Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγκλονισμένη η κοινωνία παρακολουθεί
Η βάρδια του τρόμου
Τετάρτη, 15/03/2017

Η βραδινή βάρδια οδηγού σ ένα ταξί, αποτελούσε πάντα «το μεροκάματο του τρόμου».

Από το 1952 που καταγράφηκε στο αστυνομικό δελτίο η πρώτη στυγερή δολοφονία ταξιτζή-και πάλι στην Κηφισιά-, οι «περιπλανώμενοι  της νύχτας», έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις από ληστές, διεστραμμένους δολοφόνους, σεξουαλικά ανώμαλους και περισσότεροι από 25, έχουν χάσει άδικα την ζωή τους στις ερημιές που τους οδήγησαν οι «πελάτες» τους.

Τότε- στις 11 Οκτωβρίου του ‘52- οι κάτοικοι της ήσυχης Αθήνας ανατρίχιασαν από το μένος ενός 17 χρόνου που εκτέλεσε με δυο περίστροφα εν ψυχρώ τον σοφέρ, για να του κλέψει το αυτοκίνητο.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά, ένας ακόμα οδηγός έπεσε νεκρός(ξανά στα βόρεια προάστια) από σφαίρα ενός- όπως υποπτεύονται οι αστυνομικοί serial killer- που κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος σπέρνοντας τον τρόμο στις πιάτσες των ταξί.

Τα κίνητρα του άγνωστα. Η ληστεία εχει αποκλειστεί ,αφού μετά την εν ψυχρώ δολοφονία  εξαφανίστηκε χωρίς να κλέψει  τίποτα. Ο δολοφόνος μερικές μέρες πριν σκοτώσει τον οδηγό, είχε επιχειρήσει να εκτελέσει ένα ακόμη συνάδελφο του.

Το Σάββατο της 11 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ μόλις 9 τετράγωνα από το σημείο που έγινε η εκτέλεση στην Κηφισιά, ένας 32χρονος οδηγός που έκανε μεροκάματα στο ταξί του πατέρα του τα Σαββατοκύριακα, παρέλαβε έναν πελάτη και μόλις 9 τετράγωνα και περίπου 1 χλμ., πριν το σημείο της δολοφονίας, χωρίς να του πει τίποτα ο... «πελάτης», ένιωσε ένα έντονο σφύριγμα στο αυτί του και κάψιμο και έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του.

Τότε, ο δράστης άρπαξε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και τράπηκε σε φυγή... Μόλις συνήλθε το θύμα μετέβη μόνος του, οδηγώντας σε Νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν στην ακτινογραφία, πως ο νεαρός έφερε τρεις καρφωμένες βολίδες στο κρανίο και συγκεκριμένα στο ινιακό οστό!

Αμέσως εισήλθε στο χειρουργείο και οι γιατροί του αφαίρεσαν και τις τρεις σφαίρες μικρού διαμετρήματος, εκ των οποίων καμία δεν είχε εισέλθει στον εγκέφαλο και όλες είχαν σταματήσει στο οστό! Η τύχη αυτού του ανθρώπου μέσα στην ατυχία είναι πραγματικά απερίγραπτη..

Μόνο μία φορά, και αυτή... συμπτωματικά, η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε δολοφονία οδηγού ταξί τα τελευταία 44 χρόνια. Οι διωκτικές αρχές λόγω της φύσης αυτών των εγκλημάτων, της άγνωστης προέλευσης των δραστών και της έλλειψης σχετικών πληροφοριών, αδυνατούν να ανακαλύψουν τους δολοφόνους .

Μοναχικοί ταξιδιώτες, αφύλακτοι, σε μειονεκτική οπτική θέση από τον πελάτη, χωρίς προστατευτικό αλεξίσφαιρο τζάμι, έρμαια της προσταγής του καθενός για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν, ήταν και θα είναι τα αθώα θύματα της ασφάλτου…

Η πρώτη δολοφονία οδηγού ταξί έγινε το φθινόπωρο του 1952, επανρχόμαστε.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 11 Οκτωβρίου 1952, ο 17χρονος μαθητής Επαμεινώνδας Κώνστας με τον φίλο του, Ηλία Παραγυιό, πήραν το λεωφορείο της Κηφισιάς και κατέβηκαν στον Φάρο Ψυχικού. 

Ετοιμάζονταν να διασχίσουν τον δρόμο, όταν ο Παραγυιός αποφάσισε να μην συμμετέχει στην αποστολή που είχαν σχεδιάσει. Έτσι μόνος του ο Κώνστας, οπλισμένος με δύο περίστροφα, περπάτησε μέχρι την οδό Μαραθωνοδρόμου, όπου ήταν σταθμευμένα έξι πολυτελή ταξί της επιχείρησης των αδελφών Μαρτίνο. Ο νεαρός επέλεξε το τρίτο στη σειρά, την “καλύτερη κούρσα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επιβιβάστηκε στο ταξί και είπε στον οδηγό  Γ. Στάικο να ξεκινήσει για Κηφισιά.... 

Έφτασαν ψηλά στην οδό Ξενίας, μακριά από αδιάκριτα μάτια και φωτισμένες οικίες. Ο Κώνστας έβγαλε ένα από τα περίστροφα και πυροβόλησε τον οδηγό από πίσω. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε και τρύπησε το παρμπρίζ. Οι επόμενες δύο καρφώθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ο 17χρονος έδρασε αστραπιαία, έσπρωξε το άψυχο σώμα στο διπλανό κάθισμα και πήδηξε στη θέση του οδηγού. Οδήγησε το αμάξι μέχρι το γκρεμό του ρεύματος Κοκκιναρά και πέταξε το πτώμα. Έπειτα έβγαλε το πουλόβερ του και το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει τα αίματα που είχαν λερώσει τα τζάμια. Από την Κηφισιά έφτασε στον Πειραιά, οδηγώντας το κλεμμένο αυτοκίνητο. Όταν πλησίαζε το λιμάνι συνειδητοποίησε ότι είχε χαθεί και κατευθύνθηκε προς Ιερά Οδό. Συνέχισε μέχρι που βγήκε εκτός Αθηνών. Στο 60ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Κορίνθου σταμάτησε να βάλει βενζίνη. Μετά από ώρα έφτασε μέχρι τα Βραχνέικα Πατρών, όπου ήταν το σπίτι θείων του. Δεν σταμάτησε, αλλά πήρε το δρόμο της επιστροφής προς Αθήνα.... 

Στο Κιάτο, κατέβηκε στην παραλία και με ένα σφουγγάρι καθάρισε τα αίματα και τα δαχτυλικά αποτυπώματα από το αμάξι. Όλα, εκτός από τα αποτυπώματα των δύο αντίχειρων στη κλειδαριά του πορτ μπαγκάζ.... 

Το πτώμα του σοφέρ Στάικου εντοπίστηκε το πρωί της 12ης Οκτωβρίου από τον κηπουρό Γεώργιο Σούλπη. Η αστυνομία ξεκίνησε αμέσως έρευνες. Από τις περιγραφές των υπόλοιπων σοφέρ, ο διοικητής ασφάλειας της Κηφισιάς Σακελλαριάδης, κατέληξε ότι ο νεαρός μπορεί να ήταν ο 17χρονος Επαμεινώνδας Κώνστας, που είχε συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν για κλοπή αυτοκινήτων. Πληροφορίες που έδωσαν φίλοι του δράστη, αλλά και ο βενζινοπώλης Κ. Μαύρος που τον εξυπηρέτησε στο 60ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Κορίνθου, βοήθησαν την αστυνομία να εντοπίσει το αυτοκίνητο στους Αγίους Θεόδωρους. Ύστερα από εξονυχιστική έρευνα, κατάφεραν να βρουν τα δύο δαχτυλικά αποτυπώματα στην κλειδαριά του πορτ-παγκάζ, τα οποία τους έδωσαν την ταυτότητα του δράστη.... 

Η πιο πολυσυζητημένη δολοφονία οδηγού ταξί στην Ελλάδα που είχε κυριαρχήσει στα ΜΜΕ επί εβδομάδες ήταν αυτή που σημειώθηκε στις 22 Αυγούστου 1973 με θύμα τον 36χρονο οδηγό ταξί Ιωάννη Νικολιδάκη. Δύο άγνωστοι συνέτριψαν με πέτρα το κεφάλι του οδηγού ταξί στην οδό Αργοναυτών στην Αργυρούπολη. Οι δράστες είχαν περιγραφεί σαν «αθλητικοί τύποι», εκ των οποίων ο ένας ήταν ξανθός και ο άλλος έγχρωμος. Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αφού βασικοί ύποπτοι θεωρήθηκαν αμερικανοί ναύτες από το αεροπλανοφόρο «Independence» που βρισκόταν τότε στον Σαρωνικό. Ομως παρ' ότι η τότε Ασφάλεια Πρωτευούσης Προαστίων είχε ανακρίνει περισσότερα από 400 άτομα, και η υπόθεση κυριαρχούσε στην επικαιρότητα, δεν είχε κατορθώσει να διαλευκάνει το έγκλημα. Χωρίς εξιχνίαση παρέμεινε και η δολοφονία του 43χρονου οδηγού ταξί Αναστασίου Ευδαίμονος. Η σορός του άτυχου οδηγού βρέθηκε πεταμένη στις 19 Δεκεμβρίου 1990 σε ρέμα στο Καπανδρίτι. Το θύμα, που ήταν πατέρας τριών παιδιών, στραγγαλίστηκε με σκοινί ενώ φαίνεται να χτυπήθηκε και μερικές φορές με ξύλο στο κεφάλι. Οι δράστες μετά την άγρια δολοφονία άρπαξαν το ταξί και εξαφανίστηκαν. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προχωρήσει τότε στην εκτίμηση ότι οι δράστες ήταν πιθανόν δραπέτες. Χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια...

Παντοτινός γρίφος παρέμεινε για την Αστυνομία η δολοφονία του 50χρονου οδηγού ταξί Αλέξανδρου Αγγουρά που είχε δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 1988, με πολλαπλά χτυπήματα από μαχαίρι στο κτήμα Βορρέ στα Μελίσσια. Τα περισσότερα από τα πλήγματα με το φονικό όργανο ήταν στον λαιμό και στην κοιλιά, ενώ το δεξί του χέρι ήταν δεμένο με σκοινί στη θέση του συνοδηγού. Και τότε κίνητρο της ληστείας δεν είχε θεωρηθεί η ληστεία, αφού στην τσέπη του θύματος είχαν βρεθεί περίπου 10.000 δρχ. (30 ευρώ περίπου) από τις εισπράξεις της ημέρας που δεν είχαν πειράξει οι κακοποιοί. Ωστόσο οι δράστες είχαν κλέψει την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης και άλλα έγγραφα του θύματος. Το πτώμα του άτυχου 50χρονου είχαν ανακαλύψει υπάλληλοι του Δήμου Αμαρουσίου. Τότε από την Αστυνομία είχε εξεταστεί το σενάριο δράστες και θύμα να ήταν γνωστοί, όμως δεν υπήρξε καμία άλλη συνέχεια.

Την ίδια τύχη είχαν και άλλες δολοφονίες οδηγών ταξί.

 Η μόνη περίπτωση που εξιχνιάστηκε, όμως στο πλαίσιο διαλεύκανσης σωρείας εγκλημάτων από τον ίδιο δράστη, είναι αυτή στις 9 Ιανουαρίου 1994 του 35χρονου οδηγού Θόδωρου Ανδρεάδη που αρχικά είχε αποδοθεί σε δράση «μπράβων» της νύχτας. Όμως τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα από τα πέντε θύματα - την περίοδο 1987-1996 - του 35χρονου serial killer Θόδωρου Βακρινού. Ο Ανδρεάδης ήταν οδηγός ταξί και λίγους μήνες νωρίτερα είχε φιλονικήσει με τον Βακρινό για μια προτεραιότητα στην πιάτσα των ταξί στην Ελευσίνα. Για να τον εκδικηθεί ο Βακρινός προσποιήθηκε τον πελάτη, μπήκε στο ταξί του υποψήφιου θύματος, ο οποίος δεν τον αναγνώρισε, ζητώντας του να τον μεταφέρει στην Κόρινθο. Στο 1ο χιλιόμετρο Ισθμού - Λουτρακίου σκότωσε με πιστόλι των 45 mm τον Ανδρεάδη, αφού πρώτα τον υποχρέωσε να σταματήσει.

Στη Θεσσαλονίκη

Την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2009 ο οδηγός ταξί Γιώργος Χλιάπας, 32 ετών, σηκώθηκε από το οικογενειακό τραπέζι, αντάλλαξε τις τελευταίες ευχές με τη σύζυγο και τον πατέρα του και βγήκε για δουλειά στη γιορτινή Θεσσαλονίκη. Στις 3.50 τα ξημερώματα ένας συνάδελφός του απόρησε όταν είδε το ταξί του πρώτου, μάρκας Peugeot, σταματημένο με αναμμένα φώτα και αλάρμ στο σκοτεινό στενό που χωρίζει το συγκρότημα του ΙΚΕΑ από το Διαβαλκανικό στην Πυλαία, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο Χλιάπας είχε δολοφονηθεί περίπου μισή ώρα νωρίτερα. Είχε στραγγαλιστεί με κασκόλ που δέθηκε σφιχτά στο προσκέφαλο του καθίσματος του οδηγού και στη συνέχεια δέχθηκε έξι μαχαιριές στον λαιμό και το πρόσωπο. 

Ακριβώς έναν μήνα πριν από τη δολοφονία του Γιώργου Χλιάπα, επίθεση-καρμπόν είχε δεχθεί και ένας 52χρονος οδηγός ταξί στην Τούμπα, ο οποίος ωστόσο πρόλαβε να αντιδράσει. Είχε παραλάβει έναν πελάτη «σχετικά νεαρής ηλικίας», ο οποίος κάθισε στη θέση πίσω από τον συνοδηγό και δεν μιλούσε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, παρά μόνο «στο τέλος έλεγε σε ποιους δρόμους να στρίψω», όπως κατέθεσε ο οδηγός μετά από πολυήμερη νοσηλεία. Ο δράστης τον χτύπησε με μαχαίρι στα πλευρά και τον θώρακα, όμως εκείνος πρόλαβε να βγει από το ταξί και να ζητήσει βοήθεια, καθώς είχε σταματήσει σε κατοικημένη περιοχή. Ο ίδιος διέψευσε ότι διαπληκτίστηκε με τον δράστη για το κόμιστρο.             

Στην Πάρο

Νεκρός από δυο σφαίρες στο κεφάλι έπεσε ο γαμπρός της Βίκυς Μοσχολιού στην Νάουσα της Πάρου. O άτυχος

οδηγός ταξί, που ήταν παντρεμένος με την κόρη της Β. Μοσχολιού, επιχείρησε να σταματήσει τρεις ληστές, που εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληστές εισέβαλαν στην τράπεζα με τα πρόσωπα καλυμμένα και ζήτησαν χρήματα υπό την απειλή όπλων, ενώ ένας τέταρτος ληστής σε ρόλο "τσιλιαδόρου" τους περίμενε για να διαφύγουν. 

Όταν άκουσε τους υπαλλήλους της τράπεζας να φωνάζουν «ληστεία» έτρεξε προς την τράπεζα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και οι αδίστακτοι δράστες τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ.