Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακόμα περιμένω... Συγνώμη
Πέμπτη, 02/08/2018

Όταν ο Κωνσταντίνος, ο εννιάχρονος γιός μου κάνει κάποια σκανδαλιά, για να προλάβει «παιδευτικές» γι’ αυτόν αντιδράσεις, σπεύδει να ζητήσει: Συγνώμη! Έχει τη συγνώμη, θα έλεγα, σαν καραμέλα. «Κωνσταντίνε δεν ζητάμε κάθε φορά που κάνουμε κάτι που δεν αρέσει στους γύρω μας συγνώμη», λένε οι γονείς του.

Όταν όμως, ο 44χρονος πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, χωρίς να ζητήσει συγνώμη ή έστω χωρίς να απολογηθεί για την απώλεια 87 ανθρώπων, λέγοντάς μας ότι στον αγώνα δεν αποβάλεις τους υπαίτιους, κάτι δεν πάει καλά κι ας με συγχωρήσει η χάρη του.

Πρώτον, το περί κοινού δικαίου αίσθημα. Ας διαβάσουμε λίγο Μακιαβέλι. Κι αν δεν υπάρχει διάθεση για Μακιαβέλι, υπάρχει ο Φράνς Άντεργουντ στο House of Cards. To οποίο παρακολουθούσε ανελλιπώς ο φίλος Μπάρακ Ομπάμα.

Δεύτερον, τι θα πει –για μένα- η φωτιά πέρασε την Μαραθώνος; Δεν έπρεπε να περάσει την Μαραθώνος, αν η Πυροσβεστική είχε ορίσει τον Βουτζά ως τη γραμμή Μαζινό για να μην περάσουν οι φλόγες τον δρόμο. Άρα, η ηγεσία της πυροσβστικής έπρεπε να φύγει το ίδιο δευτερόλεπτο.

Τρίτον, λανθασμένες και τρικυμία εν κρανίω εντολές της τροχαίας στους οδηγούς.  Κάηκαν σαν τα ποντίκια. Ξήλωμα της διοίκησης της τροχαίας.

Τέταρτον, περισυνέλεγαν τον κόσμο από τις παραλίες τα ιδιωτικά σκάφη και οι ψαρόβαρκες; Πού ήταν το λιμενικό; Το πολεμικό ναυτικό μήπως; Άρα ας μας αδειάσει τη γωνιά η ηγεσία του λιμενικού σώματος και σοβαρότατη επίπληξη στον ΓΕΝ.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες όμως, έχουν και πολιτικούς προϊσταμένους.

Επειδή ακριβώς λοιπόν, ο πρωθυπουργός είναι ένας νέος άνθρωπος, με σύγχρονες αντιλήψεις και ιδέες, είναι πανίσχυρος στο κόμμα του και όχι μόνο αυτό, αλλά απειλεί με αξιώσεις την κεντροαριστερά να την εντάξει στον χώρο του και ταυτόχρονα επιδιώκει η διακυβέρνησή του να έχει κάτι το φρέσκο που ταυτόχρονα δεν έχει καμιά σχέση με το χθες, φαντάζομαι ότι δεν έχει πρόβλημα δυό, τρεις υπουργούς, να τους δείξει την εξώπορτα.

Έστω και τώρα δέκα μέρες μετά την τραγωδία μπορεί να το κάνει. Και θα του βγει σε καλό. Κρίμα για την συγκυρία, αλλά, ναι, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με κάποιους άχρηστους πέρα για πέρα…