Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΔΕΗ
Εφιαλτικό το σκηνικό
Τετάρτη, 04/04/2018

Περί  αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχουμε ακούσει πολλά,  αλλά λύσεις δεν έχουμε δει ακόμα. Εν τω μεταξύ τα νούμερα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό. Το σύνολο των απαιτήσεων της ΔΕΗ από τρίτους έφθανε στο τέλος  του 2016 στα 4,330 δις. ευρώ , ενώ η αξία των ρευματοκλοπών προσέγγιζε το 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα  τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Και μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να δηλώνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σταθεροποιήθηκαν με κάποιες ενδείξεις κάμψης το 2017 και να προσέλαβε τη γνωστή κοινοπραξία της Qualco για να τη συνδράμει στην είσπραξή τους, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει αποτελέσματα.

Το σχέδιο της Qualco θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να εφαρμοστεί, όσο για την αποτελεσματικότητά του…αυτό θα το  δείξει ο χρόνος.

Μπορεί η οικονομική κρίση και άλλες αστοχίες να ευθύνονται για τη διόγκωση των κόκκινων λογαριασμών αλλά και το κλίμα ανοχής προς τους οφειλέτες που καλλιεργήθηκε χρόνια τώρα έχει και αυτό το δικό του μερίδιο ευθύνης. Η ΔΕΗ άφησε τους κόκκινους λογαριασμούς να γιγαντωθούν, να φθάσουν, σε αρκετές περιπτώσεις,  σε τόσο υψηλά ποσά,  ειδικά για τα νοικοκυριά, που είναι μάλλον μάταιο να πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν ποτέ στο σύνολό τους, Αν είχε δράσει νωρίτερα,  ίσως το πρόβλημα να μην ήταν τόσο μεγάλο.

Αλλά και σήμερα, θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις για να το αντιμετωπίσει.. Και καλό είναι να μην καθυστερεί…αν όντως θέλει να λύσει το πρόβλημα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την αγορά ηλεκτρισμού.