Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεροδούλι-μεροφάϊ δεν πηγαίνει…
Κυριακή, 03/06/2018

Η αγορά το παλεύει, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Μπορεί να κάνει και αλλιώς; Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι επετεύχθη και «οικονομικό θαύμα», καθόσον στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ μόνο …Νόμπελ δεν δόθηκε στον πρωθυπουργό για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του. Το βέβαιο είναι πως κατά δήλωση και στελεχών του, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται, πλέον, υπέρ των βιομηχάνων. Ασχολίαστο, καθόσον θα απαιτούσε σουρεαλιστική προσέγγιση το θέμα. Στην πραγματική οικονομία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι προβληματική και το 2019 θα είναι ακόμη χειρότερο σε ότι αφορά τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, εκτός αν, μετά το «διαζύγιό» μας από τα μνημόνια, τον προσεχή Αύγουστο, τα πρωτοβρόχια μας πλημμυρίσουν με ρινίσματα χρυσού…

Επί του παρόντος, τα στοιχεία της κίνησης στο λιανεμπόριο δεν είναι και τόσο άσχημα. Αξιοσημείωτη ετήσια άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής τον προηγούμενο Μάρτιο (+2,4%), με τη μηνιαία οριακή τους υποχώρηση (-0,2% από Φεβρουάριο σε Μάρτιο) να αποδίδεται στο πέρας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων, ενώ η θετική τους πορεία συνεχίζεται και στη διάρκεια του Α΄ Τριμήνου του 2018 (ετήσια σύγκριση). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από το ισοζύγιο αγαθών, καθώς η ετήσια και μηνιαία υποχώρηση του ελλείμματος προκύπτει τόσο από την αύξηση των εξαγωγών όσο και από την παράλληλη υποχώρηση των εισαγωγών.  Η ικανοποίηση της συγκεκριμένης παραμέτρου, σημειώνουν οι αναλυτές, «συνιστά αναγκαία συνθήκη για την αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής». Αυτό είναι, όντως, το «κλειδί»!

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η καταγεγραμμένη στασιμότητα του ποσοστού ανεργίας των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνεται από την ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων. Παρότι, από τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης (σύστημα «Εργάνη») για το μήνα Απρίλιο προκύπτει σημαντική επικράτηση των νέων προσλήψεων έναντι των αποχωρήσεων/απολύσεων, με ακόμη ικανοποιητικότερη εξέλιξη την υπερίσχυση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης έναντι των αντίστοιχων μερικής και εκ περιτροπής. Τέλος, ο τρίτος συναπτός μήνας ανόδου των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αντανακλά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests οφείλει να επιτελέσει τη βασική του λειτουργία, εκείνη της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Ας δούμε τι λένε και οι διορθώσεις των δεικτών σε δεδομένο χρόνο. Μικρή μηνιαία υποχώρηση κατέγραψε τον μήνα Μάρτιο του 2018 ο εποχικά διορθωμένος, χωρίς καύσιμα, ΔΚΕ στο Λιανικό εμπόριο (Μάρτιος/Φεβρουάριος 2018: -0,2%), ενώ σε ετήσια βάση παρατηρείται σημαντική βελτίωσή του (Μάρτιος 2018/2017: +2,4%). Η οριακή μηνιαία πτώση του δείκτη μπορεί να αποδοθεί στη λήξη των γενικών χειμερινών εκπτώσεων (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) και στην επαναφορά των τιμών των προϊόντων που υπόκειντο σε προσφορές/εκπτώσεις σε υψηλότερα/στα αρχικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά η σύγκριση με τον Μάρτιο του 2017, καταδεικνύει αξιοσημείωτη άνοδο, εξέλιξη η οποία πιθανόν οφείλεται και στο νωρίτερο εορτασμό του φετινού Πάσχα και στη συνεπαγόμενη επίσπευση των εορταστικών αγορών/δώρων.  Ο εποχικά διορθωμένος, χωρίς καύσιμα, ΔΟ στο Λιανικό Εμπόριο για το ίδιο χρονικό διάστημα, κινήθηκε, επίσης, ανοδικά σε ετήσια βάση (Μάρτιος 2018/2017: +2,8%), σε σχέση όμως με τον προηγούμενο Φεβρουάριο παρέμεινε αμετάβλητος (Μάρτιος/Φεβρουάριος 2018: 0,0%). Ως εκ τούτου, το επίπεδο των τιμών στο σύνολο των υποκατηγοριών του Λιανικού εμπορίου εμφάνισε μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Μάρτιος 2017), ενώ θετική είναι η μεταβολή τόσο της αξίας όσο και του όγκου των πωλήσεων λιανικής στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (Α΄ Τρίμηνο 2018/2017: +0,5% & +1,1% αντίστοιχα).

Όλα τα παραπάνω έχουν τη σημασία τους, αλλά, στη δεκαετή κρίση, πια, φαντάζουν πολύ «μικρά», για να αλλάξουν το τοπίο. Και το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Μεροδούλι-μεροφάϊ δεν πηγαίνει. Χωρίς μεγάλες και εισαγόμενες, μάλιστα, επενδύσεις να μην περιμένουμε θαύματα. Το λέει, άλλωστε και …ο ΣΕΒ!