Δεν υπάρχει τίποτα το απλό για την αγορά της βανίλιας, της οποίας η τιμή έχει τριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η τιμή του κόκκου που χρησιμοποιείται για τα παγωτά και τη σοκολάτα και κάθε λογής γλυκό, τριπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο, καθώς η παραγωγή μειώθηκε και η ποιότητα δέχθηκε πλήγμα.
Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης, η μεγαλύτερη παραγωγός του κόσμου, επέβαλε μέτρα για τη βελτίωση της παροχής και της ποιότητας, με στόχο την προστασία μεριδίων αγοράς.
Ενώ εταιρείες όπως οι Nestle και η Whole Foods Market χρησιμοποιούν πιο πολλές φυσικές γεύσεις για την παρασκευή των προϊόντων τους, η ζήτηση για τη βανίλια ενισχύεται, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά η παρατεταμένη πτώση στις τιμές οδήγησε σε μικρότερες σοδειές και στην Μαδαγασκάρη, που παράγει τις μισές ποσότητες παγκοσμίως, οι παραγωγοί προσπάθησαν να.. κόψουν δρόμο στην παραγωγική διαδικασία. «Το branding της βανίλιας Μαδαγασκάρης κινδυνεύει», τόνισε ο υπουργός εμπορίουHenri Rabesahala.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι υψηλές τιμές μπορεί να μην διατηρηθούν.
Με το ράλι να εκτείνεται για τέταρτη χρονιά και με αναμενόμενη περισσότερη παραγωγή, η Μαδαγασκάρη θα βγάλει μεγαλύτερη σοδειά. Όπως επισημαίνεται, το 2002, οι τιμές υποχώρησαν από τα $500 στα $15 σε λίγους μήνες, μόλις έγινε σαφές πως τα αποθέματα αυξάνονται. Η φετινή σοδειά αρχίζει τον Ιούλιο και οι ποσότητες αναμένεται να φτάσουν στους 2.000 τόνους από 1.200 και 1.600 το 2015.
Η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης έχει υπολογίσει 100.000 καλλιεργητές, συλλέκτες και εξαγωγείς, καθώς προετοιμάζεται για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος. «Δεν αστειευόμαστε. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την επόμενη καμπάνια», τόνισε ο υπουργός.