Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΙΟΒΕ-Ελλάδα
Στην καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος
Η βελτίωση θα πρέπει να αποδοθεί, κατά μίαν έννοια, στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισµού που µε τη σειρά της επηρεάζει διάφορους κλάδους της οικονοµίας ενώ, στηρίζει εισοδηµατικά µεγάλο πλήθος νοικοκυριών, κυρίως, στην περιφέρεια.
Τρίτη, 01/07/2014

Στις 103,7 (από 99,1) µονάδες διαμορφώνεται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, τον Ιούνιο, διατηρώντας την πρόσφατη ανοδική τάση του, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Επιτυγχάνει, έτσι, την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απαισιοδοξία πολιτών και επιχειρήσεων για την εξέλιξη της οικονοµικής δραστηριότητας στη χώρα συνεχώς αµβλύνεται: στις Υπηρεσίες καταγράφεται αισθητή ανάκαµψη προσδοκιών, ενώ και στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εµπόριο και τις Κατασκευές το κλίµα επίσης βελτιώνεται. Καταγράφεται ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται για τέταρτο διαδοχικό µήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων 4½ ετών, αντανακλώντας λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας. Όπως είναι εύλογο, σημειώνουν, η βελτίωση θα πρέπει να αποδοθεί, κατά μίαν έννοια, στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισµού που µε τη σειρά της επηρεάζει διάφορους κλάδους της οικονοµίας ενώ, στηρίζει εισοδηµατικά µεγάλο πλήθος νοικοκυριών, κυρίως, στην περιφέρεια. Ειδικότερα, τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

-Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της παραγωγής µεταβάλλονται θετικά, µε τις εκτιµήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν, ήπια, έδαφος και το δείκτη για τα αποθέµατα να αποκλιµακώνεται. Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών κινείται ανοδικά και τον Ιούνιο, στις 99,9 (από 95,1) µονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Όλες οι βασικές µεταβλητές του δείκτη καταγράφουν µικρή βελτίωση τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι εκτιµήσεις παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης παραµένουν αρνητικές. Αναλυτικά: α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός δείκτης, παρότι αρνητικός, εξοµαλύνεται, στις -22 µονάδες (από -27), µε το 27% (από 1/3) των επιχειρήσεων να δηλώνει χαµηλές για την εποχή παραγγελίες και το 5% να αναφέρει το αντίθετο. β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 µήνες, ο σχετικός δείκτης επίσης κινείται ανοδικά, στις +26 (από +21) µονάδες, µε το 36% (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόµενο τρίµηνο και το 1/10 εκ νέου µείωσή της. γ) Πτωτική είναι η τάση που καταγράφεται στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα έτοιµων προϊόντων, µε το σχετικό ισοζύγιο να διαµορφώνεται στη -1 µονάδα (από +3). Το 12% (από 17%) των επιχειρήσεων αναφέρει υψηλά και το 12% (από 14%) χαµηλά για την εποχή αποθέµατα. δ) Οι τάσεις στους δείκτες που συνδέονται µε την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι µικτές: οι εκτιµήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίµηνο κερδίζουν έδαφος (+5 από -4 µον. το σχετικό ισοζύγιο), ενώ αντίθετα οι εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-21 από -15 µον. ο δείκτης) και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς µήνες (+25 από +27 µον.) επιδεινώνονται ελαφρώς. ε) Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς µήνες βελτιώνονται οριακά, µε το σχετικό ισοζύγιο να διαµορφώνεται στις +27 µονάδες και το 38% των επιχειρήσεων να αναµένει άνοδο πωλήσεων στο επόµενο διάστηµα. Εντονότερη είναι όµως η ανάκαµψη στις εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, µε το σχετικό δείκτη να φθάνει στις +11 (από -8) µονάδες.

-Στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ανακάµπτουν αισθητά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται επίσης, αλλά ηπιότερα. Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών κινείται ανοδικά τον Ιούνιο σε σχέση µε τον Μάιο, φθάνοντας στις 94,2 (από 84,2) µονάδες, στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών. Από τις συνιστώσες του δείκτη, η βελτίωση στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και τη ζήτηση των επιχειρήσεων συνοδεύεται από ήπια άνοδο και στις προβλέψεις της βραχυπρόθεσµης ζήτησης. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιµήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται ανοδικά, στις +17 (από +3) µονάδες, εξέλιξη ανάλογη µε αυτή στο ισοζύγιο των εκτιµήσεων για τη ζήτηση του τρέχοντος τριµήνου (στις +16 από -3 µον.). Αλλά και στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόµενου τριµήνου καταγράφεται επίσης θετική µεταβολή, µε το σχετικό δείκτη να κερδίζει 4 µονάδες (στις +20 µον.) και το 27% των επιχειρήσεων του τοµέα να αναµένει εκ νέου άνοδο της ζήτησης, έναντι του 7% (από 12%) που προβλέπει πτώση της. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, το ισοζύγιο για την απασχόληση παραµένει στα ίδια επίπεδα (+5 µον.), µε το 12% (από 14%) των επιχειρήσεων να αναµένει µείωση των θέσεων εργασίας και το 17% να προβλέπει και πάλι άνοδο. Ως προς τις τιµές, το σχετικό ισοζύγιο χάνει 3 µονάδες και διαµορφώνεται στις -7 µονάδες, ενώ αυξάνεται ελαφρά στο 27% (από 18%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηµατική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες, το 1/3 επισηµαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εµπόδιο στη λειτουργία του, το ¼ την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 12% παράγοντες όπως η οικονοµική ύφεση, η καθυστέρηση εισπράξεων Δηµοσίου, η υψηλή φορολογία, η ανεπάρκεια ρευστότητας, ο έντονος ανταγωνισµός, η υψηλή γραφειοκρατία κ.α.

-Στο Λιανικό Εµπόριο, οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αµβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσµες προοπτικές τους βελτιώνονται, µε το δείκτη των αποθεµάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά. Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στο Λιανικό Εµπόριο διαµορφώνεται τον Ιούνιο σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο του Μαΐου, στις 94,4 µονάδες (από 86,2) και αισθητά µεγαλύτερο από ότι πριν ένα χρόνο (73,9 µονάδες). Οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους ανακάµπτουν, µε τα αποθέµατα να εµφανίζονται ελαφρώς διογκωµένα για την εποχή. Σε κλαδικό επίπεδο, οι προσδοκίες βελτιώνονται σε όλους τους εξεταζόµενους κλάδους, εκτός των Οχηµάτων – Ανταλλακτικών. Αναλυτικά, οι αρνητικές εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους αµβλύνονται, µε το σχετικό δείκτη να κινείται στις -2 (από -19) µονάδες και το 40% (από 44%) των επιχειρήσεων να αναφέρει χαµηλές πωλήσεις. Κατ’ αντιστοιχία, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόµενο τρίµηνο κερδίζει 18 µονάδες, κινούµενος στις +19 µονάδες, στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων 4½ ετών. Στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται στις +4 (από -3) µονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, το αρνητικό ισοζύγιο στις παραγγελίες προς προµηθευτές αλλάζει πρόσηµο και διαµορφώνεται στις +8 (από -12) µονάδες. Αισθητή άνοδος καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση (+42 από +3 µον. ο δείκτης), ενώ τέλος, στις τιµές, ο σχετικός αρνητικός δείκτης για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους αυξάνεται στη -1 µονάδα (από -14), µε το 76% των επιχειρήσεων να αναµένει εκ νέου σταθερότητα το επόµενο διάστηµα.

-Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη ανάλογη µε εκείνη του δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση. Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών επανέρχεται στην ανοδική του πορεία τον Ιούνιο, καθώς κινείται στις 84,2 µονάδες. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 5½ ετών - µετά από εκείνη του περσινού Σεπτεµβρίου - η οποία εκπορεύεται κυρίως από τα Δηµόσια έργα, αλλά µε τους περισσότερους δείκτες δραστηριότητας απλώς να περιορίζουν το πολύ αρνητικό πρόσηµό τους. Οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των προγραµµατισµένων εργασιών αµβλύνονται τον Ιούνιο, ιδιαίτερα στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ οι ήδη θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ανακάµπτουν εκ νέου. Αναλυτικότερα, ο αρνητικός δείκτης προβλέψεων για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων κερδίζει 4 µονάδες (στις -60) τον Ιούνιο, αν και επτά στις δέκα επιχειρήσεις διατυπώνουν και πάλι απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών τους το επόµενο τρίµηνο και µόλις το 9% (από 7%) να αναφέρει το αντίθετο. Το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση όµως κερδίζει 3 µονάδες και διαµορφώνεται στις +21 µονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται (-26 από -14 µονάδες ο σχετικός δείκτης). Οι µήνες εξασφαλισµένης δραστηριότητας περιορίζονται στους 10,9 (από 11,5), ενώ σε επίπεδο τιµών, το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο διατηρείται ισχυρό στις -27 (από -31) µονάδες. Τέλος, περιορίζεται οριακά στο 10% (από 12%) το ποσοστό των επιχειρήσεων του τοµέα που αναφέρουν απρόσκοπτη επιχειρηµατική λειτουργία, ενώ από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 28% επισηµαίνει την ανεπαρκή χρηµατοδότηση, το 43% τη χαµηλή ζήτηση και το 17% παράγοντες όπως η γραφειοκρατία, η έλλειψη µεγάλων έργων και µελετών κ.α. ως τα βασικότερα εµπόδια που επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους.

-Στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο ενισχύονται σηµαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταµίευση επιδεινώνονται ελαφρά, όπως συµβαίνει και µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Ο δείκτης κινείται ανοδικά και τον Ιούνιο, για τέταρτο κατά σειρά µήνα, διαµορφούµενος στις -49,8 (από -52,5) µονάδες, στην καλύτερη επίδοσή τους από τον Ιανουάριο του 2010. Η ανάκαµψη στο δείκτη προκύπτει ως αποτέλεσµα της αισθητής βελτίωσης των προβλέψεων των νοικοκυριών ως προς την οικονοµική τους κατάσταση και την οικονοµική κατάσταση της χώρας, αφού οι προβλέψεις για την ανεργία και η πρόθεση για αποταµίευση επιδεινώνονται. Τα θετικότερα µηνύµατα για την πορεία της οικονοµίας και οι εξελίξεις που συνδέονται µε την επιβράδυνση της ύφεσης, όπως αυτή αντανακλάται στα επίσηµα στοιχεία, βελτιώνουν τις πολύ χαµηλές ακόµη προσδοκίες των πολιτών. Ακόµη όµως οι Έλληνες παραµένουν οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι (-36,0), οι Κροάτες (-34,3) και οι Ρουµάνοι (-30,6). Ο δείκτης κινείται ανοδικά σε 15 χώρες τον Ιούνιο (από 16 τον Μάιο), ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται πλέον σε 9 χώρες: σταθερά στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), αλλά και στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο, την Γερµανία και δύο νέους παίκτες, το Λουξεµβούργο και την Μάλτα.

 

Συναφείς αναρτήσεις
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης ...
Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος του βιομηχανικού ρεύματος σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ...
Τον Ιούνιο
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύεται εκ νέου και διαμορφώνεται στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, σε υψηλό ...
Τουρισμός και πρώτες εκλογές έπαιξαν θετικό ρόλο
«Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών καθώς και η τουριστική περίοδος φαίνεται να δημιούργησαν θετικές προσδοκίες στο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, ...
Προειδοποίηση για δομικό πληθωρισμό
Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται πως διασφαλίζει σταθερότητα και ορατότητα για τα επόμενα χρόνια. Μια εξέλιξη η οποία ευνοεί ...
Αξιοσημείωτη ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Τα δεδομένα της πρόσφατης έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δείχνουν  βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ...
ΙΟΒΕ - Διαπιστώσεις
Στις 108,1 μονάδες, έναντι 108,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 107,2 μονάδων ένα έτος πριν διαμορφώθηκε τον Μάιο ο ...
Στις 108,1 μονάδες ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος το Μάϊο
Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, στην Ελλάδα, μετά την ισχυρή άνοδο του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις ...
Έρευνα με πρωτοβουλία της εταιρείας Orfium
Το ελληνικό μουσικό οικοσύστημα έχει υποστεί ριζική αναμόρφωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ολοκληρωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ...
 
 
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...
Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις ...