Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Xρηματιστήριο ενέργειας
Μόνο στο... όνομα!
Πέμπτη, 14/06/2018

Kαι εγένετο το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μόνον κατ’ όνομα βέβαια, γιατί οι διαδικασίες μπορεί να ξεκίνησαν αλλά Χρηματιστήριο Ενέργειας με αγορά σε πλήρη λειτουργία δεν θα δούμε παρά σε ένα περίπου χρόνο, τον Απρίλιο του 2019 το νωρίτερο, με βάση τους επίσημους σχεδιασμούς.

H Ελλάδα πρέπει να είναι μάλλον η τελευταία χώρα της ΕΕ, που με τόσο μεγάλη καθυστέρηση και παρά τις πιέσεις από τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις συμφωνίες με τους δανειστές  προχωρά στην εφαρμογή του θεσμού, ο οποίος αποτελεί και τον πυρήνα για το targetmodel, το νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γειτονική Βουλγαρία, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με το σκανδιναβικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το Nord Pool και έγκαιρα, εντός ευρωπαϊκών προθεσμιών έστησε το δικό της  Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΙΒΕΧ),  αρχικά ως ανεξάρτητη θυγατρική του γνωστού Βulgaria EnergyHoldings και από τον Φεβρουάριο του 2018 ως θυγατρική του Χρηματιστηρίου Αξιών της Σόφιας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την ίδρυση του δικού μας ανάλογου Χρηματιστηρίου, μετά από διαοβυλεύσες, διαπραγματεύσεις, μελέτες και σχεδιασμούς ετών, δόθηκε την Πέμπη, 14 Ιουνίου, με τη  γενική συνέλευση του ΛΑΓΗΕ να αποφασίζει την απόσχιση κλάδου, το καταστατικό και τη σύσταση της νέας Εταρίας  Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου αναμένεται η επίσημη ίδρυση της ΕΧΕ.

Το ελληνικό σχήμα είναι πολυμετοχικό, αφού μέτοχοι της ΕΧΕ  είναι ο ΛΑΓΗΕ με 22%, ο ΑΔΜΗΕ με 20%, ο ΔΕΣΦΑ με 7%, το Χρηματιστήριο Αθηνών με 31% , το οποίο σε δεύτερη φάση θα μεταβιβάσει το 10% στο Χρηματιστήριο Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηαης και Ανάπτυξης (EBRD) με 20%.

Κατόπιν θα τρέξουν μία σειρά από διαδικασίες, πιστοποιήσεις, κώδικες κλπ προκειμένου τον Απρίλιο του 2019 να τεθεί σε κανονική λειτουργία, καθώς μέχρι τότε θα λειτουργεί για τη διαχείριση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, ως διάδοχος του ΛΑΓΗΕ για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Στον Απρίλιο του 2019 ….λοιπόν !