Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βερολίνο
Ένας απαιτητικός μουσαφίρης
Δευτέρα, 06/08/2018

Η Ανγκέλα Μέρκελ περιμένει το «διάλειμμα» του Αυγούστου, για να μπορέσει να «ξεφύγει» λίγο από τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί ρατσισμού και ξενοφοβίας, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Εζίλ. Ειδικά η σχέση των Γερμανών με την πολυάριθμη τουρκική και γερμανοτουρκική κοινότητα μοιάζει φορτισμένη όσο ποτέ άλλοτε. Ομως η είδηση για τον υψηλό «μουσαφίρη», που αναμένεται τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, μάλλον θα χαμηλώσει λίγο τις προσδοκίες της για «ξένοιαστες διακοπές».

Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να κατάφερε τελικά να λάβει πρόσκληση για μια επίσημη «κρατική επίσκεψη» στη Γερμανία, κάτι που με βάση την εθιμοτυπία αποτελεί ύψιστη τιμή για έναν ξένο αρχηγό κράτους και το οποίο το Βερολίνο είχε καταφέρει να αναβάλει τα τελευταία χρόνια λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και μετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη τον Ερντογάν σήκωσε το τηλέφωνο για να συγχαρεί ο -λιγότερο πολιτικός- Γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, ενώ η κυρία Μέρκελ προτίμησε την γραπτή οδό, διανθίζοντας τα συγχαρητήρια της με ευχές για μια δημοκρατική και πλουραλιστική Τουρκία.

Φαίνεται όμως ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια για επισκέψεις εργασίας στη Γερμανία δεν σήκωνε άλλες αναβολές. Είναι λοιπόν πιθανό να προσγειωθεί στις 24 Σεπτέμβρη στο Βερολίνο και να γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές και όλα αυτά που προβλέπει το πρωτόκολο.

Είναι κι αυτό ενδεικτικό της αδυναμίας της Γερμανίας και της Ευρώπης συνολικά να «διαχειριστούν» έναν πολιτικό, που μπορεί να απομακρύνεται όλο και πιο προκλητικά από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αλλά κρατά στα χέρια του την ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα προσφυγικό.

Αυτό που δείχνουν να προσπαθούν να αποτρέψουν οι Γερμανοί διπλωμάτες είναι μια εμφάνιση Ερντογάν ως «προστάτη των Τούρκων» της Γερμανίας. Θα επιχειρήσει ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει διαρρεύσει ότι «θέλει να μιλήσει στους συμπατριώτες του» να εμφανιστεί σε ένα τέτοιο ρόλο, εκμεταλλευόμενος και τις τελευταίες φορτισμένες συζητήσεις, αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, στο στόχαστρο της οποίας βρίσκονται φυσικά και οι Τούρκοι. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετες αναταραχές και να ενισχύσει φαινόμενα διχασμού στη γερμανική κοινωνία.

Οσο για το ενδεχόμενο η φρουρά του κυρίου Ερντογάν να αντιδράσει το ίδιο βίαια απέναντι σε διαδηλωτές, όπως εναντίον των Κούρδων τον Μάιο του 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Γερμανοί αισιοδοξούν ότι απλά δεν θα επαναληφθεί. Ή μάλλον απλά προσεύχονται...

Από το http://28europe.blogspot.com