Κέρδη ρεκόρ για το 2015 περιμένουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ διευθετείται και η οφειλή των περίπου 600 εκατ. ευρώ, που είχαν τα ΕΛΠΕ προς τους Ιρανούς, όπως ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση του ομίλου.
“Φέτος θα κλείσουμε τη χρονιά με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών” δήλωσαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για το 2016 στόχος είναι τουλάχιστον η διατήρηση της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, άνω των φετινών Κερδών Πρό Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA), που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του όγκου πωλήσεων, περίπου 7% προς την εσωτερική αγορά τους πρώτου εννέα μήνες του έτους, αντισταθμίστηκε από τις εξαγωγές και την κερδοφορία των εμπορικών εταιριών του ομίλου στο εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα έπαιξε και η διάρθρωση του μείγματος αργού που προμηθεύθεται ο όμιλος.
Oσον αφορά στην οφειλή προς την ιρανική κρατική εταιρία πετρελαίου NIOC κορυφαίο στέλεχος ανέφερε ότι το θέμα θα λυθεί με ένα premium επί της τιμής προμήθειας των νέων ποσοτήτων πετρελαίου που θα αγοράζει και από το Ιράν, μόλις αρθεί το εμπάργκο. Η οφειλή έχει προκύψει από αγορές αργού στο παρελθόν, τις οποίες τα ΕΛΠΕ δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν λόγω του εμπάργκο.
Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, βρίσκεται ήδη στο Ιράν μαζί με την αποστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και έχει επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της NIOC και άλλους αξιωματούχους, Μάλιστα δεν αποκλείεται οι νέες προμήθειες να γίνουν στο πλαίσιο μίας διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο καιρό έχουν επισκεφθεί την Τεχεράνη υψηλόβαθμα κλιμάκια διαφόρων ευρωπαϊκών εταιριών πετρελαίου, όπως της ισπανικής Repsol κλπ, εν όψει της επιστροφής του Ιράν στις αγορές.
Προς της επιβολής του εμπάργκο, οι προμήθειες από το Ιράν είχαν φθάσει να καλύπτουν ως και το 38-40% των συνολικών εισαγωγών αργού της εταιρίας. Σήμερα, το μείγμα αργού που χρησιμοποιεί ο όμιλος προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, σε ποσοστό, που το 2015 έπεσε στο 35% σε σχέση με το 41% το 2014, το Καζακστάν (22-23%, όσο και το 2014 ) και το Ιράκ με μερίδιο 22% από 17% το 2014. Μέριδιο της τάξης του 10% έχει η Αίγυπτος, ενώ σημαντικά έχει μειωθεί το ποσοστό της Λιβύης, γύρω στο 2-3%, λόγω των εξελίξεων στη χώρα.