Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάντα επίκαιρη πρόταση
Δώστε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους
Τετάρτη, 17/01/2018

Η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Επανέρχεται όμως και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Για τις τράπεζες, τους δανειολήπτες, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αποφυγή δραμάτων που μοιραία θα γίνουμε κοινωνοί στα δελτία ειδήσεων των 8.00 κάθε βράδυ.  

Ανεξαρτήτως, ωστόσο, από τo ποιους απερρίφθη, η πρόταση παρέμεινε ζωντανή και ενισχύθηκε από τις πρώτες κιόλας μεταβιβάσεις δανειακών χαρτοφυλακίων στα ξένα funds, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος. Ζωντάνεψε δε, ακόμη περισσότερο με την υιοθέτηση ενός μέτρου πολύ κοντά στην ίση μεταχείριση δανειοληπτών και funds από την Κεντροαριστερά πριν την εκλογή του νέου της αρχηγού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για το πρόβλημα:

* Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά τα 106 δισ. ευρώ.

* 465 χιλ. νοικοκυριά βρίσκονται με επισφαλή στεγαστικά δάνεια, δηλαδή το 41% του συνόλου των χορηγήσεων.

* Το 68,3% των επισφαλών δανείων αφορά τις μικρές επιχειρήσεις (περίπου 330.000), το 58% τις μικρομεσαίες (73.000), ενώ αντίθετα στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό περιορίζεται στο 26,7% (7.000).

* Στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,4% είναι «κόκκινα», ενώ στα καταναλωτικά το 54%.