Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μύκονος
Στο επίκεντρο του πλανήτη
Πέμπτη, 16/06/2016

Στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, υπάρχει ένα «γαλατικό χωριό» (η μάλλον ένα νησί), που έχει τους δικούς του δείκτες εξέλιξης και ευμάρειας, τους δικούς του ρυθμούς και επιχειρηματικούς κανόνες, τις δικές του τιμές και ένα μέλλον –όπως δείχνουν τα πράγματα-ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο από το μέλλον ολόκληρης της χώρας.

Αυτό που συμβαίνει φέτος στη Μύκονο είναι πρωτόγνωρο και πρωτοφανές…

Δεν υπάρχει πλούσιος και διάσημος που να μην θέλει να αποκτήσει σπίτι στο «νησί των ανέμων» με τις τιμές αγοράς να εξακοντίζονται στα ύψη, και ταυτόχρονα κολοσσοί της τουριστικής βιομηχανίας, να αναζητούν χώρους για επένδυση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με αυτή την προοπτική τα δυο δις ευρώ του τζίρου που παρουσίασε η Μύκονος το 2015, φαντάζουν λίγα, μπροστά στα σχέδια και τις συμφωνίες που κλείνονται αυτή την εποχή.

Celebritys όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεαλ, ο κυρίαρχος του παγκοσμίου τουρισμού Αιγύπτιος Καριμ Ελ Σιατι-που τον Αύγουστο θα τελέσει στο νησι τον γαμο του με την Βραζιλιάνα καλλονή Άννα Μπεατρις Μπαρος, οι Ρώσοι μεγιστάνες των μεταφορών και της εξόρυξης νικελίου, Βλαντίμιρ Λιζιν και Βλαντίμιρ Ποτανιν, ο άσσος της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ και η τραγουδίστρια Σακίρα, ο πολυεκατομμυριούχος Κινέζος επενδυτής ακινήτων Λι Σαου Κι, η ηθοποιός Μόνικα Μπελουτσι, ο ιδρυτής της Alibaba, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής πλατφόρμας πωλήσεων Κινέζος Τζακ Μα, ο πρόεδρος της «Γαλατάσαραϊ» Ουναλ Αγσιαν, η πιο γνωστή Τουρκάλα τραγουδίστρια Εμπρου Γκιουντες και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φεκτερ, είναι μερικοί από αυτούς που διαπραγματεύονται με διεθνή μεσιτικά γραφεία την άμεση απόκτηση ενός πολυτελούς παραθαλασσίου σπιτιού, έτοιμου φέτος το καλοκαίρι.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό στάδιο της υπογραφής για ένα «παλάτι» κοντά στον Άγιο Στέφανο, βρίσκεται και ο πρίγκιπας του Κατάρ Αλι, ενώ πολυτελές εξοχικό αναζητά και ο πρίγκιπας Wenzeslaus του Λιχτενστάιν.

«Αυτή την εποχή στη Μύκονο, κυκλοφορούν εκπρόσωποι μεγάλων γραφείων real estate του εξωτερικού που βλέπουν σπίτια, τα φωτογραφίζουν και έρχονται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους-αποκαλύπτει στέλεχος του Δήμου Μυκόνου-.Δεν αποκαλύπτουν ποιον εκπροσωπούν και τα όποια συμβόλαια έχουν ήδη υπογράφει, συντάχθηκαν η στην Αθήνα η στο εξωτερικό. Συνεπώς η τοπική κοινωνία δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, παρά μόνο σκόρπιες πληροφορίες…»

Με δεδομένο ότι η Μύκονος τα δυο τελευταία χρόνια ανακηρύχτηκε ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, πυρετός επενδύσεων κυριαρχεί στις αρχές της άνοιξης, από επιχειρηματίες που θέλουν ένα μερίδιο της πίτα των εκατοντάδων εκατομμυρίων, των επομένων μηνών.

Δεν υπάρχει πολυτελές μπαρ η εστιατόριο-από τα γνωστότερα στον κόσμο-που επιθυμεί να δώσει το παρόν στο νησί.

Η «απόβαση» των διεθνών ονομάτων έχει ήδη ξεκινήσει την τελευταία διετία με φημισμένους οίκους μόδας αλλά και διάσημα nightclubs και εστιατόρια να έχουν αποκτήσει τα δικά τους καταστήματα, τα περισσότερα σε συνεργασία με Ελληνες επιχειρηματίες, όπως το Buddha Bar στο ξενοδοχείο «Santa Marina», το Bonbonniere στην παλιά «Αίγλη» (ιδιοκτήτης του είναι ο εκατομμυριούχος σελέμπριτι Τζο Φουρνιέ), το Ling Ling by Hakkasan, το Toy Room, το Moni...

Σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα συνεχίζεται και φέτος η «κάθοδος» των ξένων εταιρειών, οι οποίες στην κυριολεξία κονταροχτυπιούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν τα στρατηγικά σημεία . Η μεγαλύτερη μάχη δίνεται από τις «καυτές» μαρκίζες του Λονδίνου, του Παρισιού και της Νέας Υόρκης, αφού διαπίστωσαν πως το «πείραμα» πέρυσι πέτυχε... και ότι οι πάμπλουτοι επισκέπτες της Μυκόνου, και δη οι προερχόμενοι από τον αραβικό κόσμο, απεδείχθησαν χρυσωρυχείο...

Έτσι, το καλοκαίρι του 2016 στο παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά, απ' ότι φαίνεται, τα διάσημα club-restaurants Vip Room, Bagatelle, Maddox, Hyde Beach, το υπερπολυτελές και βραβευμένο restaurant-bar ιαπωνικής κουζίνας Okku από το Ντουμπάι και πιθανόν το εστιατόριο Novikov, το πιο αγαπημένο στέκι αυτήν τη στιγμή στο Λονδίνο.

Το Vip Room, ένα από τα δημοφιλέστερα nightclubs στον κόσμο, το οποίο λειτουργεί σε Σεν Τροπέ, Παρίσι, Ντουμπάι, Κάνες και Νέα Υόρκη, λέγεται πως θα αποκτήσει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Μπάμπη Πασάογλου (ο ιδιοκτήτης του «Άστρα») τον δικό του χώρο και στη Μύκονο, εκεί όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Space. Το Vip Room δημιουργήθηκε το 1998 στο Παρίσι από τον 49χρονο σήμερα Ζαν Ρος και είναι γνωστό διεθνώς για τη διάσημη πελατεία του.

Ο πολυτάλαντος ιδιοκτήτης του είναι μεταξύ άλλων τραγουδιστής, συνθέτης, dj, παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και ιδρυτής της Jean Roch Records, ενώ ξεκίνησε την καριέρα τους ως ποδοσφαιριστής.

Μάλιστα, το 2003 κυκλοφόρησε το σινγκλ Can You Feel It προκειμένου να υποστηρίξει τη γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου στο Euro 2004. Το 2008 ο Ρος εγκαινίασε το Vip Room Theater, όπου στον επάνω όροφό του φιλοξενεί το φινετσάτο εστιατόριο ιταλικής κουζίνας Le Gioia. Μεταξύ των πελατών του διάσημου κλαμπ είναι η Ριάνα, η Lady Gaga και η Κιμ Καρντάσιαν.

Το φημισμένο εστιατόριο και κλαμπ Bagatelle, που φιλοξενείται σε Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Μαϊάμι, Σεν Μπαρτς, Σάο Παολο και Ντουμπάι, δίνει μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει ένα από τα ωραιότερα καταστήματα στη Χώρα. Το Bagatelle ξεκίνησε ως εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας με γευστικές επιρροές από τη Νότια Γαλλία και στην πορεία προσέθεσε μία ακόμα πτυχή στη διασκέδασή του, αυτήν του κλαμπ. Δημιουργοί του είναι οι Αϊμερίκ Κλεμέντε και Ρεμί Λαμπά, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την επιτυχία των Pink Elephant, Marquee και Lotus στη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης.

Και το Maddox Club London, ένα από τα πιο μοδάτα πριβέ κλαμπ της βρετανικής πρωτεύουσας, πρόκειται να «προσγειωθεί» το φετινό καλοκαίρι στο «νησί των ανέμων.»

Μάλιστα, φέρεται να έχει κλείσει τον χώρο όπου στεγαζόταν το Cabaret. Το Maddox ιδρύθηκε το 2007 από τον επιχειρηματία Φρεντ Μος, ο οποίος διανύει μια επιτυχημένη καριέρα ως ιδιοκτήτης νυχτερινών κλαμπ στην αριστοκρατική συνοικία Μέιφερ.

Στην αγορά της Μυκόνου επιθυμεί να εισέλθει και το φημισμένο Okku. Πρόκειται για το πολυβραβευμένο, πολυτελές εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 στο 5άστερο ξενοδοχείο «H Hotel» στο Ντουμπάι και θεωρείται αντάξιο των Nobu and Zuma.

Στο δυναμικό του εντάσσονται σελέμπριτι σεφ οι οποίοι έχουν εργαστεί για την A-list του Χόλιγουντ, και όχι μόνο.

Ανάμεσα στα άλλα ονόματα που ακούγονται  φέτος στη Μύκονο είναι το Hyde Beach Club (του ξενοδοχείου «SLS Miami»), αλλά και μια ελληνική προσπάθεια, το εστιατόριο Vezene, που θα φιλοξενηθεί σε ένα όμορφο παραδοσιακό σπίτι της Χώρας

Στην αγορά της Μυκόνου θέλουν να εισέλθουν και διεθνείς φίρμες πεντάστερων ξενοδοχείων. Εδώ και καιρό το «Four Seasons» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων στο Καλό Λιβάδι, ενώ το «W» προσπαθεί να εξασφαλίσει μια αντίστοιχη έκταση στην παραλία της Αγίας Άννας στον Καλαφάτη. Μάλιστα, το τελευταίο επιθυμεί να δημιουργήσει ένα μπουτίκ ξενοδοχείο 70 κλινών. Όμως, χώρος δεν υπάρχει για όλους... αφού γνωστές αλυσίδες φαστ φουντ όπως τα McDonald's (οι φήμες θέλουν και τα KFC) φαίνεται πως βρήκαν την πόρτα κλειστή. Ο 33χρονος δήμαρχος του νησιού και δικηγόρος, Κωνσταντίνος Κουκάς, λέει: «Η αίτηση των McDonald's απορρίφθηκε γιατί η Χώρα είναι προστατευμένος παραδοσιακός οικισμός και με Προεδρικό Διάταγμα του 1995 απαγορεύονται τα ταχυφαγεία. Την τελευταία πενταετία υπάρχει μεγάλη ζήτηση από επιχειρηματίες και ονόματα του εξωτερικού για να αποκτήσουν μια θέση στη Μύκονο. Κάποιοι ήδη έχουν κλείσει χώρους και ετοιμάζονται για το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος που επισκέπτεται το νησί είναι ακόμα πιο υψηλού οικονομικού επιπέδου απ' ό,τι στο παρελθόν». Τον ρωτώ αν αυτή η ξαφνική «απόβαση» διεθνών ονομάτων αποτελεί απειλή για τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού αλλά και τους ντόπιους επιχειρηματίες: «Το θετικό είναι ότι οι περισσότερες απ' αυτές τις επιχειρήσεις θέλουν να συνεργαστούν στη Μύκονο με Έλληνες επιχειρηματίες. Έπειτα δεν μπορείς να αποφύγεις την εξέλιξη. Έχουμε έναν υψηλής οικονομικής επιφάνειας τουρισμό, τον οποίο καλώς ή κακώς αυτά τα brands τον ακολουθούν όπου και να πάει.

Ενδιαφέρον για τη Μύκονο έχει δείξει και το restaurant-bar Novikov, το πιο αγαπημένο από το 2012 στέκι του Λονδίνου στην καρδιά του Μέιφερ. Το Novikov διαθέτει 2 εστιατόρια, ένα με κινέζικες και πανασιατικές γεύσεις και ένα με ιταλική κουζίνα, ενώ το σκηνικό συμπληρώνει το στιλάτο Lounge Bar με εκπληκτικά κοκτέιλ και διάσημους djs στα ντεκ. Ο δημιουργός του είναι ο 54χρονος Ρώσος εκατομμυριούχος Αρκάντι Νόβικοφ, ένας πραγματικός μεγιστάνας στον χώρο της εστίασης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των πιο επιτυχημένων εστιατορίων στο Λονδίνο.

Τέλος μια άλλη… προσοδοφόρα «επιχείρηση» στην τουριστική βιομηχανία είναι και οι γάμοι, που το 2015 ξεπέρασαν τους 500 στη Μύκονο.

Ζευγάρια απ όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα και παντρεύονται δίπλα στο κύμα προτιμώντας κυρίως την Σαντορίνη η την κάποιο ξωκλήσι στις μυκονιάτικες παραλίες.

Η προετοιμασία, η δεξίωση, τα πάρτι, η διαμονή η μετακίνηση η διατροφή, αφήνουν στην τοπική οικονομία τεράστια ποσά.

Φέτος στη Μύκονο, δυο μεγάλα γραφεία οργάνωσης γάμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει προετοιμασίες για την εγκατάσταση τους, έχοντας  κλείσει άγνωστο προς το παρόν αριθμό γαμήλιων εκδηλώσεων…