Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επενδύσεις με ποσά που ...ζαλίζουν γίνονται στον Τουρισμό
Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια
Παρασκευή, 14/10/2016

Επενδύσεις με αστρονομικά ποσά που… ζαλίζουν γίνονται ή βρίσκονται προ των πυλών στον Τουρισμό ,με επίκεντρο την μεταβίβαση σε ξένα funs, πολυτελών και παραδοσιακών ξενοδοχείων που μέχρι σήμερα ανήκαν σε Έλληνες.

Τόσον στην Αθήνα, όσο και σε κορυφαίες τουριστικές περιοχές, επιχειρηματίες από το Κουβέιτ, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Κίνα και την Ρωσία, αναζητούν ευκαιρίες να μπουν στην «βαριά ελληνική βιομηχανία»  της χώρας, καθώς οι  δείκτες ανάπτυξης  είναι εντυπωσιακοί, χρόνο με τον χρόνο.

Οι λόγοι είναι δυο.

Η κρίση εχει… γονατίσει τους ιδιόκτητες των ξενοδοχείων που οι περισσότεροι είναι πνιγμένοι στα χρέη και αναζητούν συνεταίρους στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Εφορία και τις Τράπεζες και η κατάργηση της απόφασης του 1986 που όριζε ότι σε περιοχές όπως η Κως Ρόδος Κέρκυρα Μύκονος Σαντορίνη που χαρακτηρίστηκαν ως κορεσμένες ΠΕΤΑ (Περιοχές Ελεγχόμενης Τουριστικής Ανάπτυξης) απαγορεύεται η περαιτέρω δόμηση, κάτι που αποφάσισε, η Αν. Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Το σκεπτικό, είναι ο διαπιστωμένος παρωχημένος χαρακτήρας και το ασύμβατο με την σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα περιεχόμενο της απόφασης.

Η απόφαση, που καταργήθηκε, δεν επέτρεπε την αναβάθμιση ξενοδοχείων η άλλων καταλυμάτων παρά μόνο για τη δημιουργία νέων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων ΑΑ` και Α` τάξης.

Ήδη αναμένεται η πρώτη συμφωνία.

Το ένα σχέδιο αφορά στη «Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort στον δήμο Καρύστου του Νομού Ευβοίας» της εταιρείας «RSR EAGLE RESORT EVOIA MEPE» και το δεύτερο στο επενδυτικό πλάνο «Elounda Hills» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης της κοινοπραξίας «MIRUM HELLAS».

Πρόκειται για δύο σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνες, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές και παραθεριστικές κατοικίες.

Τα δύο έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, καθώς και πολλές έμμεσες..

Στις επιτυχείς αγοραπωλησίες συγκαταλέγεται η πώληση του Gerakina Beach στη Χαλκιδική από το επενδυτικό fund Oaktree. To πωλητήριο είχε βάλει εδώ και χρόνια η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατάφερε να το δώσει αντί 17 εκατ. ευρώ. Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν συμμαχήσει με την εταιρεία Σάνυ Α.Ε. και θα διαθέσουν άλλα 18 εκατ. για τη μεταμόρφωση του ξενοδοχείου σε 5αστερο. Μάλιστα, Σάνυ και Oaktree σχεδιάζουν τη δημιουργία αλυσίδας 10 πολυτελών ξενοδοχείων σε Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Κρήτη και διερευνούν ευκαιρίες ή σχεδιάζουν την αγορά οικοπέδων για την ανέγερση νέων μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί μπήκαν στην Ελλάδα αρχικά με την εξαγορά του Oceania Club, που βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και ανήκε στην Παλλήνη Α.Ε., εταιρεία της οποίας τον έλεγχο είχαν οι βασικοί μέτοχοι της Σάνυ Α.Ε.

Σημαντική επενδυτική κίνηση, που έγινε αυτήν τη φορά από το Κατάρ και την οικογένεια του σεΐχη Αλ Θανί, αποτελεί η εξαγορά του ξενοδοχείου Miramare στην Κέρκυρα, το οποίο διαθέτει 250 δωμάτια, bungalows και βίλες. Πρόκειται για ιστορικό ξενοδοχείο που είχε κατασκευασθεί από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρρόης Ωνάση (αδερφή του Αριστοτέλη Ωνάση) τη δεκαετία του '60. Το τίμημα που ζητούνταν έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπέρασε τα... 8 εκατ. ευρώ. Οι Καταριανοί προχωρούν ταχύτατα στην πλήρη ανακαίνιση του ξενοδοχείου, το οποίο θα γίνει πολυτελέστατο. Σε ελληνική εφοπλιστική οικογένεια φαίνεται πως έχει περάσει επίσης το ξενοδοχείο San Stefano στην Κέρκυρα.

Μεγάλο... ρωσικό πάρτι γίνεται στη Χαλκιδική. Πρώτη μεγάλη επένδυση ήταν η εξαγορά του ξενοδοχείου Pomegranate Wellness Spa Hotel, το οποίο με συνολική επένδυση άνω των 25 εκατ. ευρώ ανακαινίστηκε πλήρως. Διαθέτει 172 δωμάτια, ένα από τα μεγαλύτερα Spa και συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 500 ατόμων. Μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ προωθούν κοντά στο Παλιούρι Χαλκιδικής Ρώσοι επενδυτές οι οποίοι δημιουργούν ένα τουριστικό συγκρότημα πέντε αστέρων. Το Med Sea Health & Mare Village θα αποτελείται από ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών με υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε συνολική έκταση 330 στρεμμάτων.

Στο ξενοδοχειακό real estate εντάσσονται και οι επενδύσεις των αδελφών Μεντεκίδη στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και του Ιβάν Σαββίδη στο Παλιούρι. Οι πρώτοι με περίπου 10 εκατ. αγόρασαν έκταση 261 στρεμμάτων και θα επενδύσουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο 12.000 τ.μ. και παραθεριστικό χωριό, ενώ ο δεύτερος με 14 εκατ. ευρώ πήρε ακίνητο 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι για να επενδύσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 750 ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, μικρές και μεγάλες, πωλούνται μέσω... αγγελιών αυτό διάστημα, κυρίως επειδή οι ιδιοκτήτριες εταιρείες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, αλλά και με το βάρος του υπέρογκου δανεισμού και της κρατικής, επιδοτούμενης, επιχειρηματικότητας των προηγούμενων χρόνων! Πρόκειται για πωλητήρια που υπάρχουν  από το 2009 και μετά.  Στοιχεία αποδεικνύουν, ότι τουλάχιστον 746 πωλητήρια είναι αυτή τη στιγμή στον "αέρα"! Τα 268 αφορούν σε μονάδες του νομού Ηρακλείου, τα 206 του νομού Λασιθίου, τα 180 των Χανίων και τα 92 του Ρεθύμνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα μεσιτικό γραφείο, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων κι έχει γραφείο στο νησί, υπάρχουν 551 αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων στην Κρήτη!

Πρόκειται, από μικρές μονάδες επιπλωμένων διαμερισμάτων ή ξενοδοχεία 20-30 κλινών, μέχρι ξενοδοχεία πολυτελείας εκατοντάδων κλινών. Ακόμα και κτισμένα την τελευταία δεκαετία. Αναζητώντας τις αγγελίες, εντοπίσαμε την πώληση μερικών μεγάλων και "ιστορικών" ξενοδοχείων της Κρήτης. Το μεγαλύτερο τίμημα πώλησης φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πολλές άλλες γνωστές μονάδες πωλούνται από 30-40 εκατ. μέχρι και 55 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην Αθήνα τα εξής νέα ξενοδοχεία υπό νέα διεύθυνση.

Το Athens Tiare Hotel, στην Πλατεία Ομονοίας, είναι μια ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων, με δυναμικότητα 111 δωματίων, που λειτουργεί από την εταιρεία Mage Hotels and Resorts A.E. To κτίριο έχει ενοικιαστεί μακροχρόνια από το Γηροκομείο και η πληρότητα στην έναρξη λειτουργίας του είναι 100%, χωρίς μάλιστα να έχει ξεκινήσει ακόμη η προβολή του μέσω Διαδικτύου.

Το Wyndham Grand Athens, με δυναμικότητα 273 δωματίων, επί της Πλατείας Καραϊσκάκη μεταξύ άλλων θα διαθέτει 2.500 τ.μ. χώρους για συνέδρια, με τη μεγάλη αίθουσα συνεδρίων να είναι δυναμικότητας 650 ατόμων, καθώς και roof garden 450 τ.μ., με πισίνα και θέα 360° σε όλη την Αθήνα. Πρόκειται για κτίριο ιδιοκτησίας της Βιοχάλκο, που στέγαζε μέχρι πρόσφατα το ξενοδοχείο Athens Imperial. Το Wyndham Grand Athens, πέντε αστέρων, αποτελεί το πρώτο βήμα επέκτασης στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, του μεγαλύτερου στον κόσμο, ως προς τον αριθμό δωματίων, ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham Hotel Group. Το διεθνές χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει σχεδόν 8.000 ξενοδοχεία και περίπου 679.100 δωμάτια, σε 73 χώρες, με 15 brand names ξενοδοχείων. Τη λειτουργία του έχει αναλάβει η Zeus International, υπεύθυνη για τη λειτουργία εννέα ξενοδοχείων στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία ολοκληρώνει την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου, που θα μπει σε λειτουργία σε έξι μήνες.

Ξενοδοχειακές πηγές αποκάλυψαν ότι στην ελληνική τουριστική αγορά «ψαρεύουν» αυτή την εποχή οι εξής μεγάλοι διεθνείς όμιλοι αναζητώντας ξενοδοχεία προς πώληση.

-Ο ισπανικός όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων Barcelo με χαρτοφυλάκιο 100 ξενοδοχείων σε 19 χώρες.

-Ο Νοτιαφρικανικός όμιλος ξενοδοχείων Orion Hotels & Real Estate, ο οποίος ιδρύθηκε το 1991 από τον κ. Φραντς Γκμάινερ. Σήμερα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 14 ξενοδοχείων, resorts, lodges.

-Ο Αμερικανικός όμιλος Nexus που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα και τέλος

-Η εταιρία διαχείρισης ξενοδοχείων της Αμερικής Pacifica,

Κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο της Eurobank, η οποία έχει βγάλει προς πώληση το 691 δωματίων Capsis Hotel στην Ιξιά της Ρόδου, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συνεδριακή αίθουσα στη χώρα (3.400 άτομα σε θεατρική διάταξη). Η Eurobank πουλάει και το ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Ilios, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, λίγο μετά την Αγία Μαρίνα. Το Ilios αναπτύσσεται σε τρία τμήματα: το κυρίως ξενοδοχείο, ένα «χωριό» με bungalows, αλλά και τα bungalows στην παραλία. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται σε οικόπεδο 65 στρεμμάτων και η δυναμικότητα του ανέρχεται στα 400 δωμάτια. Οι παροχές εκτός των άλλων περιλαμβάνουν πέντε πισίνες, spa, εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα τένις, μπάσκετ και 20 καταστήματα. Το σημαντικότερο ξενοδοχείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή όμως στην ιδιοκτησία της Alpha είναι το 63 δωματίων, τεσσάρων αστέρων Patra Palace, που βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας, με έτος κατασκευής το 2004 και τιμή στα 9 εκατ. ευρώ.