Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αστέρας Βουλιαγμένης
Τέλος εποχής...
Πέμπτη, 22/09/2016

Τέλος εποχής για τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης… Στις 15 Οκτωβρίου το ιστορικό ξενοδοχείο θα αδειάσει από τους ενοίκους του, θα υποστείλει την σημαία της Εθνικής Τράπεζας , θα κλείσει ύστερα από 56 χρόνια ένδοξης ιστορίας και θα παραδοθεί στους μηχανικούς των νέων ιδιοκτητών, που θ αρχίσουν αμέσως τις εργασίες, προκειμένου το επόμενο καλοκαίρι να έχει μεταμορφωθεί σ ένα άλλο πιο λαμπερό και πιο ακριβό ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Ήδη οι πελάτες έχουν ενημερωθεί, οι κρατήσεις γίνονται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και όλες οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρωθήκαν, μεταξύ των οποίων και ένας γάμος αλλοδαπών γαλαζοαίματων, που θα απέφερε στο ξενοδοχείο  ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν.

Οι περίπου 550 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, γιατί ακόμα δεν τους έχει ανακοινωθεί τίποτα για τις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών. Εικάζεται ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, απολύσεις και στην συνεχεία θα επιλεγεί το νέο προσωπικό.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο επενδυτικό σχήμα, με επικεφαλής τον Τούρκο πολυεκατομμυριούχο Φεριτ Σαχενκ, εχει μεγαλεπήβολα σχέδια που έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να λειτουργούν όλες οι πτέρυγες του ξενοδοχείου όλο τον χρόνο, με μεγιστάνες από το εξωτερικό, που θα κάνουν στην Βουλιαγμένη τα συνέδρια τους η τις επιχειρηματικές τους επαφές.

Ένα απλό παράδειγμα. Οι καμπάνες σήμερα κοστίζουν 700 ευρώ την ημέρα. Οι νέοι ιδιοκτήτες μετά την ανακαίνιση, σχεδιάζουν να ανεβάσουν την τιμή στα…1.700 ευρώ, κάτι που έκανε ήδη τους Έλληνες τακτικούς πελάτες του θρυλικού ξενοδοχείου, να δηλώσουν ήδη ότι δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν το πόδι τους.

Επίσης γύρω από το συγκρότημα «Αφροδίτη» έχουν αποφασίσει να κτίσουν 15 υπερπολυτελείς βίλες, με αποκλειστικό προσωπικό, ιδιωτική πισίνα, και ασφάλεια που θα αποτελείται από πρώην αστυνομικούς. Οι βίλες αυτές θα αναγερθούν προς πώληση με τιμή εκκίνησης τα 5.000.000 ευρώ. Οι περισσότερες έχουν ήδη πουληθεί, σε celebrities από το εξωτερικό, που θα ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στην μαρίνα της Βουλιαγμένης που και αυτή αγοράστηκε από τον Σαχενκ.

Φέτος το καλοκαίρι- τελευταίο της λειτουργίας του με την παλιά μορφή- ο «Αστέρας» γνώρισε ημέρες και νύχτες μεγάλης χλιδής. Είχε πληρότητα περίπου 95%, και φιλοξένησε πλούσιους και διάσημους.

Μεταξύ αυτών και η πρώην σύζυγος του Ρώσου ολιγαρχη  Ρομαν Αμπραμοβιτς, Ιρινα που μετά το διαζύγιο τους πήρε αποζημίωση περίπου 4,7 δις ευρώ.

Η πρώην αεροσυνοδός της Αεροφλότ, είχε νοικιάσει μια από τις πιο ακριβές σουίτες και κάθε μέρα επισκεπτόταν και άλλο νησί με ελικόπτερο. Για την ασφάλεια της, την πλαισίωναν περίπου 25 πανύψηλοι Ρώσοι σωματοφύλακες.

Ο νέος ιδιοκτήτης  του «Αστέρα» γεννημένος το 1964 στην Άγκυρα της Τουρκίας, είναι πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών Doğuş Holding και η περιουσία του εκτιμάται στα 6 με 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2008 κατατάχθηκε στο 573 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Εχει έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.
Σπούδασε στην Αμερικανική Σχολή της Ελβετίας και το 1989 πήρε το πτυχίο του στην επιστήμη του Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού από το Κολλέγιο της Βοστόνης. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του Αϊχάν Σαχένκ, ιδιοκτήτης του ομίλου τον έστειλε στην Doğuş Garanti Bank για την εκπαίδευσή του.
Ο Φερίτ Σαχένκ έμεινε εκεί οκτώ χρόνια και το 1998 άρχισε να δουλεύει στον όμιλο. Λίγο καιρό μετά, ο Σαχένκ απέκτησε δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ παράλληλα άρχισε να λειτουργεί και το εθνικό κανάλι της Τουρκίας, NTV. Για να χρηματοδοτήσει αυτήν τη λειτουργία πούλησε μέρος της Garanti bank.

Το 2004, ο Σαχένκ παρέδωσε μέρος του ελέγχου της Garanti bank, πουλώντας σχεδόν το ένα τέταρτο της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας στην General Electric έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Αυτό θεωρήθηκε ένα τεράστιο βήμα για την μεγαλύτερη απελευθέρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας, που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα μετά την οικονομική κρίση του 2001.
Στην αγορά αυτοκινήτων της Τουρκίας αντιπροσωπεύει πάνω από 10 αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων είναι οι γερμανικές Volkswagen Audi και Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, καθώς και τις Seat, Skoda και Scania. Οσον αφορά τον τουριστικό τομέα ελέγχει έξι πρωτοκλασάτα πεντάστερα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων είναι τα Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης είναι ένας ζωντανός θρύλος και ένα αναπόστατο κομμάτι της σύγχρονης κοσμικής Ελλάδας. Μια ειδυλλιακή χερσόνησος, μέσα στο πράσινο, δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Η ιστορία του Αστέρα ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’60, σε 300 πευκόφυτα στρέμματα, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, ακριβώς στη καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Η έκταση αγοράστηκε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, από την εκκλησία, με σκοπό να κατασκευάσει το καλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μεσόγειο.
Και έτσι και έγινε. Το 1961 ξεκίνησαν να λειτουργούν οι θρυλικές «καμπάνες» του Αστέρα – τα σημερινά bungalows- ενώ το 1966, δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή θαλάσσιου σκι.
Οι περίφημες  καμπάνες του Αστέρα με τις ιδιωτικές τους παραλίες έγιναν αμέσως ο αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός της αθηναϊκής ελίτ, ενώ για αρκετούς επώνυμους έγιναν δεύτερες κατοικίες.
Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τον μύθο, παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 το ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο.
Ο χώρος που σήμερα βρίσκεται το εστιατόριο Nobu-Matsuhisa εκείνη την εποχή λεγόταν «Club House» και ήταν ο χώρος άφιξης και συνεύρεσης της κοσμικής Αθήνας με το διεθνές jet set.
Έτσι, καθώς η ζήτηση για τις καμπάνες μεγάλωνε, σε μια περίοδο απενοχοποιημένης μεταπολεμικής ευημερίας, ξεκίνησε η ανέγερση του πρώτου πολυτελούς ξενοδοχείου «Arion Astir Palace» που εγκαινιάστηκε το 1967. Τη κατασκευή του αριστοκρατικού Αρίων ανέλαβαν διάσημοι κατασκευαστές της εποχής όπως ήταν ο Βουρέκας ο Αντωνακάκης και άλλοι, με μοντέρνα και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, χειροποίητα έπιπλα ειδικής παραγγελίας και γνήσια έργα με τις υπογραφές των Μόραλη, Τσαρούχη, Μυταρά και Γύζη.

Αργότερα  το 1980 εγκαινιάστηκε το 2ο ξενοδοχείο με το όνομα «Ναυσικά» – το σημερινό «Westin»- που βρίσκεται στα 150 μέτρα απόσταση περίπου από τον Αρίωνα. Το χαρακτηριστικό του Ναυσικά, με την εμβληματική 70΄s αρχιτεκτονική,  είναι ότι είναι χτισμένο μέσα σε βράχο. Η είσοδος υποδοχής είναι στο τελευταίο επίπεδο – στον 6ο όροφο δηλαδή – και τα δωμάτια ξεκινούν κάτω από την είσοδο υποδοχής για να καταλήξουν στη θάλασσα και τη πισίνα – που για εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη που υπήρχε.
Το 3ο ξενοδοχείο, πιο ήσυχο και οικογενειακό, ήταν η « Αφροδίτη» . Κατασκευάστηκε το 1984 στην άλλη άκρη της χερσονήσου, σε ένα μοναδικό σημείο και έγινε γνωστό για την ανεμπόδιστη θέα του στο Αιγαίο.
Ο μύθος του Αστέρα είναι ο μύθος που έφτιαξαν οι σταρ και οι προσωπικότητες που έχουν περάσει από εκεί. Αυτό που κυρίως συνέλεγε – και συλλέγει ακόμα – ο «Αστέρας» είναι VIPS. Από τα δωμάτια του έχουν περάσει εφοπλιστές, βιομήχανοι, βασιλιάδες, ηγέτες κρατών, σταρ της showbiz, κορυφαίοι αθλητές και πολλοί άλλοι.

Ονόματα όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο Τζίμι Κάρτερ και η Σοράγια, ο Γκορμπατσόφ και ο Μπόρις Γέλτσιν.
Η προεδρική σουίτα του «Αρίωνα» έχει φιλοξενήσει ονόματα όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο στρατάρχης Τίτο, ο Χέλμουτ Κολ, ο Nέλσον Μαντέλα, ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Ζακ Σιράκ και ο Ζακ Ντελόρ.

O αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν τακτικός πελάτης του «Αστέρα», όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Το ζεύγος Ζολώτα, έμενε πάντα στην καμπάνα 34, λόγω της προτίμησης του πρώην πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας. Ένα σημείο, που μάλιστα ως σήμερα, καλείται άτυπα από το προσωπικό του ξενοδοχείου «παραλία του Ζολώτα».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν συχνά τον «Αστέρα» με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου και έμενε πάντα στο «Αφροδίτη» – ή, σπανιότερα, στην προεδρική σουίτα του «Αρίωνα».
Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, δύσκολα βρίσκει κανείς έναν celebrity που να μην έχει περάσει έστω μια νύχτα στον «Αστέρα».

Κάθε καλοκαίρι οι ελληνικές οικογένειες εφοπλιστών – Λάτση, Αγγελόπουλου, Λουκά και Βάσου Χατζηιωάννου, Ποταμιάνου, Χανδρή, Βαρδινογιάννη, Λαιμού, Γουλανδρή, Πατέρα, Φαφαλιού, Νιάρχου, Λιβανού, Νταϊφά, Καβουνίδη, Γοργία, Κουλουκουντή, Μίχαλου, κ.ά. –  κατέλυαν στο ξενοδοχείο και έστηναν το δικό τους αστικό prive party.
Πολλοί θυμούνται ότι η καμπάνα με τον αριθμό 33 ήταν του καπετάν Γιάννη Λάτση, του «μπάρμπα Γιάννη», για όσους τον ήξεραν καλά – ο οποίος την είχε προπληρώσει για πολλές σεζόν, ενώ αυτές με τα νούμερα 30 και 31 φιλοξενούσαν πάντοτε την οικογένεια του Παναγιώτη Αγγελόπουλου.
Πολύ συχνά έβλεπε κανείς παπαράτσι να ξεροσταλιάζουν στα βραχάκια της Βουλιαγμένης για μια μακρινή φωτογραφία, μια και κανείς δεν περνούσε το «τείχος» ασφαλείας του ξενοδοχείου. Αυτήν ακριβώς τη διακριτικότητα και ηρεμία αναζητούσαν όλες αυτές οι διασημότητες που έχουν περάσει από τον Αστέρα και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αποτελεί ακόμα και σήμερα τη πρώτη τους επιλογή.

Ανάμεσά τους, ο Τσάρλτον Ίστον, ο Τόνι Κέρτις, ο Τζόν Γουέιν, ο Πολ Νιούμαν, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ, ο Φρανκ Σινάτρα (ο οποίος χρειάστηκε να περάσει από την πόρτα της κουζίνας για να πάει στο δωμάτιό του, προκειμένου να αποφύγει το πλήθος των fans του), ο Τέλι Σαβάλας, η Ζακλίν Μπισέ, η Τζεραλντίν Τσάπλιν, η Τζόαν Κόλινς, η Τζέιν Φόντα και η Σάρον Στόουν.

Επίσης ο Aριστοτέλης Ωνάσης – πότε συνοδευόμενος από τα παιδιά του Χριστίνα και Αλέξανδρο και πότε από τη Τζάκι – έμεινε αξέχαστος στο προσωπικό για τα δυνατά του γέλια και τα παχυλά του tips.

Η  μοναδικής ομορφιάς  Μπριζίτ Μπαρντό, που κατέλυσε το ’69 στον «Αστέρα» για ολιγοήμερες διακοπές, προκάλεσε, λένε, «σεισμό» όταν εμφανίστηκε στην παραλία με το χαρακτηριστικό ροζ μπικίνι της, τα ξύλινα ψηλοτάκουνα τσόκαρα και το τεράστιο καπέλο της. Λίγα χρόνια αργότερα στα ιστορικά πάρτι στις «9 Μούσες», – το μυθικό κλαμπ του ξενοδοχείου – η Παλόμα Πικάσο και η Λάιζα Μινέλλι θα ξεφάντωναν παρέα με τη «χρυσή αθηναϊκή νεολαία» της εποχής, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές και φιλόδοξες ενζενί: τη Ζωή Λάσκαρη και τον Φιλήμονα, την Έλλη Στάη και τον Ηλία Ψινάκη.

Τα τρανταχτά ονόματα όμως δεν τελειώνουν σε αυτές τις χρυσές εποχές των 60’s και των 70’s. Το νεότερο πελατολόγιο του Αστέρα περιλαμβάνει τον Πιρς Μπρόσναν, τους Scorpions, την Κάρμεν Ελέκτρα, την Ορνέλα Μούτι, τον Άιρτον Σένα, την Γκρέτα Σκάκι, την Τζέσι Νόρμαν, τον Σάσα Μπάρον Κόεν, τον Τζιάνι Μπούλγκαρι, τον – φιλικό και πολύ κοινωνικό – Βιτόριο Μισόνι (πριν την δραματική εξαφάνισή του), τους Dean και Dan Dsquared. Ο Μαραντόνα έχει επισκεφθεί δύο φορές το ξενοδοχείο, ο Πελέ άλλη μία, το ίδιο και Μισέλ Πλατινί. Πιο τακτικοί επισκέπτες είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ και ο Ροναλντίνιο. Πρόσφατα μάλιστα στη προεδρική σουίτα του «Αρίωνα» διέμεινε και η σταρ της ποπ, Lady Gaga.

Αυτά…