Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερντογάν
Οι ανήλικοι πολεμιστές
Δευτέρα, 14/05/2018

Η Ελβετία είναι γνωστή για τα ρολόγια, τις τράπεζες και την ουδετερότητά της. Συνεπώς είναι λογικό να γίνεται μέγα θέμα στον τύπο της χώρας η είδηση ότι εξάχρονα παιδιά καλούνται να παίξουν τους αιματοβαμμένους πολεμιστές, σε ένα θεατρικό έργο που εντάσσεται στα πλαίσια της... πατριδογνωσίας. Γιατί αυτή η πατριδογνωσία δεν αφορά την χώρα που ζουν, αλλά την χώρα προέλευσης αυτών των μικρών παιδιών, που δεν είναι άλλη από την Τουρκία. Οι σκηνές πολεμικών αναπαραστάσεων που ανέβηκαν σε ελβετικά σχολεία αφορούσαν την μάχη της Καλλίπολης το 1915, όταν οι Οθωμανοί συνέτριψαν τις δυνάμεις της γαλλοβρετανικής συμμαχίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναγάγει αυτή τη νίκη σε κορυφαίο εργαλείο της «πατριωτικής» του προπαγάνδας στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια γενιά επίδοξων πολεμιστών.

Την ώρα λοιπόν, που οι Τούρκοι μαθητές μπορούν εθελοντικά να απέχουν από τα άλλα μαθήματα για να κάνουν ...πατριδογνωσία, πρεσβείες, προξενεία και ημικρατικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας τους διδάσκουν για τις στρατιωτικές αρετές του έθνους σε ύφος, που για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θεωρείται μάλλον μιλιταριστικό.

Για τους «ουδέτερους» Ελβετούς η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στο αν αυτές οι ώρες που υποτίθεται ότι βοηθούν στην ενσωμάτωση των μαθητών ξένης καταγωγής, τελικά καταλήγουν να υπηρετούν τον ακριβώς αντίθετο στόχο. Γίνονται δηλαδή προπαγναδιστικά εργαλεία στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος έχει στο παρελθόν ανοικτά προειδοποιήσει Ευρωπαίους ομολόγους του για το πόσο αποτελεσματικό όπλο μπορεί να αποδειχτούν οι πιστοί οπαδοί του, που ζουν εκτός συνόρων.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε σχολεία της Γερμανίας και της Αυστρίας όπου διδάσκονται η τουρκική γλώσσα και ιστορία. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα ζητούν να αφαιρεθεί η δικαιοδοσία από την τουρκική κυβέρνηση και να περάσει στα κράτη που «φιλοξενούν» τους Τούρκους. Αλλά ο φόβος για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο «σουλτάνος» εμποδίζει τέτοιες «γενναίες» αποφάσεις.

Το πρόβλημα είναι διπλό. Από τη μια το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει μελλοντικές γενιές «γενίτσαρων», εμποτισμένων από μια ιδεολογία παντουρκισμού. Από την άλλη τέτοιες αποκαλύψεις ενισχύουν τις φοβίες των κατοίκων χωρών, όπως η Ελβετία ή η Αυστρία και δίνουν τροφή για προπαγάνδα σε όσους μιλούν για πόλεμο των πολιτισμών και απειλή εξισλαμισμού της Ευρώπης. Δηλαδή κυρίως στην Ακρα Δεξιά. Με άλλα λόγια ο ...σκηνοθέτης Ερντογάν με τις μακάβριες θεατρικές του αναζητήσεις καταφέρνει ένα διπλό χτύπημα στην Ευρώπη και στη συνοχή της. Η οποία για μια ακόμα φορά δείχνει αδύναμη να του απαντήσει.

Από το ΕΘΝΟΣ