Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή φτώχεια
Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τους καύσωνες η Ε.Ε.
Τρίτη, 07/08/2018

Τα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη, και βέβαια σχεδόν κάθε καλοκαίρι τη χώρα μας, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή όχι, θέτουν έντονα στο προσκήνιο το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και της ανεπάρκειας των μηχανισμών της ΕΕ, η οποία μέχρι σήμερα δείχνει να σχεδιάζει την πολιτική της μόνο με βάση τις  ανάγκες θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίσημος στατιστικός φορέας της ΕΕ, η Eurostat, ενώ από το 2005 παρέχει κάθε χρόνο στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των νοικοκυριών στην ΕΕ που δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση για το  σπίτι του, δεν διαθέτει ανάλογα στοιχεία για την ψύξη. Τα πιο πρόσφατα που έχουν δημοσιευτεί  ανάγονται στο 2012.

Πρόκειται για μία κατάσταση την οποία επισημαίνουν πολλοί διεθνείς αναλυτές και αρθρογράφοι, καθώς η μη αναγνώριση του προβλήματος οδηγεί σε έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, όσον αφορά στις ανάγκες κλιματισμού και ψύξης.

Στα προβλήματα που δημιουργεί ο καύσωνας οι αρχές συνήθως ανταποκρίνονται με προειδοποιήσεις για τις υψηλές θερμοκρασίες, γενικές οδηγίες για τον πληθυσμό και έκτακτα μέτρα φιλοξενίας σε κλιματιζόμενους χώρους, ελάχιστες είναι όμως οι πρωτοβουλίες για ενεργές πολιτικές που θα βοηθήσουν τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού να αντιμετωπίσουν το κόστος του κλιματισμού, τόσον όσον αφορά στον εξοπλισμό,  όσο και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμα και οι περισσότεροι κανονισμοί για τα κτίρια είναι προσανατολισμένοι στη θέρμανση.

Με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή και για άνοδο της θερμοκρασίας, ο επανασχεδιασμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή φτώχεια τόσο για τη θέρμανση, όσο και για την ψύξη αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα.