Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ώρα μηδέν για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης
Πέμπτη, 16/08/2018

Η ώρα μηδέν για την επάρκεια ηλεκτρισμού στην Κρήτη πλησιάζει, αλλά μέχρι στιγμής λύση δεν έχει βρεθεί. Οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στο νησί από το 2020 θα κλείνουν σταδιακά, όπως έχει συμφωνηθεί  με την ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα  της απόσυρσης ήταν βέβαια γνωστό  εδώ και χρόνια, όπως επίσης είναι  γνωστό - με βάση τα χρονοδιαγράμματα των προηγούμενων ετών- ότι καμία από τις νέες διασυνδέσεις, ούτε η “μικρή” Κρήτη- Πελοπόννησος, ούτε η “μεγάλη” Κρήτη - Αττική θα ήταν έτοιμη το  2020. Ακόμα και  με το πιο αισιόδοξο σενάριο, της ολοκλήρωσης της μικρής διασύνδεσης το 2020, είναι επίσης γνωστό ότι δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νησιού. ‘Οσο για τη γραμμή Κρήτης- Αττικής, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι αμφίβολο αν θα πετύχει το στόχο να είναι λειτουργική  το 2023

Τώρα μαθαίνουμε, ότι η ΡΑΕ σχεδιάζει να απευθυνθεί σε  εξειδικευμένο σύμβουλο για να προτείνει λύσεις στο πρόβλημα της  ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, από το 2020 και μέχρι την υλοποίηση της ηλεκτρικής  διασύνδεσης με την Αττική.

Όλα αυτά βέβαια θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. ¨Οπως νωρίτερα θα έπρεπε να είχε γίνει και κάποια συγκριτική μελέτη για το πώς συμφέρει από όλες τις απόψεις, κόστους και ασφάλειας, να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης, πριν το νησί εγκαταλείψει την αυτονομία της και στηριχθεί μόνον στις διασυνδέσεις, εξαρτώμενο πλέον πλήρως  περάσει από τις εισαγωγές ρεύματος από την Κύπρο ή όπου αλλού  ή τη μεταφορά από την ηπειρωτική χώρα. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Και τώρα, για άλλη μία φορά “τρέχουμε” , είτε για να ζητήσουμε παράταση ζωής από την ΕΕ για τις μονάδες της ΔΕΗ, είτε για τη μεταφορά αεριοστροβίλων ή την εγκατάσταση πλωτών  μονάδων, ή ό,τι άλλο : Oι γνωστές λύσεις της τελευταίας στιγμής, με το ακριβότερο κόστος και τα αμφίβολα  αποτελέσματα.