαιούνται να αυξήσουν μέχρι του συνολικού ποσού των €584 εκ., καθώς και

(ii) ενημέρωση από την EBRD ότι το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε υπό προϋποθέσεις επένδυση ύψους μέχρι €80 εκ. στην Eurobank, σχετικά με τη συμμετοχή τους στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για την άντληση μέχρι και €2.122 εκ.

Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η τράπεζα σύναψε ξεχωριστές συμφωνίες με τη Brookfield Capital Partners Limited, τη Fairfax Financial Holdings Limited, επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Highfields Capital Management LP, τη WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC δυνάμει των οποίων εις έκαστος των Επενδυτών δεσμεύτηκε ξεχωριστά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καλύψει νέες κοινές μετοχές της Eurobank στο πλαίσιο της προτεινόμενης Αύξησης.

Οι συνολικές δεσμεύσεις των Επενδυτών δυνάμει των συμφωνιών κάλυψης ανέρχονται σε περίπου €353 εκατ. και αντιστοιχούν σε περίπου 17% των €2.122 εκατ., το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που επιδιώκει η Eurobank να αντλήσει μέσω της Αύξησης και ισούται με το κεφαλαιακό έλλειμμά της υπό το δυσμενές σενάριο

Ορισμένοι από τους Επενδυτές έχουν το δικαίωμα, ασκούμενο κατά τη διακριτική ευχέρεια ενός εκάστου αυτών, να αυξήσουν το ποσό της αντίστοιχης δέσμευσής τους με εγγυημένη κατανομή, δικαιούμενοι έτσι να καλύψουν Προσφερόμενες Μετοχές μέχρι του επιπλέον ποσού των περίπου €231 εκ. συνολικά. Έτσι, το ανερχόμενο κατ' ανώτατο όριο σε συνολικά €584 εκατ. άθροισμα της πιθανής κάλυψης (εξαιρουμένης της ενδεχόμενης επένδυσης της EBRD) αντιστοιχεί σε περίπου 28% του μέγιστου ποσού της Αύξησης των €2.122 εκ.

Η δέσμευση εκάστου Επενδυτή να καλύψει Προσφερόμενες Μετοχές τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η Τιμή Διάθεσης δεν θα υπερβεί τα €0,04 ανά Προσφερόμενη Μετοχή (προ reverse split). Εάν η Τιμή Διάθεσης είναι μεγαλύτερη των €0,04 ανά Προσφερόμενη Μετοχή, κατόπιν προσαρμογής ώστε να ληφθεί υπόψη η προτεινόμενη συνένωση μετοχών, ο οικείος Επενδυτής θα έχει το δικαίωμα, ασκούμενο κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να εγγραφεί για ποσό μικρότερο εκείνου για το οποίο έχει δεσμευθεί ή να μην εγγραφεί καθόλου.

Όπως αναφέρεται, η δέσμευση τελεί επίσης υπό την αίρεση της άντλησης από την Eurobank μέσω ιδιωτικών πηγών ποσού κοινού μετοχικού κεφαλαίου το οποίο, αθροιζόμενο με οποιοδήποτε ποσό κεφαλαιακής ενίσχυσης επιτύχει μέσω της Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού που ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015, θα ισούται με τουλάχιστον €2.122 εκ., μείον οποιοδήποτε ποσό τυχόν καλυφθεί μέσω άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από τον EEM σχετικό σχέδιο (capital plan) της Eurobank .

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης, αναμένεται ότι οι Brookfiled, Fairfax και WL Ross θα διατηρήσουν την αντίστοιχη εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank στα τρέχοντα επίπεδα.

Επιπλέον των αναφερομένων ανωτέρω Επενδυτών, η Eurobank έλαβε επίσης επιβεβαίωση από την EBRD ότι το διοικητικό συμβούλιό της ενέκρινε υπό προϋποθέσεις επένδυση ύψους μέχρι €80 εκατ. στην Eurobank.

Η περίοδος αποδοχής των προτάσεων που υπέβαλε η Eurobank στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού έληξε στις 11 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 5:00μ.μ. (Κεντρικής Ευρώπης). Βάσει ενός ενδεικτικού υπολογισμού, εάν η Eurobank αποδέχονταν το σύνολο των τίτλων που της προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού, το κεφαλαιακό έλλειμμά της υπό το ανωτέρω δυσμενές σενάριο θα μειωνόταν κατά περίπου €720 εκ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Άσκησης Διαχείρισης Παθητικού, προ της εφαρμογής οποιασδήποτε αναλογικής κατανομής αποδοχής προσφορών (scaling), θα ανακοινωθούν στις 12 Νοεμβρίου 2015.

Τέλος, ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την Προσφορά προς Θεσμικούς Επενδυτές. Η Τιμή Διάθεσης και η κατανομή θα προσδιοριστούν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, και η Τιμή Διάθεσης θα ανακοινωθεί μέσω ξεχωριστού δελτίου τύπου.

Οι BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca Banca θα ενεργήσουν ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές (Joint BookRunners) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές. Οι Axia, Barclays, BNP Paribas, Eurobank Equities και Nomura θα είναι επίσης Συνδιοργανωτές (Joint Bookrunners) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές. Οι COMMERZBANK, Euroxx Χρηματιστηριακή, Keefe, Bruyette & Woods Limited και Wood & Company θα συμμετάσχουν ως Συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές.

Συναφείς αναρτήσεις
Με απώλειες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρώντας από τα υψηλά 13 ετών στα επίπεδα των 1.448 μονάδων, ...
Προς τις 1460 μονάδες το άνοιγμα της αγοράς την Μ. Τρίτη, με θετικό πρόσημο 0,2%, αλλά και επιφυλακτικότητα, μετά ...
Το 1ο τρίμηνο σηματοδοτεί ένα τρίμηνο ποιοτικής κερδοφορίας, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,21 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ...
Η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική ...
Με τις εισηγμένες να ανακοινώνουν αποτελέσματα με ρυθμό… πυροβόλου, η σημερινή συνεδρίαση συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωσή της, αφού ...
Κοντά στα 580 εκατ. ευρώ οι συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας έναντι 652 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ ...
Σημάδια κόπωσης στην αγορά την Τετάρτη, με τον γενικό δείκτη να μην κρατάει μεν τις 1462,68 μονάδες, τερματίζοντας χαμηλότερα ...
Πέντε στα πέντε με άνοδο για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και ταυτόχρονα επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών με ...
Άνοιξε την Τρίτη το πρωί το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ομολόγου από τη Eurobank. Οι αρχικές σκέψεις ...
 
 
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...