Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Aθήνα
Το μέλλον καυτό
Τρίτη, 26/06/2018

Εφιαλτικά σενάρια για την Αθήνα από επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Τα επόμενα χρόνια η πόλη των πέντε και περισσότερων εκατομμυρίων κατοίκων θα μεταβληθεί σε… «καμίνι» και θα ψήνεται από συνεχείς και ανυπόφορους καύσωνες, με παρατεταμένη ξηρασία!

Το μικροκλίμα της πόλης θα αλλάξει δραματικά, το τσιμέντο θα ανάψει και η ζωή θα είναι δύσκολη…

Μαζί με την Αθήνα, παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Καλαμάτα και άλλες πόλεις του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Λευκωσία, η Ρώμη και η Σόφια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας. Η Αθήνα θα είναι το μεγαλύτερο θύμα, με ξηρασίες και καύσωνες χειρότερους από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».

Χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.

Η μελέτη προβλέπει:

* αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια),

* αυξημένη ξηρασία, ιδίως στη Νότια Ευρώπη.

* αύξηση στις πλημμύρες, ιδίως στη Bορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Οι καύσωνες, όπως συνηθίσαμε τελευταία να ονομάζουμε τις μεγάλες ζέστες, είναι ένα γνωστό και συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Όμως η συγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις, η εκτεταμένη χρήση του τσιμέντου και του μπετόν, η δόμηση των πολυκατοικιών, η έλλειψη ανοιχτών χώρων και πάρκων και όλα όσα χαρακτηρίζουν τις σημερινές τσιμεντουπόλεις - κλουβιά μάς αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους οι παλιότερες γενιές αντιμετώπιζαν τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες του καλοκαιριού.