Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περί δ’ αξιολόγησης
Μήπως δεν κοιτάζει το πολιτικό κόστος ο κ. Αλ. Τσίπρας;
Παρασκευή, 18/05/2018

Όσο και να θέλεις, δεν γίνεται να αποφύγεις τον πειρασμό. Ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, τότε που ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου βρισκόταν στο απόγειό της, οι σημερινοί κυβερνώντες βρίσκονταν απέναντι. Για τα πάντα. Μία ματιά στον σημερινό Τύπο και ειδικά στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων, προκύπτει ότι η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα και του συνοδοιπόρου του κ. Π. Καμμένου, τα «κάνουν όλα και συμφέρουν». Από πού να ξεκινήσω;

Εξωδικαστικός μηχανισμός. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα συναινούν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. Όσοι δεν το πράξουν, η αίτησή τους θα απορρίπτεται από το Δικαστήριο. Το ίδιο ισχύει και για όσους επιχειρηματίες προτίθενται να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στον εξωδικαστικό. Συντάξεις; Η περικοπή έως 18% από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά θα ισχύσει στο ακέραιο, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο να δηλώνει (σ.σ.για την ακρίβεια πηγές κοντά στον υπουργό) ότι, «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν»! Σωστά, σωστότατα. Το κράτος έχει συνέχεια, απομακρύνοντας τα σενάρια περί εκβιασμού των θεσμών, κάτι που αναπότρεπτα θα οδηγούσε σε καταστάσεις τύπου θέρους 2015. Και μάλιστα τρεις μήνες πριν βγούμε από το μνημόνιο, δηλαδή όλεθρος…

Το 2020 κανονικότατα θα ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου. «Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», είπαμε, μην ξεχνιόμαστε. Και πάμε σε ένα θέμα που είχε να κάνει με την αντιπολιτευτική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ προ τετραετίας, τον χώρο της υγείας και τις πρόνοιες του κράτους. Έχουμε και λέμε: Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να δοθούν κίνητρα για την παρασκευή γενοσήμων φαρμάκων, τη στιγμή που όλοι θυμόμαστε το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του χαλούσαν τον κόσμο από τα τηλεοπτικά παράθυρα περί του αντιθέτου. Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως πατριωτικό κόμμα, το οποίο δεν κοιτάζει το πολιτικό κόστος. Αν ισχύει τούτο, μπράβο του. Διότι, είναι να αναρωτιέται κανείς το πώς θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές με «κουτσοφαγωμένες» συντάξεις και αφορολόγητο, την φαρμακευτική αγορά να βρίθει από τα «δαιμονοποιημένα» γενόσημα, τους λογαριασμούς των επαγγελματιών να έχουν γίνει φύλλο και φτερό και οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών να αποτελούν τον βασικό αιμοδότη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πραγματικά, θέλει τόλμη η απόφαση του πρωθυπουργού. Ο οποίος προφανώς θα ποντάρει, στον μη σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα και στην επανάληψή τους λίγο αργότερα. Εκτός, κι αν αποτολμήσει εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, προφανώς υπό τον κ. Κ. Μητσοτάκη, να μην μπορεί να αποτρέψει τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης, με τον κ. Τσίπρα απέναντι πια,  να πυροβολεί.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα περίοδος διανοίγεται μπροστά μας για να μην πλήττουμε, αλλά και για να μην βγάζουμε το χέρι από το… πορτοφόλι.