Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλες αλλαγές σε ηλεκτρική ενέργεια - Φυσικό Αέριο
Χρονιά καταλύτης το 2018
Δευτέρα, 08/01/2018

Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος.  Κάπως έτσι μοιάζουν τα όσα δρομολογούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ό, τι δεν κάναμε τα τελευταία δέκα,  ίσως  και περισσότερα χρόνια, καλούμαστε να τα πραγματοποιήσουμε τώρα. 

Το 2018 ξεκινά με ένα εν εξελίξει μάρκετ τεστ για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αν ως μονάδα θεωρήσουμε και την άδεια για την κατασκευή της “Μελίτης ΙΙ”. Η αποεπένδυση της ΔΕΗ, εφόσον υλοποιηθεί, θα αλλάξει άρδην την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού, φέρνοντας για πρώτη φορά,  τουλάχιστον έναν ισχυρό ανταγωνιστικό παίκτη απέναντι από τον δεσπόζοντα όμιλο. 

Στη λιανική αγορά, αν και τα μερίδια είναι ακόμα περιορισμένα, ξεκίνησε μια άλλη μάχη: Προμηθευτές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πουλάνε πια συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και αερίου, μπαίνοντας ο ένας στα χωράφια του άλλου και ο ανταγωνισμός αναμένεται πολύ έντονος και ενδεχομένως ικανός να οδηγήσει σε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές και μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα “τρέχει” η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με τους υποψηφίους να καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 16 Φεβρουαρίου. Αν όλα προχωρήσουν με βάση το πρόγραμμα, τότε αμέσως  μετά από τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ξεκινήσουν  οι διαδικασίες για δύο άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που χρονίζουν, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ και παράλληλα θα πρέπει να λυθεί και ο γόρδιος δεσμός της ΔΕΠΑ με τα αστικά δίκτυα πόλης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. 

Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο και καθόλου σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί εντός των προθεσμιών. Όμως αυτή τη φορά, δεν είναι μόνον οι δανειστές πιο αποφασισμένοι, είναι και η κυβέρνηση πιο δεκτική και οι συνθήκες πιο ώριμες…

Δεν αποκλείεται λοιπόν το 2018 να είναι η χρονιά καταλύτης στον τομέα της ενέργειας. 

CYPGASTECH 2018-300x250.jpg