Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλίμα
Αρκούν οι ΑΠΕ για το μεγάλο στοίχημα;
Τετάρτη, 20/06/2018

Σε συμφωνία για ένα νέο φιλόδοξο στόχο για τους ρύπους στην ΕΕ ,  την  επίτευξη  μηδενικής  εκπομπής άνθρακα το ταχύτερο δυνατόν,  κατέληξαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, 20 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υπουργών των χωρών-μελών της ΕΕ

Παρά τα μέτρα όμως και τις διαδοχικές συμφωνίες για το Κλίμα,  οι εκπομπές ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται αντί να μειώνονται. Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικώς αρκούν οι ΑΠΕ για να κερδηθεί  το μεγάλο στοίχημα.

Το 2006 το μερίδιο των ΑΠΕ στην παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση ήταν μόλις 1% και σήμερα έχουν ξεπεράσει το 3%, ενώ αν προστεθούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κα τα πυρηνικά, τότε το μερίδιο ανεβαίνει στο 14%, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Όμως  η ζήτηση ενέργειας ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες – πολλές από τις οποίες δεν έχουν συμφωνήσει σε ισχυρές δεσμεύσεις για τους ρύπους ή το μερίδιο των ΑΠΕ στο εσωτερικό τους ενεργειακό ισοζύγιο- επίσης αυξάνει και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς.

Αλλά ακόμα και στην ΕΕ των αυστηρών κανονισμών, η κατανάλωση συμβατικών καυσίμων παραμένει υψηλή, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, με τη ζήτηση για φυσικό αέριο να αυξάνει συνεχώς.

Τελικώς  οι ΑΠΕ μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί ; Πόσα χρόνια θα χρειαστούν ακόμα για να ωριμάσει η τεχνολογία και να εξασφαλίσει ένα νέο σύστημα αξιόπιστης παροχής ενέργειας με ανταγωνιστικό  κόστος που δεν θα υποσκάπτει  την ευρωπαϊκή οικονομία  και τη ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών  ; Το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμα με σαφήνεια και χρονοδιαγράμματα. Και όσο δεν απαντάται, τόσο πιο δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι.