Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανία
Ξένοι στην ίδια κυβέρνηση
Τρίτη, 17/07/2018

«Σκυλιά που κυνηγούν εγκληματίες, μασκοφόροι αστυνομικοί που απωθούν διαδηλωτές» και άλλα τέτοια εντυπωσιακά αποσπάσματα από την «ασφάλεια του μέλλοντός μας». Το βιντεάκι της αυστριακής προεδρίας, που υποδεχόταν τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ στην άτυπη σύνοδό τους στο Ινσμπρουκ του Τιρόλου ήθελε προφανώς να δώσει μια ...γιορτινή νότα στην συνάντηση. Εξίσου προχωρημένο και το αρχικό οκτασέλιδο κείμενο, που ο Αυστριακός υπουργός Χέρμπερτ Κικλ (των ακροδεξιών Ελευθέρων) είχε ετοιμάσει για τους ομολόγους του, προκαλώντας την οργή ορισμένων με την ρατσιστική φρασεολογία του. Κάτω από το γενικό σύνθημα «προστασία των εξωτερικών συνόρων» κρύβονταν φράσεις όπως «λαθραία μεταφερθέντα άτομα», «άνδρες χαμηλής μόρφωσης», «επιρρεπείς στην εγκληματικότητα», «υποστηρικτές ανελεύθερων θεωριών» και άλλα τέτοια όμορφα για να τσουβαλιάσουν όλους τους πρόσφυγες στην κατηγορία «απειλή».

Η αντίδραση του Λουξεμβούργιου υπουργού Ζαν Ασελμπορν ήταν χαρακτηριστική: «Με τρομάζει μια Ευρώπη, που ασχολείται αποκλειστικά με τα σύνορά της». Αλλά ο Ασελμπορν ήταν από τους ελάχιστους υπουργούς, που μίλησαν για την ανάγκη ύπαρξης ενός δίκαιου συστήματος κατανομής των προσφύγων. Κάποιοι αδιαφόρησαν και κάποιοι άλλοι έκαναν ...δουλίτσα. Εννούμε τους ακροδεξιούς Κικλ και Σαλβίνι από Αυστρία και Ιταλία, που μαζί με τον «καλό Χριστιανό» Βαυαρό Χορστ Ζέεχοφερ υποσχέθηκαν ότι θα βρουν λύση στο πρόβλημα, με έμφαση φυσικά στον «επαναπατρισμό» και στη δημιουργία εξωευρωπαϊκών κέντρων κράτησης.

Το πόσο καλή μπορεί να είναι αυτή η λύση το έδειξε ο ίδιος ο Ζέεχοφερ, ο οποίος δείχνει πλέον να κινείται παράλληλα με την υπόλοιπη κυβέρνησή του και την ίδια την καγκελάριο με τον οποία έχουν γίνει κυριολεκτικά «δυο ξένοι». Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αυτή την εβδομάδα παρουσίασε το περίφημο σχέδιο του για το μεταναστευτικό, το οποίο είχε αποτελέσει και την αιτία της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης και καμάρωνε μπροστά στους δημοσιογράφους για το γεγονός, ότι την ημέρα των 69ων γενεθλίων του «κατόρθωσε» να απελάσει 69 Αφγανούς πίσω στην πατρίδα τους, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας αυτοκτόνησε την επόμενη μέρα.

Μετά και την τιρολέζικη φιέστα των Κικλ-Σαλβίνι-Ζέεχοφερ γίνεται ολοφάνερο ότι οι ακραίοι νεοσυντηρητικοί έχουν πλέον πάρει την απόφαση να σύρουν τόσο τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και τη θεσμική Ευρώπη σε ακραίες λύσεις, μη διστάζοντας να λειτουργήσουν και εξωθεσμικά αν αυτό χρειαστεί. Αλλωστε η ΕΕ έφτιαξε «παράδοση» τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες παρασκηνιακές μεθόδους εξεύρεσης «λύσεων» που έκαναν τους θεσμούς λάστιχο.

Η ...απονεύρωση της Μέρκελ συνεχίζεται λοιπόν με αμείωτους ρυθμούς, με την καγκελάριο να αναζητεί μάταια συμμάχους εντός και εκτός της χώρας της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Deutsche Welle παρατηρούσε με νοήμα την περασμένη Τετάρτη ότι «μόνο η Ελλάδα δέχεται επαναπροωθήσεις». Αλλά η καλή πρόθεση της ...μισής γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης δε μπορούν να βγάλουν την ΕΕ από τα αδιέξοδά της.

Από το Έθνος