Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δωρεάν δικαιώματα ρύπων
Ουραγός η Ελλάδα
Παρασκευή, 06/10/2017

Την ώρα που η Πολωνία διεκδικεί και παίρνει δυναμικά περισσότερα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων, η Ελλάδα εμφανίζεται ασθμαίνουσα να προσπαθεί να εξασφαλίσει ανάλογη μεταχείριση στον τριμερή διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου. 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, αφού η μεταρρύθμιση του συστήματος  εμπορίας ρύπων που προωθεί η ΕΕ για την περίοδο 2020-2030 απειλεί με αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής τις χώρες εκείνες όπου ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με καύσιμο τον άνθρακα και τον λιγνίτη, όπως η Ελλάδα, εξ αιτίας της αναμενόμενης ανόδου της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. 

Στις σημαντικές μάχες που δίνουν στα φόρα της Ευρώπης για τα θέματα αυτά άλλες χώρες με ανάλογο πρόβλημα,  η Αθήνα τηρεί συνήθως στάση οπισθοφυλακής, συστοιχιζόμενη προς το τέλος των διαβουλεύσεων, πίσω από τις χώρες με ανάλογο πρόβλημα που πρωτοστατούν στις διεκδικήσεις. Μπορεί να κερδίζει κάτι, κατά κανόνα όμως λιγότερο, από αυτό που θα μπορούσε να είχε πετύχει εξ αρχής. 

Για όσο ακόμα ο λιγνίτης  θα υπάρχει ως καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής, σήμερα αντιστοιχεί περίπου στο 33-34%, η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί τα περισσότερα δικαιώματα, εξαιρέσεις  ή αντιπαροχές, - ότι τίθεται στο τραπέζι κάθε φορά- προκειμένου να εξασφαλίσει μία όσο  το δυνατόν λιγότερο κοστοβόρα μετάβαση στη νέα εποχή της πολύ χαμηλής ή μηδενικής εκπομπής άνθρακα που ευαγγελίζεται η ΕΕ. 

Δεν αρκεί μόνον  το δικαίωμα πρόσβασης στους πόρους του Ταμείου Εκσυγχρονισμού αλλά χρειάζεται και όσο το δυνατόν περισσότερα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων, προκειμένου να μειώσει την επιβάρυνση στο κόστος ηλεκτρισμού. 

Ας ελπίσουμε λοιπόν να μην αργά και  η χώρα αυτή τη φορά να πετύχει τους στόχους της.  

CYPGASTECH 2018-300x250.jpg