Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διακοπή διαπραγματεύσεων - Σύνοδο Κορυφής θέλει ο Τσίπρας, δεν τη δίνει η Ευρώπη
Μπροστά σε μεγάλα διλήμματα ο πρωθυπουργός - Στον αέρα οικονομία και κοινωνία για μια ακόμα φορά
Η ξαφνική αυτή εμπλοκή και με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει, προκαλεί ένονη ανησυχία για το πότε θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και με ποια τελικά μέτρα.
Τετάρτη, 27/04/2016

Και ξαφνικά, σκηνικό τρόμου στήνεται για μία ακόμα χρονιά στην Ελλάδα και την Ελληνική οικονομία. Η διαπραγμάτευση στο υποτίθεται παρά πέντε της αξιολόγησης, αν δεχτούμε τους αρχικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «θα έχουμε τελειώσει μέχρι το Πάσχα», τινάζεται στον αέρα. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θεσμοθετήσει τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις. ή μάλλον, να τα ονοματίσει, όπως αξιώνουν το ΔΝΤ και βεβαίως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρωθυπουργός ζητεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για άλλες 17 ώρες παλικαρίστικης διαπραγμάτευσης, για να πάρει αλήθεια, τι; Η συμφωνία έπρεπε να έχει κλείσει από τον περασμένο Οκτώβριο ή για την ακρίνεια από τον Μάρτιο του ’15, τότε που περιφερόταν δεξιά κι αριστερά το mail Χαρδούβελη. Έγινε δημοψήφισμα, έκλεισαν οι τράπεζες, ξανάγιναν εκλογές και βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά στα ίδια διλήμματα, εκλογές, δημοψήφισμα ή ηρωϊκή έξοδο από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να υποβάλει το αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το b.e., σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του συνέστησε «να περιμένει ως αύριο». Κάτι που ερμηνεύεται από το Μαξίμου ως πρόθεση να εξευρεθεί πολιτική λύση. «Ο Τσίπρας θα στείλει την επιστολή στον Τουσκ το μεσημέρι, εκτός αν αλλάξει κάτι...» έλεγε κυβερνητική πηγή.

Θα ζητηθεί παρέμβαση ΗΠΑ προς ΔΝΤ

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους ηγέτες, ενώ προσπάθεια θα γίνει να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για να αρθεί το αδιέξοδο.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι μόνο, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Πηγές από το Μαξίμου σημείωναν, πάντως, ότι «εκκρεμεί η συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», η οποία έχει μετατεθεί για αργότερα, και πως ο Αλ. Τσίπρας θα συνομιλήσει και με άλλους ηγέτες των «28» και κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. Υπό το βάρος και των πληροφοριών ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση και χωρίς Συμβούλιο Κορυφής».

Εισηγήσεις για «πλήρη ρήξη»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει από το πρωί διαρκείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εξετάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. «Εχουμε διαμηνύσει σε όλους ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε επιπλέον, ας αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για τη στάση του ΔΝΤ» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες.

 Ορισμένοι μάλιστα εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να έρθει σε «πλήρη ρήξη» εφόσον δεν υιοθετηθούν οι ελληνικές θέσεις -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-δανειστών διεκόπη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, χωρίς αποτέλεσμα.

Η  ξαφνική αυτή εμπλοκή και με δεδομένο ότι ο χρόνος τελειώνει, προκαλεί ένονη ανησυχία για το πότε θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και με ποια τελικά μέτρα.

O Γ. Χουλιαράκης αποχώρησε από το ξενοδοχείο καθώς φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τα επιπλέον προληπτικά μέτρα, κι όχι με τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Ενδεχομένως, αύριο να υπάρξει νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις σημερινές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου μισής ώρας.

Όπως είπε ο υπουργός, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ερωτηθείς δε σχετικά, ανέφερε ότι ακόμη δεν είναι δεδομένο πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επισήμανε, πως «αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει να υπάρξει εμμονή από το ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη των πρόσθετων μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, εάν υπάρξουν αποκλίσεις ως προς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημειώνεται ότι, στη συγκεκριμένη συζήτηση μετείχαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όσο και ο διευθυντής του γραφείου τού πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Νωρίτερα, σε άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης τονιζόταν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Εξηγούν ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.

Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επισημαίνουν επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και ο οποίος, όπως αναφέρουν, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Ακυρώθηκε οριστικά το έκτακτο Eurogroup που αναμενόταν να γίνει την Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ολοκλήρωσε νωρίτερα σήμερα ένα κύκλο επαφών με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάριζε και προς τον επικεφαλής του οργάνου ότι δεν συναινεί στα όσα της προτείνονται από τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Συναφείς αναρτήσεις
Κατά τέσσερεις βαθμίδες αναβάθμισε ο διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Carbon Disclosure Project (CDP) την ΔΕΗ, από «D-» σε «Β-», ...
Δεν θέλει να αλλάξει μόνος το Σύνταγμα
«Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ...
Τσίπρας για υποκλοπές
«Τι κατέδειξε το debate, φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με ...
156 όχι, 143 υπέρ
Όπως αναμένονταν η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε με 156 «όχι». Υπέρ ψήφισαν 143 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές (δεν ψήφισε ...
Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
Λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας ο πρωθυπουργός ...
Κυρίαρχη η ακρίβεια
Πρόβα προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε αυτή τη φορά η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε, ...
Απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση Τσίπρα
«Ήθελα να έρθω σήμερα στη Βουλή για να μου δοθεί μία ευκαιρία ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες ...
Και γιατί δεν μας έκανε σοφότερους
Τα γνωστά: στα πόθεν έσχες των πολιτικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα και αφορούν τη δηλωθείσα περιουσιακή κατάσταση για ...
Τροφή στους Ρώσους εισβολείς
Λίγο μετά το μεσημέρι ξεκίνησε η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων. Προηγήθηκε η εισαγωγική παρέμβαση ...
 
 
Ενόψει των προσεχών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΕΒ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής ...
Τη μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου ...
Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ' ευκαιρία συνέντευξής του στην ...
Η επιλογή της Κυβέρνησης το 2021 να διευρύνει τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, συστήνοντας τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, δικαιώνεται μέρα με την μέρα, ...
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί ...
Νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση ...
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ στις 22/4, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής ...
Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές ...
H επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της χημικής βιομηχανίας και συγχρόνως η υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της όπως και η ανάπτυξή της ως ...
Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την ...
Αυξητικές τάσεις παρουσίασε η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας τον τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, γα το ...
Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ...