Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Το καταλάβαμε ή να μας το ξαναπεί ο Βίζερ;
Παρασκευή, 16/02/2018

Την περασμένη Δευτέρα ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ προέβη σε μια δήλωση που έγινε δεκτή με τον χαρακτηρισμό "βόμβα". Τι είπε; Πολύ απλά ότι "το πρώτο εξάμηνο του Βαρουφάκη στοίχισε στην Ελλάδα όχι 100 δισ. ευρώ, αλλά τα διπλάσια"! Έγινε χαμός στα sites, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook και Twitter) πήραν "φωτιά", φράσεις όπως "το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ" ή "δεν ξέρει τι λέει ο Βίζερ") έδιναν και έπαιρναν. Αν δεν ξέρει ο επικεφαλής του EuroWorking Group, τότε ίσως να ξέρουν περισσότερα τα "τρολάκια" της συγκυβέρνησης. Ήμαρτον και έλεος μαζί!

Ο γράφων, στις 26 Ιανουαρίου 2018, με αφορμή τα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη σημερινή συγκυβέρνηση είχε παρουσιάσει για πολλοστή φορά το κόστος που προκάλεσε η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε άρθρο υπό τον τίτλο: "Μνημόσυνο στον Τσιπροκαμμενισμό, επικήδειος στον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμό". Προηγουμένως, πρέπει να είχε γίνει η αναφορά και ανάλυση του ποσού των 210 δισ. ευρώ από τον γράφοντα άλλες... 2015 φορές κατά τα τελευταία 2 χρόνια!

Για το... φρεσκάρισμα της μνήμης, παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα όπως αναφερόταν στο άρθρο: <<Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέγραψαν μνημόνιο για 86 δισ. ευρώ, είχαν ήδη φύγει καταθέσεις περίπου 36 δισ. ευρώ από τις κατά συρροή βλακείες τους που έκαναν τον κόσμο να φοβηθεί για τις οικονομίες του. Νόμιζαν μάλιστα ότι το ίδιο θα γινόταν και με τους εταίρους-δανειστές. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2015 με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω της... περήφανης διαπραγμάτευσης, ήρθε ακόμη μια ζημιά της τάξης των 37 δισ. ευρώ καθώς μηδενίστηκε η αξία τους. Σαν να έπεσε δηλαδή μια βόμβα μέσα σε ένα δωμάτιο όπου ήταν 37 δισ. ευρώ! Ακολούθησε η συμφωνία για μέτρα 14,5 δισ. ευρώ (ευτυχώς που γλιτώσαμε το e-mail Χαρδούβελη με μέτρα 2,0-2,5 δισ. ευρώ!). Ένα άλλο τρελό και άκρως... συριζανελικό είναι ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2015-2016 όταν όλοι οι άλλοι μπήκαν σε ανάπτυξη, εμείς γυρίσαμε σε ύφεση!

Η λέξη εγκληματίες ίσως είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει τι έκαναν αυτοί οι απίστευτοι τύποι. Η επιστροφή στην ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να στερηθούμε διαφυγόντα εισοδήματα (ΑΕΠ) περίπου 15 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017. Και μέσα σε όλα αυτά χάσαμε και τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετώντας 10 δισ. ευρώ στη... θάλασσα. Αν προσθέσουμε και τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επιστρέψαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε το άμεσο και έμμεσο κόστος από τη... γνωριμία με τους "αντιμνημονιακούς" ή τυχοδιώκτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεπερνάει τα 210 δισ. ευρώ!!! Για όσους αμφισβητούν τα στοιχεία, ας ανατρέξουν στις πηγές που είναι ο ESM, το ΔΝΤ, η Τράπεζα Ελλάδος και φυσικά το... τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που μας φόρτωσαν!>>

Με μεγάλη λύπη διαπιστώνει κανείς ότι κάποιοι μάλλον δεν ήθελαν, δεν θυμήθηκαν ή δεν ήξεραν να κάνουν... πρόσθεση. Και όχι μόνο αυτά. Διάφοροι ανόητοι, αστοιχείωτοι, οικονομικά αγράμματοι και ιδεολογικά κομπλεξικοί κουνούσαν και το δάκτυλο. Τους παρέθετες τους αριθμούς, τους παρέπεμπες να διαβάσουν στις σχετικές πηγές (Μνημόνιο, ΥΠΟΙΚ, Τράπεζα Ελλάδος κλπ.), αλλά... αμ δε! Αμ δεν ξέρεις, αμ δεν μαθαίνεις, αμ δεν ρωτάς, αμ και επιμένεις στη βλακεία σου!

Μέσα σε 6 μήνες, η τραγική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκάλεσε ζημιά 210 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 65% του δημοσίου χρέους! Δεν μιλάμε απλά για έγκλημα, αλλά για κάτι παραπάνω... Έστω και αν υπάρχει ασυμβατότητα στα δύο μεγέθη, απλά τα παραθέτουμε για να αντιληφθεί και ο πλέον... αδαής μέσα από αυτήν τη συσχέτιση, τι πραγματικά έγινε μέσα σε λίγους μήνες. Είναι σαν να έχεις φτιάξει ένα μαγαζί και μια παρέα... τρελών να έρθει και να σου το ανατινάξει! Άρα, εκτός από το κόστος αποκατάστασης των ζημιών πρέπει καθημερινά να κάνεις και έναν λογαριασμό για την απώλεια διαφυγόντων εσόδων. Και όταν ανοίξεις, μπορεί να διαπιστώσεις ότι η πελατεία σου μειώθηκε στο μισό, οπότε έχεις και από κει ένα επιπλέον κόστος.

Εκτός των παραπάνω, ας λάβουμε υπόψιν ότι με μόλις 5,5 δισ. ευρώ οι ξένοι επενδυτές απέκτησαν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή περιουσία 345 δισ. ευρώ, μέσα στην οποία, φυσικά περιλαμβάνονται και τα "κόκκινα δάνεια" ύψους 105 δισ. ευρώ. Επιπλέον, από το 2015 ισχύουν τα capital controls, ενεχυριάστηκε η δημόσια περιουσία έως το... 2114 και η χώρα λόγω των... ανοησιών τέθηκε σε καθεστώς επιτροπείας έως το 2060!

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ είπε το αυτονόητο. Αυτό που κανείς δεν είχε σκεφτεί(;) ή καταλάβει. Τουλάχιστον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα έπρεπε να έχουν κάνει σημαία τα "σπασμένα" που μας "φόρτωσαν" οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επιμέρους, αν λάβουμε υπόψιν ότι έφυγαν καταθέσεις 36 δισ. ευρώ, χάθηκε τραπεζική κεφαλαιοποίηση 37 δισ. ευρώ και επιβλήθηκαν στους πολίτες αχρείαστα μέτρα 14,5 δισ. ευρώ, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαια ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα άντεχε και δεν θα χρειάζονταν σήμερα πλειστηριασμοί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Ούτε το ιδιωτικό χρέος θα είχε σημειώσει την έκρηξη που έχει σημειώσει κατά την τελευταία τριετία σε επίπεδο αδυναμίας πληρωμών τραπεζών, Εφορίας, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΗ κλπ.

Αν οι τράπεζες δεν είχαν υποστεί τη ζημία των 73 δισ. ευρώ και οι πολίτες δεν πλήρωναν... τσάμπα και βερεσέ τον λογαριασμό των μέτρων, σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για διευκολύνσεις, πολλές περισσότερες ρυθμίσεις με μεγάλες περιόδους χάριτος κ.ο.κ. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι το έγκλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το Νοέμβριο του 2015, έχει ήδη στοιχειοθετήσει τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και δεν μπορεί να παραγραφεί πριν τις... μεθεπόμενες εκλογές! Απλά θα αναζητηθεί κάποια στιγμή και ο ενδεχόμενος δόλος. Δηλαδή, αν και ποιοι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 πλούτισαν παίζοντας την Ελλάδα στα... ζάρια μέσω short θέσεων σε ομόλογα και μετοχές διαθέτοντας εσωτερική πληροφόρηση...

Αν τα κόμματα εξεπλάγησαν με τη δήλωση Βίζερ, τότε μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά. Γιατί το ποσό των 200 δισ. ευρώ και πλέον που ακούστηκε από το στόμα του, δεν το έχει πει κανείς έως σήμερα. Φανταζόμαστε όμως ότι όσοι διαβάζετε τα άρθρα του γράφοντα μάλλον θα έχετε... κουραστεί να το βλέπετε από το τέλος του 2016!!! Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όσα πλήρωσε από το 2015 έως σήμερα και όσα θα πληρώνει και θα πληρώσει από δω και μπρος είναι το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και θα πληρώνει τουλάχιστον έως το 2060! Από το 2015 λοιπόν και για 45 χρόνια θα πληρώνουμε την πρώτη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη και βέβαια θα μας φταίει ο... επόμενος πρωθυπουργός, θα μας φταίνε οι ξένοι, το Βερολίνο, ο... άξονας της γης και το... διάστημα. Εκεί που διαφημίζει ότι θέλει να πάει την Ελλάδα η κυβέρνηση...

Σ΄ αυτή τη... ρημάδα τη χώρα υπάρχουν πολλοί που κατάλαβαν ότι πιάστηκαν... κορόιδα, ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός κορόιδων και "εξαπατημένων" που δηλώνουν... περήφανοι για τις επιλογές τους. Είναι τόσο... περήφανοι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους θα πληρώνουν... περήφανα την "περήφανη διαπραγμάτευση" των μεγαλύτερων και πιο αναξιόπιστων πολιτικών προσώπων που πέρασαν από τη χώρα. Και αν πίστεψαν στα ψέματα της παρέας που κυβερνά όταν ήταν αντιπολίτευση, πρέπει απλά να θυμηθούν μια πρόσφατη φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στο Πανεπιστήμιο London School of Economics του Λονδίνου: "δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το μνημόνιο γιατί θα είχαμε χρεοκοπήσει". Με τις υγείες σας, περαστικά και χαιρετίσματα...